«Θέλετε να κυβερνήσετε με ψέματα» «Είστε αρχιπραξικοπηματίας»

Τα όπλα από τα θηκάρια έβγαλαν στη Βουλή οι Γιάννης Βρούτσης και Παναγιώτης Λαφαζάνης. Οι δύο άνδρες είχαν έντονο διαπληκτισμό μεταξύ τους και αιτία της διαμάχης τους ήταν μια κυβερνητική τροπολογία για το Νεώριο Σύρου. Ο υπουργός Εργασίας, απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «δουλεύετε ψιλό γαζί τους Έλληνες» για να αντιδράσει άμεσα ο Πειραιώτης βουλευτής του κόμματος της Κουμουνδούρου και να αποκαλέσει «αρχιπραξικοπηματία της κυβέρνησης» τον Γιάννη Βρούτση.

Αφορμή για τη σφοδρή σύγκρουση, που ανάγκασε τον προεδρεύοντα της Ολομέλειας, Γιάννη Τραγάκη, να διακόψει τη συνεδρίαση, προκειμένου να κάνει τις σχετικές συστάσεις, αποτέλεσε υπουργική τροπολογία, που παρέχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στο Νεώριο Σύρου, με ρύθμιση για αποπληρωμή μέρους των οφειλών εως το 2017.

Τι είπε ο Βρούτσης

«Όσα άκουσα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν υποκρισία» είπε ο κ. Βρούτσης, υποστηρίζοντας: «Καταγγέλλουν μια καθαρά στοχευμένη διάταξη, που προσπαθεί να κρατήσει στη ζωή το Νεώριο Σύρου… Συνάδελφοι που κατάγονται και πολιτεύονται στις Κυκλάδες χτυπούν φιλικά τις πλάτες των εργαζομένων, αλλά εδώ έρχονται και λένε άλλα».

Και συνέχισε, κορυφώνοντας την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δουλεύετε τους Έλληνες ψιλό γαζί. Κατεβήκατε προεκλογικά, θέτοντας την καρδιά του προβλήματος: ασφαλιστικό – εργασιακό. Ποια όμως είναι η θέση σας για το ασφαλιστικό και το μισθολογικό περιβάλλον;».

Και συνέχισε, λέγοντας ότι οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επαναφορά 13ης  και 14ης σύνταξης και κατώτατου μισθού κοστολογείται σε 12 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι ο υφιστάμενος κατώτατος μισθός είναι «λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αφορά το 7,69% των εργαζομένων. Ένα 20% αφορά ευέλικτες μορφές εργασίας Εσείς λέτε να πάει στα 751 ευρώ χωρίς κοινωνική διαβούλευση, χωρίς να λαμβάνεται τίποτα υπόψη και ότι θα μετατρέψετε τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση, ενώ θα δίνετε και επιδόματα ανεργίας για δύο χρόνια. Συνολικά  12 δισ. ευρώ κοστίζουν τα λόγια σας. Είστε επικίνδυνοι, θέλετε να γίνετε κυβέρνηση με ψέματα. Δουλεύετε τους Έλληνες ψιλό γαζί».

Τέλος, υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει «ταμειακή ισορροπία».

Η απάντηση Λαφαζάνη

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Λαφαζάνης, απευθυνόμενος προς τον υπουργό, είπε: «Παίζετε βρώμικο ρόλο, είστε αρχιπραξικοπηματίας μιας κυβέρνησης που έχει κουρελιάσει την εργατική νομοθεσία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μονομερώς έχει διαλύσει τις συλλογικές συμβάσεις. Αναφορικά με την τροπολογία, είπε ότι αυτή δεν διασφαλίζει την πληρωμή των οφειλών προς τους εργαζομένους του Νεώριου ούτε ότι η ιδιοκτησία δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις.  Σημείωσε ότι δεν προβλέπεται τι θα γίνει με οφειλές ύψους 7,5 εκατ ευρώ προς το ΙΚΑ και προειδοποίησε τον υπουργό ότι «για το ΙΚΑ, εκτός από πολιτικές, θα έχετε και νομικές ευθύνες».

Νωρίτερα, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Κυκλάδων, Παναγιώτης Ρήγας, υποστήριξε την προωθούμενη τροπολογία, με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που δεν έχουν καταβληθεί έως σήμερα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα