Κίνδυνος να γίνει η Ελλάδα «αποθήκη ψυχών»

 

 

Θρυαλλίδα εξελίξεων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει τη συνθήκη Σέγκεν, επιφέροντας ντόμινο κλειστών συνόρων.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, καθώς οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν καθημερινά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια ενδέχεται να εγκλωβιστούν στη χώρα, μη μπορώντας να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα ορισμένων κρατών (Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία) σε συνδυασμό με την αδυναμία των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών να συμφωνήσουν στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, εντείνει τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Το αδιέξοδο οφείλεται στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε. δεν συμφωνούν στην κατανομή των εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων που έχουν αναζητήσει άσυλο στη Γηραιά Ήπειρο.

Το πρόβλημα επεσήμανε και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης, ζητώντας για μία ακόμη φορά βοήθεια από τους εταίρους μας. «Δεν μπορούμε να κουβαλήσουμε αυτό το βάρος μόνοι μας», δήλωσε αρχικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και συνέχισε: «Αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας. Δεν φυλάσσουμε μόνο τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε στήριξη – οικονομική και ηθική». Εδώ πρέπει να παραθέσουμε και την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 430.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει φέτος τη Μεσόγειο, εκ των οποίων οι 309.000 από αυτούς «πάτησαν» σε ελληνικό έδαφος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δεσμευτεί να καταβάλει 33 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τη χώρα μας να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή, αλλά η Αθήνα ισχυρίζεται ότι χρειάζεται πολύ περισσότερα καθώς τον Σεπτέμβριο αναζητούσε 730 εκατ. ευρώ για να στήσει καταλύματα που θα μπορούν να φιλοξενήσουν τα κύματα των μεταναστών που φτάνουν.

 

«Όχι φρούριο»

Την ίδια ώρα, η υπερψήφιση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία φαντάζει ως σταγόνα στον ωκεανό. Βέβαια, απομένει η τελική έγκριση από το έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 22 Σεπτεμβρίου 2015, με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να δηλώνει πως «το μονοπάτι είναι πλέον στρωμένο για το Συμβούλιο για να εγκρίνει την πρότασή μας» και να καλεί τα κράτη – μέλη να λάβουν τις «αναγκαίες αποφάσεις».

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως οι πολιτικές της κυβέρνησης Όρμπαν στην Ουγγαρία έχουν προκαλέσει οργή στις Βρυξέλλες. Ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έστειλε μήνυμα από τη Βουδαπέστη ότι: «Έχουμε ηθικό καθήκον να παρέχουμε προστασία. Τα τείχη και η βία δεν είναι λύση. Η πλειονότητα όσων φτάνουν είναι Σύριοι. Πρόκειται για ανθρώπους που πραγματικά χρειάζονται την προστασία μας. Δεν υπάρχει τείχος που δεν θα σκαρφάλωνε κανείς, θάλασσα που δεν θα περνούσε στην προσπάθεια να γλιτώσει από τη βία και την τρομοκρατία». Αναφερόμενος δε στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε να κάνουμε φρούριο την Ευρώπη. Αλλά επιθυμούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την προστασία των συνόρων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχυθεί η Frontex οικονομικά και με περισσότερο προσωπικό».

 

Προετοιμασίες

Στη Θεσσαλονίκη, τέλος, οι Αρχές έχουν ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες για την υποδοχή του κύματος προσφύγων και μεταναστών που θα περάσουν από την πόλη προκειμένου να κάνουν τη διαδρομή Ειδομένη – Σκόπια – Βελιγράδι – Ουγγαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από εκατό κοντέινερ έχουν μεταφερθεί σε χώρο του ΟΣΕ στον Δενδροπόταμο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινές κατοικίες. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως μέσα στο φθινόπωρο η Θεσσαλονίκη –όπως και η Αθήνα– θα δεχθεί χιλιάδες κόσμου που δεν θα μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη και θα «σταθμεύσει» στην πόλη. 

Επισκευάστηκε ο φράχτης στον Έβρο

Μετά τον συναγερμό που σήμανε και έδειχνε τον φράκτη στον Έβρο να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες, μονάδα του Μηχανικού από το Δ΄ Σώμα Στρατού προχώρησε στις απαραίτητες επιδιορθώσεις. Μία εξέλιξη που ήρθε την καταλληλότερη στιγμή, καθώς δουλέμποροι και άλλοι επιχειρούσαν από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να κατευθύνουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα δια της ξηράς – δηλαδή από τον Έβρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αδριανούπολη είχαν μαζευτεί κάποιες χιλιάδες άνθρωποι που περίμεναν να περάσουν στην Ελλάδα πεζοί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα