«Θα βρεθούν οι 180»

Πεπεισμένο ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα καταφέρει να βρει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίζεται το Reuters.  Με κείμενό του το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή στις 17 Δεκεμβρίου και σημειώνει ότι η προεδρική εκλογή είναι ένα μεγάλο «στοίχημα» για την ελληνική συγκυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θέλει να δώσει ένα οριστικό τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα κερδίζοντάς το.

«Η αίσθηση στην αγορά είναι πως τώρα είναι πιο βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα βρει τους 180 βουλευτές, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα», δήλωσε στο Reuters ο Τάκης Ζαμάνης, αναλυτής στη Beta Securities.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η κίνηση από τους υπουργούς της Ευρωζώνης να δοθεί παράταση δύο μηνών στο πακέτο της Ελλάδας κι όχι μία εξάμηνη επέκταση την οποία η Αθήνα αρνιόταν, έδωσε ώθηση, προσφέροντας στη χώρα αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσει την καθυστερημένη επανεξέταση του πακέτου διάσωσής της πριν βγει για τα καλά από το μνημόνιο».

«Ο Σαμαράς είχε ποντάρει την επιβίωσή του στην έξοδο από το αντιλαϊκό πρόγραμμα βοήθειας των ΕΕ/ΔΝΤ στο τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά το σχέδιο τον έφερε σε μπελάδες», καταλήγει το πρακτορείο ειδήσεων.

Τι αναφέρει το Bloomberg

Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αν. Σαμαρά, να επισπεύσει τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μπορεί να προκαλέσει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στο πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης, ακόμη και τον Ιανουάριο, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

«Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη με mail της χθες. Οι επόμενοι μήνες είναι «κρίσιμοι» για τη συμφωνία σχετικά με την πιστωτική γραμμή που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της χώρας, πρόσθεσε η ίδια.

Όπως τονίζει το Bloomberg, ορισμένοι βουλευτές που δεν ανήκουν σε κάποιο πολιτικό κόμμα έχουν δηλώσει ότι μπορεί να στηρίξουν τον υποψήφιο της κυβέρνησης για την προεδρία της Δημοκρατίας. Όλοι οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχουν δηλώσει ότι θα μπλοκάρουν οποιονδήποτε υποψήφιο προτείνει ο Αν. Σαμαράς, προκειμένου να οδηγήσουν στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις, χαιρέτισε την ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση συνασπισμού του Αν. Σαμαρά δεν έχει τις ψήφους να εξασφαλίσει την επιλογή του για την προεδρία.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την προεδρική εκλογή ήταν η σωστή απόφαση, δηλώνει ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco. «Το δίλημμα που θέτει στους βουλευτές και στους Έλληνες πολίτες θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Με αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση περιορίζει την περίοδο αβεβαιότητας η οποία είναι καταστροφική για τη χώρα», δήλωσε.

«Ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα»

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η χώρα οδηγείται κατά πάσα πιθανότητα σε πρόωρες εκλογές.

Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa έχει τον τίτλο «Ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα και επισπεύδει την προεδρική εκλογή». Όπως σημειώνει το dpa «ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να παραμερίσει τα εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Επισπεύδει λοιπόν την εκλογή του Προέδρου από το Κοινοβούλιο. Με τον τρόπο αυτό ρισκάρει πρόωρες εκλογές. Η αριστερή συμμαχία θα μπορούσε τότε να κερδίσει το πάνω χέρι».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η εφημερίδα “Die Welt” υπό τον τίτλο: «O πρώην ταραχοποιός Τσίπρας προσπαθεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης να προσελκύσει επενδυτές».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «στην Ελλάδα αυξάνονται οι πιθανότητες να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα τα πολιτικά ηνία. Όσο περισσότερο πλησιάζει στην εξουσία, τόσο πιο επίμονα προσπαθεί να πείσει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του δεν θα πρέπει να τους προκαλεί οποιονδήποτε φόβο.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει αναταραχή σε όλη την ήπειρο, όταν με την υπόσχεση περί αποχώρησης από όλες τις συμφωνίες του προγράμματος βοήθειας είχε φτάσει κοντά σε εκλογική νίκη. Τώρα ο Τσίπρας υπόσχεται να διατηρήσει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. ‘Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε ελλείμματα’, είπε το βράδυ της Κυριακής ενώπιον της ελληνικής βουλής. Επίσης δεν σχεδιάζεται η ανάληψη νέων χρεών».

«Επίκεινται σκληρές διαπραγματεύσεις»

Η “Rheinische Post” εκτιμά ότι «στην Ελλάδα της κρίσης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει ξεκάθαρους πολιτικούς συσχετισμούς., προκειμένου να μπορεί να διαπραγματευτεί σκληρά με τους διεθνείς πιστωτές.

Το βράδυ της Δευτέρας επίσπευσε την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κανονικά τον Φεβρουάριο. (…) Εάν εκλεγεί νέος πρόεδρος, ο Σαμαράς μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές».

Η “Frankfurter Rundschau” σημειώνει: «Με την ψηφοφορία ο Σαμαράς ελπίζει σε μια επιβεβαίωση της πολιτικής του στην ευρωκρίση. Τους επόμενους μήνες επίκεινται σκληρές διαπραγματεύσεις. Εάν ο υποψήφιος του Σαμαρά δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα