«Ισχυρή ανάκαμψη» της ελληνικής οικονομίας βλέπει η Handelsblatt

«Ισχυρή ανάκαμψη» είναι ο τίτλος άρθρου της ανταπόκρισης από την Αθήνα,  της σημερινής έντυπης έκδοσης της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt  και του Gerd Höhler.

Πριν από δύο έτη, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Αθήνα στεκόταν στο χείλος της αβύσσου. Έκτοτε, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αυξήθηκε κατά 90%, και συγκεκριμένα 26% κατά το τρέχον έτος, μια αξιοσημείωτη, όπως σημειώνει ο συντάκτης, εξέλιξη που εν πολλοίς οφείλεται στους ξένους επενδυτές. Προσθέτει επίσης ότι πολλοί αναλυτές βλέπουν την αρχή μιας ανοδικής συνέχειας, με τον δείκτη στις 830 μονάδες να απέχει ακόμα αρκετά από τις 5.000 μονάδες προ κρίσης.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας, τα οποία χαρακτηρίζει καλά. Μετά από εννέα χρόνια ύφεσης, με εξαίρεση την μικρή ανάκαμψη το 2014, η οικονομία σημειώνει ανοδική πορεία το 2017, σημειώνει το δημοσίευμα. Προσθέτει επίσης ότι η Κομισιόν και το ΔΝΤ αναμένουν ανάπτυξη 2%, ενώ η Moody’s 1,5%.

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt αναφέρεται και στις εξελίξεις του τρέχοντος καλοκαιριού και επισημαίνει την αναβάθμιση στα τέλη Ιουνίου από την Standard & Poor’s , η οποία άλλαξε την αξιολόγηση προοπτικής από «σταθερή» σε «θετική», αλλά και την έκδοση τριετούς ομολόγου με απόδοση 4,6%, με την ελληνική κυβέρνηση να αντλεί από τις αγορές 3 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι του αρχικού σχεδίου για 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδική αναφορά κάνει το δημοσίευμα στα ελληνικά blue chips, αναφέροντας πρώτα τον  όμιλο επιχειρήσεων Μυτιληναίος, οι μετοχές του οποίου σημείωσαν 38% άνοδο το τρέχον έτος.

Το δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν που παρουσίασε κέρδη το πρώτο εξάμηνο του έτους 77% και στην καλή απόδοση της Aegean Airlines για τους επενδυτές, με τον τουρισμό στην χώρα να αναμένεται σε επίπεδα-ρεκόρ για φέτος.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα αναφέρεται και στις άλλες μεγάλες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως  ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Coca-Cola, η Πειραιώς, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha.

Οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται 90% πάνω από το επίπεδο του καλοκαιριού του 2014, σημειώνει το δημοσίευμα, αναφέροντας ωστόσο ότι υπάρχουν και επενδύσεις που ενέχουν ρίσκο.

Σύμφωνα πάντα με τη Handelsblatt, ο Έλληνας «ασθενής» πέρασε τα χειρότερα, αλλά δεν έχει αναρρώσει πλήρως. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η χώρα εξαρτάται ακόμα από την βοήθεια των διεθνών πιστωτών, ενώ τον Σεπτέμβριο ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος πακέτου βοήθειας.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πάντως ότι είναι καθησυχαστικό για τους επενδυτές ότι ο κίνδυνος για Grexit έχει εκλείψει, ενώ αναφέρει ότι μετά τις γερμανικές  ομοσπονδιακές εκλογές η «τράπουλα» θα ανακατευθεί εκ νέου και τότε ο πρωθυπουργός Τσίπρας ίσως μπορεί να έχει ελπίδες για ελαφρύνσεις.

Κλείνοντας την ανταπόκρισή του από την Αθήνα ο Gerd Höhler σημειώνει ότι οι πιστωτές θα μπορούσαν να μειώσουν το φορτίο για την Αθήνα, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση των επιτοκίων και επιπλέον χρόνο χάριτος, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καλό νέο για τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα