Η… ταρίφα της προσφυγιάς στην Αθήνα

ΠΟΣΑ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ «ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ» ΣΤΗ Β. ΕΥΡΩΠΗ

Την… ταρίφα της εξαιρετικά προσοδοφόρας φάμπρικας που έχουν στήσει στην Ελλάδα οι διακινητές μεταναστών και προσφύγων παρουσιάζει σε ένα άκρως διαφωτιστικό δημοσίευμά της η σημερινή Wall Street Journal.

Εν είδει… τιμοκαταλόγου η εφημερίδα καταγράφει σε σχετικό ρεπορτάζ της τα ποσά που χρεώνουν για τις υπηρεσίες τους τα κυκλώματα των διακινητών, που με ορμητήριο την πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά φαίνεται να θησαυρίζουν εμπορευόμενοι την αγωνία των ανθρώπων που αναζητούν το δικό τους παράδεισο στη βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα πάντα με τη Wall Street Journal οι «χρεώσεις» των διακινητών στην πρωτεύουσα κυμαίνονται μεταξύ 1.000 – 1.200 ευρώ για μετάβαση στην Ιταλία με φορτηγό και πλοίο. Αν τώρα κάποιος επιθυμεί να πάει είτε στη Νορβηγία είτε στη Γερμανία, θα πρέπει να πληρώσει στους διακινητές περί τις 5.000 ευρώ, ενώ αν η χώρα προορισμού είναι ακόμη πιο… εξεζητημένη όπως λόγου χάρη ο Καναδάς, τότε το «κόμιστρο της ελπίδας» εκτοξεύεται στις 14.000 ευρώ.

Ειδικότερα ο «τιμοκατάλογος» που δημοσιοποίησε η αμερικανική εφημερίδα έχει ως εξής:

# Φορτηγό και πλοίο για Ιταλία: 1.000-1.200 ευρώ

# Πεζή και οδικώς για Γερμανία ή Ελβετία, μέσω Βαλκανίων: 1.500-2.000 ευρώ

# Πεζή και οδικώς για Νορβηγία και Σουηδία, μέσω Βαλκανίων: γύρω στα 2.500 ευρώ

# Φορτηγό για Γερμανία, μέσω Βαλκανίων: περίπου 2.500 ευρώ

# Αεροπλάνο για Γερμανία, Νορβηγία ή Σουηδία: 3.500-5.000 ευρώ

# Αεροπλάνο για Καναδά: περίπου 14.000 ευρώ

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την εθνικότητα του μετανάστη, τον προορισμό, τη δυσκολία και το ρίσκο. Την τιμή ανεβάζουν τα πλαστά έγγραφα που θα χρειαστούν. Για παράδειγμα, για ένα αεροπορικό ταξίδι τα έγγραφα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας γεγονός που συνεπάγεται ότι θα είναι ακριβότερα.

Από την πλευρά τους οι διακινητές υποστηρίζουν ότι πληρώνονται από τους μεσάζοντες όταν οι μετανάστες φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Αν οι τελευταίοι συλληφθούν και προωθηθούν πίσω στην Ελλάδα, οι διακινητές υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες παίρνουν(;) τα λεφτά τους πίσω.

(Με στοιχεία από το tvxs.gr)

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα