Κάλλιο αργά παρά ποτέ

 Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια μετά τη σύναψη (το 1977) της σύμβασης για την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων TOR-M1, οι πέντε πρώτοι από την ομάδα των επιτήδειων που εισέπραξε τότε «χρυσές μίζες» για την επίτευξη της αμαρτωλής, όπως αποδείχτηκε τελικά, συμφωνίας, θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου προκειμένου να λογοδοτήσουν για τα κακουργήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Της Καίτης Καλογήρου

Η δίκη τους έχει προσδιορισθεί να διεξαχθεί στις αρχές του ερχόμενου Μαΐου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας και ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν παραπεμφθεί είναι ο Σύριος καταζητούμενος επιχειρηματίας, Φουάντ Αλ Ζαγιάτ. Πρόσφατα, μάλιστα, ο εν λόγω εμπλεκόμενος, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης καθώς δεν είχε εντοπιστεί για να προσέλθει στην ανάκριση, απέστειλε επιστολή στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος και ότι δεν γνώριζε τον τότε υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, τον οποίο φέρεται να είχε δωροδοκήσει. Μάλιστα, υποσχόταν ότι θα έρθει στην Ελλάδα για να δικασθεί, με την… προϋπόθεση όμως να αρθεί το ένταλμα σύλληψης γιατί δεν αντέχει στην ηλικία του (σ.σ. είναι 73 ετών) να πάει στη φυλακή. Άφηνε δε και το έδαφος ανοικτό να δώσει και αυτός με τη σειρά του στοιχεία σε βάρος άλλων εμπλεκομένων. «Κάρφωνε», μάλιστα, και τον Νίκο Ζήγρα, εξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έσπασε πρώτος την ομερτά που επικρατούσε και έτυχε ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης, ότι διατηρεί κι άλλον κρυφό λογαριασμό, πέραν όσων έχουν αποκαλυφθεί, σε τράπεζα του εξωτερικού.

Σύμφωνα, πάντως, με το πολυσέλιδο (περίπου 100 σελίδων) παραπεμπτικό βούλευμα, ο Φουάντ Αλ Ζαγιάτ είχε δωροδοκήσει με εκατομμύρια ευρώ τον συγκατηγορούμενό του σήμερα και προφυλακισμένο στις φυλακές Κορυδαλλού πρώην υπουργό της Κύπρου, Ντίνο Μιχαηλίδη, αλλά και τον καταδικασθέντα πλέον σε εικοσαετή κάθειρξη, πρώην ισχυρό υπουργό κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και παρ’ ολίγον πρωθυπουργό της χώρας, Άκη Τσοχατζόπουλο.

Για την ίδια υπόθεση στο ακροατήριο έχουν παραπεμφθεί ακόμα, εκτός από τον Ντίνο Μιχαηλίδη, ο επίσης προφυλακισμένος γιος του, Μιχάλης Μιχαηλίδης, ο πρώην νομικός σύμβουλος του κράτους στο υπουργείο Άμυνας, Αναστάσιος Σοφός, και η σύζυγός του, Μαρία, που εμφανίζεται ως συνδικαιούχος σε ύποπτο λογαριασμό.

Πώς ξέπλεναν το «μαύρο χρήμα»

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Φουάντ Αλ Ζαγιάτ το φθινόπωρο του 1997 από κοινού με τον εκλιπόντα Βλάση Καμπούρογλου δωροδόκησαν τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο με το ποσό των 40.614.000 ελβετικών φράγκων και 7.898.00 δολαρίων, αλλά και με 70.000.000 δραχμές.

Αναφερόμενοι οι δικαστές στο ζοφερό παρασκήνιο που εκτυλίχτηκε γύρω από την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης με τη ρωσική Antey για την προμήθεια 21 ερπυστριοφόρων Tor-M1, κάνουν λόγο για την ανάθεση του έργου στην εταιρεία Drumilan, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Αλ Ζαγιάτ, και για τις πληρωμές με επιταγές από τον επιχειρηματία σε εξωχώρια εταιρεία, την Beeston Management, η οποία χρεώνεται στον Κύπριο πρώην υπουργό Μιχαηλίδη.

Εισροή εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων εμφανίζεται να δέχεται και η off shore Blue Bell, η οποία αποδίδεται στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ακόμα χρηματικό ποσό 3.000.000 δολαρίων εμφανίζεται να παραδίδεται προσωπικά και μετρητοίς στον Μιχάλη Μιχαηλίδη, γιο του πρώην υπουργού. Πατέρας και γιος κατηγορούνται για «ξέπλυμα», αφού εισέπρατταν μέσω τράπεζας τα ποσά και κάποια τα παρέδιδαν μετρητά στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.

Το τέλος της ανάκρισης

Στο μεταξύ, ακόμη ένα κομμάτι της ανάκρισης για τη συγκεκριμένη σύμβαση που παρέμενε ανοικτό, ολοκληρώνεται όπως όλα δείχνουν στα μέσα Απριλίου. Οι ανακριτές θα κηρύξουν το πέρας, οπότε στη συνέχεια τον λόγο έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο εφετών που θα εκδώσει βούλευμα για την παραπομπή ή όχι σε δίκη των κατηγορουμένων.

Σε αυτό το κομμάτι κατηγορούμενοι είναι ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, που βρίσκεται ήδη στη φυλακή εκτίοντας πρωτόδικη ποινή πολυετούς καθείρξεως, ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, τα αδέλφια Ζορζ Χριστοδουλίδης και Πιέρ Χριστοδουλίδης, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελβετίας, ο Γιώργος Καμάρης, δικαιούχος της εταιρείας Clavis (μέσω της οποίας φέρεται να έχει διακινηθεί «μαύρο» χρήμα).

Κατηγορούμενοι είναι ακόμη δύο υπάλληλοι των εταιρειών του Βλάση Καμπούρογλου, ο οποίος είχε κομβικό ρόλο στην υπόθεση ως εκπρόσωπος της Drumilan (αντισταθμιστικά οφέλη για τα TOR-M1) και ο οποίος πριν από δύο χρόνια βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα.

Μάλιστα, ο εκ των κατηγορουμένων Γιώργος Καμάρης, προσδοκώντας σε ευνοϊκότερη μεταχείριση, έχει επιστρέψει ήδη στο ελληνικό Δημόσιο 7,5 εκατ. ευρώ από μίζες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα