Κεκλεισμένων των θυρών με… επεισόδια!

Μία πρώτη «απάντηση» στο μέτρο της απουσίας οπαδών από τα γήπεδα αποτέλεσε το ραντεβού των οπαδών του ΠΑΟΚ και του Άρη στις Σέρρες, με τραγική κατάληξη τον σοβαρότατο τραυματισμό ενός αστυνομικού, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του στην εντατική.

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, κατάφερε να «τιμωρήσει» τον απλό φίλαθλο και άφησε την κοινωνία έρμαιο στις διαθέσεις των χούλιγκανς, οι οποίοι δρουν κατά βάση εκτός γηπέδων και σπάνια εντός. Το περιστατικό στις Σέρρες καταδεικνύει την έλλειψη ουσίας στο μέτρο της απαγόρευσης φιλάθλων στις εξέδρες των γηπέδων της Super League, καθώς την ίδια στιγμή οι χούλιγκανς προκαλούν καταστροφές και απειλούν ζωές ανθρώπων, δίχως να περιορίζονται από καμία δράση ή κανένα μέτρο.

Το τραγελαφικό της όλης ιστορίας, είναι η διεξαγωγή του αγώνα κυπέλλου της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, με την παρουσία 60.000 οπαδών και η παρουσία οπαδών σε όλα τα ματς των μικρότερων κατηγοριών, στις οποίες καταγράφονται επεισόδια – και δη σοβαρά – επί μονίμου βάσεως. Εάν ο Σταύρος Κοντονής δεν βλέπει την πραγματικότητα και δεν μπορεί να κρίνει από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, καλό θα ήταν ορισμένοι από τους συνεργάτες του να τον κατατοπίσουν και να εξετάσει τη λήψη διαφορετικών μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας. Μίας βίας η οποία δεν αποτελεί φαινόμενο των γηπέδων, αλλά προέρχεται από την κοινωνία και έχει ρίζες είτε στο αίσθημα της αδικίας, σε ελάχιστες περιπτώσεις, είτε σε συμφέροντα τα οποία έχουν να κάνουν καθαρά με το ποινικό δίκαιο και «επιχειρήσεις» που στήνονται με «βιτρίνα» τους συνδέσμους οργανωμένων φιλάθλων.

Η ζωή ενός νεαρού άνδρα της αστυνομίας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και γι’ αυτό κανείς φορέας δεν εκδήλωσε τη… συγκίνηση και τον… προβληματισμό του. Ο υφυπουργός αθλητισμού, ή ο αρμόδιος υπουργός για την προστασία του πολίτη, δεν αποφάσισε την… απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους ή τη συγκέντρωση των ανθρώπων σε ομάδες, προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της βίας.

Στη Μακεδονία πλακώθηκαν οι χούλιγκανς του ΠΑΟΚ και του Άρη, σε προκαθορισμένο ραντεβού, έξω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας συγκεντρώθηκαν οι ίδιοι οργανωμένοι που προκάλεσαν τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και διαδήλωσαν για ένα «καθαρό πρωτάθλημα» και οι υπόλοιπες ΠΑΕ εξέδωσαν ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για την απόφαση του Σταύρου Κοντονή να βάλει λουκέτο στις εξέδρες,

Μόνο που κύριε Κοντονή, λουκέτο στις εξέδρες, συνεπάγεται λουκέτο στο ποδόσφαιρο. Ακόμη και να απαγορευθεί, αύριο το πρωί, η διεξαγωγή αγώνων, η βία θα εξακολουθήσει να υφίσταται και να εκδηλώνεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα γήπεδα. Όπως στην περίπτωση των Σερρών. Αλήθεια, κύριε υφυπουργέ, αναρωτηθήκατε άραγε, τις επιπτώσεις που προκάλεσε η απόφασή σας να μην υπάρχουν οπαδοί στις εξέδρες; Μία από αυτές ήταν ο σοβαρότατος τραυματισμός του αστυνομικού.

Οι χούλιγκανς υπάρχουν κυρίως εκτός γηπέδων και η δράση τους πηγάζει από εντελώς «ξένα» με το ποδόσφαιρο κίνητρα. Εάν ο κύριος Κοντονής έχει βάλει στόχο του να «σκοτώσει» το ποδόσφαιρο, μπορεί κάλλιστα να επιμείνει στο μέτρο της απαγόρευσης φιλάθλων στα γήπεδα. Εάν η επιθυμία του, όπως θέλουμε να πιστεύουμε, είναι να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της βίας, τότε θα πρέπει να εξετάσει τη λήψη εκ διαμέτρου αντίθετων μέτρων. Άραγε, για τα επεισόδια στις Σέρρες και τον τραυματισμό του αστυνομικού, ποιος ευθύνεται; Ποιος θα τιμωρηθεί; Ποια ΠΑΕ από τις δύο έχει την ευθύνη; Προφανώς καμία.

Ως εκ τούτου, το μόνο που κατάφερε να πετύχει ο Σταύρος Κοντονής, μέχρι στιγμής, ήταν να μεταφέρει την οπαδική βία στους δρόμους, στις περιουσίες των απλών ανθρώπων και να αδειάσει τα γήπεδα. Δυστυχώς, με αυτή τη λογική δεν προχωρά η Ελλάδα… κύριε υφυπουργέ!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα