Θέτει όρους γα να ψηφίσει

Για μία ακόμη φορά ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερφαλάγγισε το ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας πολύ καλύτερα αντανακλαστικά έναντι της Χαριλάου Τρικούπη σε ότι αφορά το μνημόνιο Τσίπρα. Την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναζητούσαν τις κατάλληλες εκφράσεις για να εκδώσουν τις ανακοινώσεις του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντέκρουε το non paper του Μαξίμου λέξη προς λέξη. Κάτι που έκανε η Ν.Δ. με 24 ώρες καθυστέρηση.
Και βέβαια ο Βενιζέλος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Πέραν της κριτικής που ασκεί στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα θέτει τέσσερις όρους «εθνικής υπευθυνότητας», όπως τους αναφέρει, προκειμένου να στηρίξει τη συμφωνία, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την εκ προοιμίου υπερψήφιση του νέου Μνημονίου που έχουν προαναγγείλλει οι ηγεσίες των τριών κομμάτων.
Ο Βενιζέλος με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα διαφοροποιείται από την επίσημη θέση του Κινήματος και τα όσα είπε ο Φώφη Γεννηματά και χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως «μικροπολιτικό εκβιαστή».
Ζητάει αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την προεδρία της Βουλής, αποφυγή εκλογών και παραδοχή ότι «είπε ψέματα και παραπλάνησε».
Ο κ. Βενιζέλος ζητάει ακόμη συνεννόηση της αντιπολίτευσης για να μην αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον κ. Τσίπρα και τονίζει πως «το λογικό είναι να πορευτεί η χώρα με κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και με ισχυρή εθνική ομάδα επεξεργασίας και εφαρμογής του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης».
Προσθέτει όμως ότι «αν ο κ. Τσίπρας για λόγους κομματικού και προσωπικού τυχοδιωκτισμού επιλέγει το σενάριο των εκλογών, πρέπει να το δηλώσει αμέσως και ευθέως».
Οι όροι του Ε. Βενιζέλου
* Ο κ. Τσίπρας οφείλει να παραδεχθεί ότι δημαγώγησε, εψεύσθη, συκοφάντησε, παραπλάνησε, έβλαψε.
* Ο κ. Τσίπρας οφείλει να συναινέσει στην άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ώστε να εναρμονισθεί ο εκλογικός νόμος με την ανάγκη κυβερνητικών σχημάτων ευρύτερης συνεργασίας που θα εφαρμόσουν τη μόνη υπαρκτή – όπως αποδείχθηκε – εθνική στρατηγική. Σκέψεις που είχαν λογική μέχρι το 2010 περί αυτοδυναμίας ή περιορισμένων συνεργασιών είναι πλέον ξεπερασμένες από την επιτακτική ανάγκη ευρύτατων συνεργασιών. Όχι για να βρεθούν σε θέσεις εξουσίας οι ίδιοι άνθρωποι, αλλά για να βγει η χώρα από την περιδίνηση της κρίσης που τροφοδότησε η ψευδής τομή «μνημόνιο / αντιμνημόνιο».
* Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαλλάξει αμέσως τη Βουλή από την δυσλειτουργία και την επιβάρυνση της προέδρου της για την οποία ο ίδιος ευθύνεται.
* Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και συστράτευση. Όχι εκλογές, καθυστερήσεις και νέες εκκρεμότητες. Ούτε όμως μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που εκμεταλλεύεται αφενός μεν την υπευθυνότητα της αντιπολίτευσης, αφετέρου δε την στάση αναμονής των συγκρουόμενων εσωκομματικών πτερύγων του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχουμε τρόπους αντίδρασης»
Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ακόμη: «Μπορεί βεβαίως να αντιταχθεί ότι ο κ. Τσίπρας με τη πρωτοφανή έπαρσή του, θα πει ότι δεν δέχεται καμία συζήτηση για όρους εθνικής υπευθυνότητας. Θα πει πως «αν η αντιπολίτευση θέλει να ψηφίσει το δικό μου μνημόνιο, ας το πράξει, αλλιώς αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη για το αδιέξοδο που εγώ προκάλεσα και για εκλογές που θα είναι πλέον αναγκαστικές και μάλιστα υπό συνθήκες οικονομικού πανικού».
Αν αυτός είναι ο πραγματικός κ. Τσίπρας – που αυτός είναι – ας το πει, τώρα, επίσημα, στη Βουλή.
Οι βουλευτές της δημοκρατικής αντιπολίτευσης θα ενεργήσουν με κριτήριο το εθνικό συμφέρον. Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν τρόπους οι οποίοι – εδώ που έφερε η κυβέρνηση τα πράγματα – και τα συμφέροντα της εθνικής οικονομίας προστατεύουν, αλλά και στην αντιπολίτευση δίνουν τη δυνατότητα να καταστήσει σαφή την ευθύνη του κ. Τσίπρα και της ομάδας του για το πού βρίσκεται η χώρα επτά μήνες μετά τις εκλογές και σαράντα ημέρες μετά το δημοψήφισμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα