Κάλπες βλέπουν στην Συγγρού

Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες βλέπουν τα μέλη της ηγετικής ομάδας της ΝΔ ακόμη και εάν η συμφωνία με τους εταίρους ψηφιστεί στη Βουλή. Εκλογές σε περίπτωση μη συμφωνίας με τους εταίρους θα αποτελέσει παραδοχή ανικανότητας, λένε στη ΝΔ και προσπάθεια να μετακυλήσουν τις κυβερνητικές ευθύνες γι’ αυτήν την αποτυχία στον λαό, που όμως έχει αποφασίσει μόλις προ τεσσάρων μηνών.
Στη ΝΔ θεωρούν ότι σε μια τέτοιου είδους εκλογική αναμέτρηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς θα δικαιωθούν σε ό,τι υποστήριξαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Θεωρούν, ακόμη, ότι από τις εκλογές αυτές θα προκύψει μια κυβέρνηση -εθνικής ενότητας- με κορμό τη ΝΔ, που θα διατηρήσει την χώρα στην τροχιά του ευρώ και θα επιτύχει συμφωνία με τους εταίρους.
Ωστόσο, στη ΝΔ δεν είναι λίγοι εκείνοι που «βλέπουν» εκλογές ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία και ψηφιστεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος τότε που ο πρωθυπουργός θα προσφύγει στις κάλπες, θα είναι καθαρά εσωκομματικός. Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει ένα μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό του Ιανουαρίου, ώστε να απαλλαγεί τόσο από τους ΑΝΕΛ, όσο και από τις ακραίες φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δημιουργούν πρόβλημα σε κάθε ψηφοφορία για τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας.
Προετοιμάζονται
Στη Λεωφόρο Συγγρού προετοιμάζονται και για τα δύο ενδεχόμενα. Σε κάθε περίπτωση, ξεπερνώντας τον σκόπελο της ψηφοφορίας στη Βουλή, η ΝΔ θα αναπτύξει μια ρητορική σε τρεις άξονες:
• Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και παραμονή στο ευρώ.
• Συμφωνία με τους εταίρους.
• Συνεννόηση με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που θα μπουν στην Βουλή.
Ο στόχος είναι προφανής: Η επιστροφή του κόμματος στην εξουσία σε μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ.
Στη Συγγρού εκτιμούν ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρά το «μασάζ» του Μαξίμου με την αποπομπή Παναρίτη, δεν θα αντέξει και, συνεπώς, θα απαιτηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία τόσο η ΝΔ όσο και ο Αντ. Σαμαράς θα έχουν ρόλο. Αυτή η εξέλιξη, άλλωστε, θα έβαζε τέλος και στο εσωκομματικό παίγνιο διαδοχής που είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να κλιμακωθεί με την λήξη της εκκρεμότητας.
Επί του παρόντος, λοιπόν, η ΝΔ θα επιμείνει στην προσπάθεια να στιγματιστεί με μελανά χρώματα η όποια συμφωνία, να αναδειχθούν οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα υπάρχουν και, παράλληλα, να δικαιωθεί, δια του παραδείγματος, η διακυβέρνηση Σαμαρά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα