«Θα απαιτήσουμε ελάφρυνση του χρέους και επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα»

Τη μείωση του χρέους και την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα προτίθεται να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο «Channel 4». Μιλώντας στο βρετανικό κανάλι ο επικεφαλής τού ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο τι θα κάνει στην περίπτωση  που αναδειχθεί πρωθυπουργός (έτσι όπως δείχνουν όλα τα γκάλοπ)  και τόνισε πως  «το κόμμα είναι το ξυπνητήρι που θα ξυπνήσει τους ηγέτες της Ε.Ε.».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει σε περίπτωση που του αρνηθούν το τέλος του προγράμματος λιτότητας και τη διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως το κόμμα «είναι το ξυπνητήρι που θα ξυπνήσει τους ηγέτες της Ε.Ε.». Και προσθέτει:

«Αυτό που  ζητάμε είναι μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτό το ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και μια ρήτρα ανάπτυξης».

Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο  ότι αν αντιταχθεί στην Ευρώπη και ακυρώσει το πρόγραμμα λιτότητας, η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης αλλά θα έχει ακόμα ανάγκη τα δάνεια από ΔΝΤ, ΕΚΤ και ιδιώτες, τονίζει:

«Στην πραγματικότητα δεν ζητάμε νέα χρήματα. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ζητήσουμε νέα δάνεια για να αποπληρώσουμε τα παλαιά».

«Ασφαλώς θα διαπραγματευτούμε με όλους τους εταίρους ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημα του αβάστακτου ελληνικού χρέους», συνεχίζει και υπενθυμίζει ό,τι έγινε με το παράδειγμα της Γερμανίας και τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το χρέος της χώρας το 1953.

Με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ στο Λονδίνο, ο Αλέξης Τσίπρας ερωτάται εάν θα προτιμούσε περισσότερο την ελάφρυνση του χρέους ή την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Θα μπορούσα να έχω και τα δύο;» απαντά με χιούμορ και προσθέτει:

«Θα απαιτήσουμε τη μείωση του χρέους και την επιστροφή των χρημάτων που μας οφείλει η Γερμανία, αλλά θέλουμε και τα Μάρμαρα που πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Στο τέλος, ο δημοσιογράφος παρατηρεί ότι παρά το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ «τα στελέχη του εξακολουθούν να μοιάζουν με ακτιβιστές και όχι με υπουργούς». Υποστηρίζει, δε, ότι σε «ιδιωτικές συζητήσεις πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του λένε ότι δεν είναι σίγουρα αν θέλουν να κυβερνήσουν. Αλλά ένα είναι σίγουρο: Όταν τον κοιτά στα μάτια ο Αλέξης Τσίπρας, θέλει να κυβερνήσει», καταλήγει ο Πολ Μέισον.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα