Η σταθερότητα των απόψεων του έδωσε φτερά

Όταν έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι εκ των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος πριν από τέσσερις μήνες ελάχιστοι εντός της “γαλάζιας κοινωνίας” του έδιναν τύχη. Οι περισσότεροι μάλιστα υποστήριζαν ότι “ο Κυριάκος θέλει να καταγράψει ένα καλό ποσοστό, η οποία θα του έδινε γαλόνια εντός του κόμματος”.

Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξεκίνησε την προεργασία για να ηγηθεί της Ν.Δ. από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το κόμμα ηττήθηκε εκ νέου από τον Αλέξη Τσίπρα. Αντίθετα ο Κυριάκος έχει ξεκινήσει να χτίζει το προφίλ του από την επόμενη ημέρα που ο Αντώνης Σαμαράς κέρδισε τη Ντόρα Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2009. Όχι μόνο δεν ακολούθησε την αδελφή του στο πείραμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αλλά παρέμεινε στο κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά κι έδειξε βαθιά κομματική προσήλωση. Μάλιστα υπηρέτησε με πάθος ως υπουργός τις εντολές του Σαμαρά, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η έχθρα της οικογένειας για τα όσα έγιναν τον Σεπτέμβριο του 1993.

Ακόμη κι όταν τον Ιανουάριο του 2015 μετά την ήττα του Σαμαρά από τον Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε βγήκε ανοιχτά να αμφισβητήσει τον αρχηγό, όπως έκανε για παράδειγμα η Ντόρα και αρκετά στελέχη προερχόμενα από το στενό καραμανλικό πυρήνα. Αντίθετα δέχθηκε τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου υπηρετώντας όπως λένε οι συνεργάτες του την παράταξη.

Η σταθερότητα

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν ο μόνος που πρότεινε σαφές χρονοδιάγραμμα αλλαγών για τη Ν.Δ., όπως επίσης ήταν και ο μόνος που δεν έκανε πίσω σε όσα πίστευε από την πρώτη ημέρα που εξελέγη βουλευτής πριν από 12 χρόνια. Μάλιστα επέμενε ακόμη κι όταν ουκ ολίγοι εντός της Ν.Δ. αντιδρούσαν στα λεγόμενα του. Παράλληλα έδωσε την εικόνα ενός σύγχρονου πολιτικού συγκριτικά με τον Μεϊμαράκη. Χρησιμοποίησε πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απέφυγε τον ξύλινο πολιτικό λόγο και δημιούργησε την εικόνα ενός πολιτικού της σημερινής εποχής. Σε όλα αυτά, ο Μεϊμαράκης είχε μια εμφανή υστέρηση.

Μια δεύτερη απάντηση-ερμηνεία της νίκης του, είναι ότι κρίθηκε ως ικανότερος για να αντιμετωπίσει και κερδίσει τον Τσίπρα στις επόμενες εκλογές. Όποτε και αν γίνουν. Για τους ψηφοφόρους των κομμάτων εξουσίας, αυτή η παράμετρος είναι σχεδόν καθοριστική. Στα πλεονεκτήματα του συγκριτικά με τον Μεϊμαράκη ως προς αυτό το θέμα, είναι ότι ο τελευταίος πολύ πρόσφατα, έχασε ήδη μια εκλογική αναμέτρηση από τον Τσίπρα. Αυτή του Σεπτεμβρίου.

Και όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές η ανοιχτή στήριξη του Κ. Καραμανλή στον Μεϊμαράκη μάλλον τον βοήθησε. Κι αυτό διότι η καραμανλική πτέρυγα μπορεί να διατηρεί τον μύθο της χρυσής εφεδρείας για τον Καραμανλή, όμως το γεγονός ότι έχει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με τον Τσίπρα ενόχλησε τους δεξιούς ψηφοφόρους.

Επίσης πλέον είναι αποδεκτό από άλλους, ότι ο κεντρογενής προσανατολισμός του Κυριάκου κινητοποίησε ακόμα και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων! Πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά πολιτικά δεδομένα, αλλά πραγματικό. Υπάρχουν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων οι οποίοι πήγαν και γράφτηκαν στις λίστες της Ν.Δ. και ψήφισαν! Δεν είναι σίγουρο προφανώς ότι θα ψηφίσουν την Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, ωστόσο σίγουρο είναι πως βοήθησαν τον Μητσοτάκη σε αυτή την εκλογή.

Για πρώτη φορά

Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι για δεύτερη φορά οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. αγνόησαν τα κελεύσματα των Καραμανλικών και ψήφισαν ανάποδα από αυτό που τους… υποδείχθηκε. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν ο μόνος που κατάφερε να σπάσει αυτές τις συνεχόμενες νίκες των «Καραμανλικών», ο γιός του ο δεύτερος.

Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, που θεωρείται «γήπεδο» του κ. Καραμανλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε μια πολύ άνετη νίκη με διαφορά πάνω από 10 μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 55,65% έναντι του συνυποψηφίου του που έλαβε ποσοστό 44,35%. Αντιστοίχως, στις επίσης «καραμανλικές» Σέρρες, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε πολύ καλά αποτελέσματα. Στην Νιγρίτα Σερρών ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τον Ε. Μεϊμαράκη, ενώ σε άλλες περιοχές, όπου δεν βγήκε πρώτος, διατήρησε τη διαφορά σε πολύ μικρά επίπεδα που αφορούσαν ορισμένες μόνο ψήφους.

Το πλήγμα για τους καραμανλικούς, που δεν είναι απαραίτητο ότι οι απόψεις απηχούν και τον πρώην πρωθυπουργό δεν είναι μόνο η επικράτηση του Κυριάκου, αλλά και το γεγονός ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από πλειάδα καραμανλικών στελεχών αρνήθηκε τη στήριξη στον Μεϊμαράκη, έκανε επίσημη δήλωση για ψήφος συνείδησης, αλλά έκλεισε το μάτι και στον Κυριάκο. Η εικόνα από την τελετή των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη με τον Τζτζικώστα δίπλα στον Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη ένα βήμα πίσω ήταν καθοριστικής σημασίας για την εκλογή.

Επιτυχημένη καμπάνια

Ο νέος πλέον πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε μια πραγματικά πολιτική καμπάνια. Διατύπωσε θέσεις για πολλά ζητήματα, ξεδίπλωσε πτυχές της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει, εμφάνισε το πρόσωπο ενός σύγχρονου πολιτικού. Χωρίς να κρύψει την πρόθεσή του να στραφεί προς τους ψηφοφόρους του κέντρου, δεν δίστασε να συμπορευτεί με πούρους δεξιούς όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτό όμως δεν του στοίχισε. Μάλλον τον ενίσχυσε, όπως έδειξαν τα τελικά αποτελέσματα.  Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι καθοριστικό λόγο για την εκλογή του έπαιξε το γεγονός ότι κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ ότι αυτός μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα. Το διατύπωσε και ο ίδιος πολλές φορές. Μέχρι και την τελευταία στιγμή. «Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να νικήσω τον Αλέξη Τσίπρα», επαναλάμβανε. Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας. Οπότε είναι απολύτως λογικό οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι της να επιλέγουν αρχηγό ο οποίος δείχνει ότι έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει το κόμμα τους στην κυβέρνηση.

Ο νέος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν πρόκειται να προσφέρει «στήριξη αλά καρτ». Η καθαρή αυτή θέση, προφανώς τον ενίσχυσε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα