«Κάποιοι επιδιώκουν να στήσουν νέα κρίση»

Οργή επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τον απόρρητο διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου που αποκαλύπτουν τα wikileaks. για τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και την επιμονή του να ζητά επιπλέον μέτρα ύψους 2,5% επί του ΑΕΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας  συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των  Νίκο Κοτζιά,  Ευκλείδη Τσακαλώτου και  Όλγας Γεροβασίλη. Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος καλεί το ΔΝΤ σε επίσημες εξηγήσεις το ΔΝΤ για το αν η δημιουργία συνθηκών χρεοκοπίας αποτελεί επίσημη θέση του Ταμείου.

Ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα, για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός στον κ. Παυλόπουλο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

 

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα ζητήσει εξηγήσεις για τις θέσεις του Ταμείου, όπως και ότι θα ενημερώσει ξένους ηγέτες και επικεφαλής θεσμών για τη θέση της Αθήνας. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη», φέρεται να είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση του ότι από τη στιγμή που υπάρχει ο ESM, θα έπρεπε να έχει αναλάβει εδώ και καιρό τη σημερινή αποστολή του ΔΝΤ. «Πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου», συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τι λένε κύκλοι του Μαξίμου

 

Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα στείλει και επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ για να ζητηθούν διευκρινίσεις σε σχέση με όσα αποκαλύπτονται από WikiLeaks.

 

«Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί να παίζονται τέτοια παιχνίδια σε βάρος της χώρας» ανέφερε σε οργισμένο ύφος κυβερνητική πηγή. Στο Μαξίμου υπάρχει εκτός απο΄οργή έντονος προβληματισμός καθώς ήταν διατυπωμένη η πεποίθηση ότι θα κλείσει στα μέσα του μήνα η αξιολόγηση, ειδικά μετά το θετικό μήνυμα που έστειλαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, μέσω του euroworking group χθες από τις Βρυξέλλες.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα