Reuters: Δεν είχαμε καμία εκ των προτέρων γνώση για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

«Δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους τρομοκράτες και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται»

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters διέψευσε ότι είχε προηγούμενη γνώση της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου.

Χθες δημοσιεύθηκε η έρευνα που διεξήγαγε η οργάνωση Honest Reporting σχετικά με τη συμμετοχή φωτορεπόρτερ που συνεργάστηκαν με διεθνή μέσα ενημέρωσης για να καλύψουν τις αιματηρές επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης.

«Είμαστε ενήμεροι για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον δύο ανεξάρτητων φωτογράφων που συνέβαλαν στην κάλυψη του Reuters στις 7 Οκτωβρίου. Αποκτήσαμε φωτογραφίες από δύο φωτογράφους της Γάζας που βρίσκονταν στα σύνορα, με τους οποίους δεν είχαμε καμία προηγούμενη σχέση. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters τραβήχτηκαν δύο ώρες αφότου η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες και ύστερα από 45 λεπτά αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι οι μαχητές πέρασαν τα σύνορα. Οι δημοσιογράφοι του Reuters δεν βρίσκονταν στο πεδίο στα σημεία που προσδιορίζονται στην έρευνα» αναφέρει το πρακτορείο.

«Δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους τρομοκράτες»

«Οι δημοσιογράφοι που διαπιστώθηκε ότι γνώριζαν για τη σφαγή, και παρόλα αυτά επέλεξαν να στέκονται άπραγοι θεατές ενώ παιδιά σφαγιάζονταν, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους τρομοκράτες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι» έγραψε χαρακτηριστικά ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Benny Gantz.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρει ότι έστειλε επιστολή στους επικεφαλής των γραφείων διεθνών μέσων ενημέρωσης ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με τη χρήση φωτογραφιών που τράβηξαν δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Αυτοί οι δημοσιογράφοι ήταν συνένοχοι σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι ενέργειές τους ήταν αντίθετες με την επαγγελματική δεοντολογία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου.

Την Τετάρτη, η ισραηλινή οργάνωση Honest Reporting διερωτήθηκε γιατί δημοσιογράφοι που εργάζονταν για το Associated Press και το Reuters στη Γάζα ήταν παρόντες τις πρώτες πρωινές ώρες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τα πρακτορεία ειδήσεων.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται σε 39, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων: 34 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα