«Καυτή πατάτα» για Τσακαλώτο οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας

Το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και η αποχή των συμβολαιογράφων απασχόλησαν την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του «βρείτε λύση» που συνέστησε αυστηρά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Μάριο Ντράγκι στο πρόσφατο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών είπε στους βουλευτές πως υπάρχει ο κίνδυνος να τεθεί ξανά θέμα νέων stress tests και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αν οι πλειστηριασμοί δεν ξεκινήσουν το αργότερο έως τον Μάρτιο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος καθησύχασε τους βουλευτές ότι θα εξακολουθήσει η προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έως 300.000 ευρώ και τα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι μεγάλης αξίας ακίνητα δανειοληπτών μεγάλης οικονομικής εμβέλειας.

Στις ενστάσεις βουλευτών που έθεσαν θέμα παράτασης του νόμου Κατσέλη και μεγαλύτερης προστασίας από τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να προειδοποίησε πως αν δεν προχωρήσει η διαδικασία των πλειστηριασμών με την προστασία των ακινήτων μέχρι 300.000 ευρώ το επόμενο στάδιο θα είναι χειρότερο. Παράπονα υπήρξαν προς τους υπουργούς κυρίως του οικονομικού επιτελείου για την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων μέχρι την έλλειψη εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Αναφοράς χρήζει η παρέμβαση του Νίκου Φίλη, ο οποίος συνέστησε να μην μιλάει η κυβέρνηση και τα στελέχη της για «έξοδο από το μνημόνιο». Οι γκρίνιες των βουλευτών επεκτάθηκαν ως συνήθως για «ακριβοθώρητους» υπουργούς και κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων, με τα πυρά να στρέφονται προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, τον Γιάννη Μουζάλα και τον Νίκο Κοτζιά.

Παρέμβαση Κοντονή για ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας

Άμεση απάντηση στις πιέσεις των δανειστών από την κυβέρνηση στο θέμα του μπλόκου των πλειστηριασμών και την απειλή που προκαλεί αυτή η εξέλιξη για την τρίτη αξιολόγηση. Σε σύσκεψη με την συμμετοχή των υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, καθώς και του Δ.Σ. των συμβολαιογράφων αποφασίστηκε η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου στοχεύοντας στην ασφάλεια των συμβολαιογράφων και τη διασφάλιση της διενέργειας των πλειστηριασμών.

Η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, θα περιλαμβάνει αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει σήμερα για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνης σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς. Δηλαδή όποιοι παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς θα συλλαμβάνονται άμεσα και θα τους απαγγέλλονται κατευθείαν κατηγορίες, ενώ έως σήμερα ο συμβολαιογράφος έπρεπε να κάνει μήνυση για να ασκηθεί ποινική δίωξη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα