Κλειδί των εξελίξεων ο Κουβέλης

Σε καταλύτη για την προεδρική εκλογή τείνει να εξελιχθεί ο Φώτης Κουβέλης και το κόμμα του. Παρά το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ δεν κάνει κανένα… κλικ στους ψηφοφόρους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εν τούτοις ο Φ. Κουβέλης είναι το κεντρικό πρόσωπο που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Η ΔΗΜΑΡ στις επόμενες εκλογές λογικά θα βάλει λουκέτο, καθώς δημοσκοπικά βρίσκεται κάτω από το 1,2% των ευρωεκλογών, ενώ για τον Φ. Κουβέλη δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα αναγκαστεί σε πολιτική συνταξιοδότηση.

Όλα αυτά στις επόμενες εθνικές εκλογές. Μέχρι τότε, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Για έναν από τους δύο θα αποδειχθεί ως «κουτσό άλογο». Το ζήτημα βέβαια είναι για ποιον. Ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης μέχρι στιγμής υποστηρίζει ότι τον επόμενο Μάρτιο η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Κάτι που προέβλεψε και την Τρίτη εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Κάρολο Παπούλια ζητώντας συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το χρέος.

Κι όμως, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση δεν νιώθουν καμία σιγουριά για τον Φ. Κουβέλη, παρά το γεγονός ότι στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε από μικροφώνου ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέφεραν στο τραπέζι των μεταξύ τους συζητήσεων το όνομα του Φ. Κουβέλη, για να αποτελέσει την κυβερνητική πρόταση. Κύκλοι του Μαξίμου, αλλά και της Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται πως όσο οι δημοσκοπήσεις πιέζουν τη ΔΗΜΑΡ, τόσο ο Κουβέλης θα αναγκαστεί να νερώσει το κρασί του. Μάλιστα, επισημαίνουν πως εάν ο Σαμαράς δεχθεί την πρότασή του για συμβούλιο αρχηγών για να συζητηθεί το θέμα του χρέους, τότε όλα θα γίνουν ακόμη πιο εύκολα. Όμως η δημοσκοπική πίεση της ΔΗΜΑΡ ανησυχεί και την Κουμουνδούρου και γι’ αυτόν τον λόγο ήδη στελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει δίαυλους επικοινωνίας με τους βουλευτές της Αγίου Κωνσταντίνου, που υποστηρίζουν ότι πρέπει τα δύο κόμματα να επανενωθούν.

 

Και ημερομηνία

Κι ενώ οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη, ήδη διάφοροι αναλυτές έχουν προβεί σε προβλέψεις σχετικά με ποια ημερομηνία θα διεξαχθούν οι πρόωρες εθνικές εκλογές, με δεδομένο ότι δεν θα εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Έτσι, η 22α και η 29η Μαρτίου είναι οι δυο Κυριακές, όπου πιθανότατα θα στηθούν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Η προοπτική να μην τελεσφορήσουν οι τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή –που αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 10 Φεβρουαρίου, μετά την απόφαση Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου– είναι πολύ πιθανή.

Πάντως, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος, αλλά και τα επιτελεία τους ισχυρίζονται πως τελικά θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για να εκλεγεί νέος Πρόεδρος. Αυτή τη στιγμή τα αριθμητικά δεδομένα δεν ευνοούν τους σχεδιασμούς των δυο κυβερνητικών εταίρων. «Οι αριθμοί δεν είναι σύμμαχοί μας, αλλά ποτέ δεν ξέρεις», έλεγε πρόσφατα ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας που επιμένει ότι στην πολιτική οι τρεις μήνες, υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρά το γεγονός ότι πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, εν τούτοις τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν πως «ο δρόμος έως τις εκλογές είναι γεμάτος λακκούβες που μπορεί να αιφνιδιάσουν έναν απρόσεκτο οδηγό». Και δεν έχουν άδικο, καθώς όσο η χώρα θα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς με φόντο τον Μάρτιο, ουδείς εκ των υπουργών θα θελήσει να βάλει τα χέρια του στη φωτιά και πολλές ενέργειες που έπρεπε να γίνουν θα βαλτώσουν. Παράλληλα, στη χώρα διαμορφώνονται συνθήκες μιας νέας μεγάλης πολιτικής πόλωσης με φόντο με την προεδρική εκλογή, η οποία αποτελεί το κλειδί για την πολιτική και οικονομική σταθεροποίηση της χώρας. Η αναγκαία συνθήκη για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, εν μέσω της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι η επίτευξη συμφωνίας ευρύτερων δυνάμεων, πέραν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, γύρω από ένα πρόσωπο που θα μπορεί να ενώσει και να συμβολίσει τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν υφίσταται.

Ουδείς δύναται να προδιαγράψει την τελική στάση διαφόρων προσώπων από τη μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ είναι επίφοβο να προβλέψει κανείς τις κινήσεις κάποιων βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας της συγκεκριμένης διαδικασίας.

 

Πού ποντάρουν

Οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος συνεχίζουν να είναι αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών για να ψηφίσουν το πρόσωπο που θα υποδείξει η πλειοψηφία. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως και από τον υποψήφιο, και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αναζητούν αυτόν ή αυτήν που θα κατάφερνε να συσπειρώσει ετερόκλητες δυνάμεις, καθώς πρέπει να συμπράξουν βουλευτές τής Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητοι και κάποιοι από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Είναι ένας δύσκολος συνδυασμός.

Αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 156 βουλευτές και απομένει ο κρίσιμος αριθμός των 24 βουλευτών από μια δεξαμενή συνολικά 47 βουλευτών, δηλαδή από τη ΔΗΜΑΡ, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, από τους ανεξάρτητους δημοκρατικούς βουλευτές και από τους ανεξάρτητους.

Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται πρόσωπα εκ των οποίων το καθένα θέλει, όπως λέγεται, ειδικό χειρισμό και διαφορετική προσέγγιση. Στην πρώτη λίστα ανήκουν εννέα πρόσωπα που είναι ανεξάρτητοι και προέρχονται οι τρεις πρώτοι από τη Ν.Δ. και οι άλλοι έξι από τους Ανεξάρτητους Έλληνες: Βύρων Πολύδωρας, Γιώργος Κασαπίδης, Μίκα Ιατρίδη, Γιώργος Νταβρής, Γιάννης Κουράκος, Βασίλης Καπερνάρος, Κώστας Γιοβανόπουλος και Χρυσούλα Γιαταγάνα.

Στη δεύτερη λίστα τα έξι πρόσωπα που ενδιαφέρουν τη Ν.Δ. και ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του Πάνου Καμμένου είναι τα εξής: Τέρενς Κουίκ, Παύλος Χαϊκάλης, Παναγιώτης Μελάς, Μαρία Κόλλια, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Έλενα Κουντουρά.

Στην τρίτη λίστα των προσώπων που θεωρούνται από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εν δυνάμει υποψήφιοι να στηρίξουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αν υπάρχει και σαφές πολιτικό πλαίσιο, ανήκει η «πεντάδα» που αποτελούν οι Γρηγόρης Ψαριανός, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου και Σπύρος Λυκούδης.

Επίσης, υπάρχει και η τέταρτη λίστα της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι πρώην υπουργοί Μάρκος Μπόλαρης και Χρήστος Αηδόνης, αλλά και ο Θόδωρος Παραστατίδης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα