Η χρονιά της… υπέρβασης ξεκίνησε με δύο αποκλεισμούς

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με βάση την πίστη ότι μπορεί να πετύχει την υπέρβαση. Για κάποιους θεωρήθηκε υπερβολή, για κάποιους άλλους όνειρο, για τους ίδιους τους ανθρώπους της ομάδας, θεωρήθηκε αντικειμενικός στόχος. Η υπέρβαση αφορούσε κατά βάση έναν στόχο. Την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Εμπεριείχε όμως και μία βασική παράμετρο. Την πρόκριση στην Ευρώπη. Η συμμετοχή στο Champions League θα ήταν μία υπέρβαση, αλλά στο Κορωπί γνώριζαν πολύ καλά, πως ισοδυναμούσε –τουλάχιστον μέσω των play off του Αυγούστου– ένα άπιαστο όνειρο. Η συμμετοχή –και τα έσοδα– από τους ομίλους του Europa League ήταν το ρεαλιστικό πλάνο.

Στο «πράσινο στρατόπεδο» μιλούσαν για την υπέρβαση, αλλά ως βάση τη διατήρηση των οικονομικών της ομάδας σε ένα επίπεδο. Είχαν υπολογιστεί τα έσοδα με βάση την ευρωπαϊκή συμμετοχή και για τον λόγο αυτόν η διοίκηση προχώρησε στην απόκτηση ενός πανάκριβου παίκτη, όπως είναι ο Μίκαελ Εσιέν. Ο οποίος, βέβαια, δεν έχει αγωνιστεί ούτε λεπτό. Όμως αυτό είναι μία διαφορετική ιστορία. Τη σεζόν που ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε –και το διαλαλούσε σε κάθε τόνο– για την υπέρβαση, κατέρρευσαν τα πάντα και τέθηκαν οι πάντες υπό κρίση. Η χρονιά ξεκίνησε με δύο διαδοχικούς αποκλεισμούς και τον Γιάννη Αναστασίου να βρίσκεται πλέον επί… ξύλου κρεμάμενος. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από υψηλόβαθμο στέλεχος της «πράσινης» διοίκησης, ο Αναστασίου θα παραμείνει στον πάγκο ΜΟΝΟ αν… κατακτήσει το πρωτάθλημα! Με άλλα λόγια, οι εξελίξεις μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή.

Μία βασική παράμετρος για το μέλλον του Γιάννη Αναστασίου αποτελεί η άποψη του κόσμου, στον οποίο –μην ξεχνάμε– στηρίζεται το μοντέλο διοίκησης του «τριφυλλιού». Ο κόσμος έχει λάβει την απόφασή του. Ο Έλληνας τεχνικός θεωρείται «τελειωμένος» για τους οπαδούς του «τριφυλλιού». Του επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες, κυρίως γιατί δεν προετοίμασε σωστά την ομάδα, ούτε απέναντι στην Κλαμπ Μπριζ, ούτε βέβαια –και πολύ περισσότερο– απέναντι στην Καμπάλα. Το μήνυμα έχει δοθεί στη διοίκηση. Ο Γιάννης Αλαφούζος εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης, όμως στο ποδόσφαιρο υπάρχει ένας άγραφος κανόνας. Όταν εκδίδεται ανακοίνωση στήριξης για έναν προπονητή, αυτόματα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή του. Οι οπαδοί του «τριφυλλιού» ζήτησαν ανοικτά από τη διοίκηση να αναζητήσει άλλον προπονητή και να απομακρύνει τον Γιάννη Αναστασίου. Οποιοδήποτε στραβό αποτέλεσμα στο πρωτάθλημα θα σημάνει και τη λύση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Γιάννης Αναστασίου ευελπιστεί μόνο στην ένταξη του Μίκαελ Εσιέν στην ομάδα. Ο Γκανέζος χαφ ολοκληρώνει την αποθεραπεία του και –αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά απρόοπτο– θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στο επόμενο επίσημο παιχνίδι της ομάδας. Η παρουσία του θα είναι αρκετή ώστε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των οπαδών του «τριφυλλιού». Βάσει του ρεπορτάζ, η απάντηση είναι «ΟΧΙ». Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού το γνωρίζει αυτό και για τον λόγο αυτόν ποντάρει μόνο στην αγωνιστική μεταμόρφωση της ομάδας μέσω του Γκανέζου και όχι στις… εντυπώσεις. Η απουσία του Γκανέζου μέσου όχι απλώς έγινε αισθητή, αλλά αποδείχθηκε καταστροφική για τους «πράσινους», οι οποίοι αποκλείστηκαν τόσο από το Champions League, όσο και από το Europa League. Ο Έλληνας τεχνικός περιμένει με αγωνία την ένταξη του Εσιέν στα αγωνιστικά του πλάνα, καθώς ο διεθνής παίκτης μπορεί να κάνει τη διαφορά, να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να «συνδέσει» την άμυνα με το κέντρο και την επίθεση.

Ακόμη και να αλλάξει η κατάσταση με την παρουσία του Εσιέν στην 11άδα, αυτό που δεν θα καταφέρει να εξηγήσει ο Γιάννης Αναστασίου είναι το εξής: Τρεις σεζόν στον πάγκο του Παναθηναϊκού και τις τρεις το ξεκίνημα της ομάδας ήταν το χειρότερο δυνατό. Και τις τρεις σεζόν, οι παίκτες πήραν… μπροστά τον Νοέμβριο. Την πρώτη σεζόν το απέδωσαν όλοι στην απειρία και στην έλλειψη στόχων. Τη δεύτερη σεζόν υπήρξε ο αποκλεισμός στο Champions League από τη μετριότατη Σταντάρ Λιέγης και ακολούθησαν οι «σφαλιάρες» στο πρωτάθλημα, οι οποίες αποδόθηκαν στην αποτυχία τού τότε τεχνικού διευθυντή Νίκου Νταμπίζα, να καλύψει τις ανάγκες του συλλόγου. Φέτος, όμως, δεν υπάρχει η δικαιολογία της απειρίας. Δεν υπάρχει ούτε η δικαιολογία της… αποτυχίας στις μεταγραφές. Ο Αναστασίου κράτησε όσους ήθελε, πήρε όσους ήθελε, αλλά παρουσίασε μία από τα ίδια και… χειρότερα, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Αυτό δεν θα μπορέσει να το δικαιολογήσει ο Έλληνας κόουτς…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα