Κοίτα ποιος μιλάει…

Μία εβδομάδα μετά την επιστολή που απέστειλε στην «Α» ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, Αντώνης Στεργιώτης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το… έργο του στην ΕΕΕΠ, επανέρχεται, αυτήν τη φορά με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα HuffPost.
Εκεί μίλησε για την απορρύθμιση στην αγορά του online στοιχήματος, τις αντιδράσεις του ΟΠΑΠ στο ενδεχόμενο επιπλέον φορολόγησης, τα «φρουτάκια», αλλά και τα έσοδα που χάνει το κράτος από αυτήν την αδράνεια. Και φυσικά δεν ξέχασε να «καταγγείλει» (γενικώς και αορίστως φυσικά…) ότι συμφέροντα δήθεν του επιτίθενται χυδαία με στημένα δημοσιεύματα, σχετικά με την καθυστέρηση της εφαρμογής των VLTs του ΟΠΑΠ (παραχωρήθηκαν το 2011).
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Στεργιώτη, υποχρέωσή του είναι να προστατεύσει βάσει της κείμενης νομοθεσίας το κοινωνικό σύνολο και γι’ αυτό, όπως λέει, ζήτησε να αυστηροποιηθούν τα μέτρα για «ξέπλυμα» μεταξύ άλλων και μέσω παιγνίων. Πρότεινε επ’ αυτού διάφορα μέτρα (να συμπεριληφθεί ο ΑΦΜ στην κάρτα παίκτη που υποχρεούται να εκδίδει η ΟΠΑΠ Α.Ε., ώστε να καταγράφονται όλες οι συναλλαγές και να διασταυρώνονται με τα εισοδήματα).
Συνολικά, πάντως, αν διαβάσει κάπoιος τη συνέντευξη Στεργιώτη στη HuffPost.gr θα διαπιστώσει δύο πράγματα:
α) Ότι ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ αυτοανακηρύσσεται «σωτήρας» της ελληνικής κοινωνίας από την καζινοποίηση, την ώρα που ο παράνομος τζόγος κάνει πάρτι, αλλά εκείνος μοιάζει να εντοπίζει «στρεβλώσεις» στο πρότζεκτ του ΟΠΑΠ που δεν έχει τεθεί καν σε εφαρμογή…
β) Την ίδια στιγμή εμφανίζεται ως υπέρμαχος του «ανοίγματος» της αγοράς τού online στοιχήματος, καθώς, όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του, θα πρέπει η πολιτεία με βάση κριτήρια να χορηγήσει άδειες στις εταιρείες που τα πληρούν και να ρυθμιστεί το μεταβατικό στάδιο που ισχύει από το 2011 με τις 24 άδειες, ώστε να σταματήσει το κράτος να χάνει εκατομμύρια ευρώ από φορολογικά έσοδα. Επίσης, δηλώνει κατηγορηματικά ότι το μονοπώλιο της συγκεκριμένης αγοράς δεν ανήκει στον ΟΠΑΠ, αλλά στο ελληνικό Δημόσιο. «Σε όσα παίγνια η ΟΠΑΠ Α.Ε. διεξάγει υπό καθεστώς μονοπωλίου δεν μπορεί να τίθεται θέμα δημιουργίας συνθηκών και λειτουργίας ανταγωνισμού», λέει ενδεικτικά στη συνέντευξή του.

Μονίμως απούσα η… ταμπακιέρα

Επί της ουσίας η συνέντευξη Στεργιώτη μοιάζει να είναι ένα μανιφέστο κατά του ΟΠΑΠ και ένα «κατηγορώ» εναντίον όσων κριτικάρουν τα πεπραγμένα του στην ΕΕΕΠ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα αναφέρει για την απόφασή του για τα VLTs: «Το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ και των ερωτήσεων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Για την… ταμπακιέρα των ερωτήσεων που έθεσαν τα ΜΜΕ και οι ερωτώντες βουλευτές δεν έβγαλε άχνα.
Σε άλλο σημείο, πάλι, ο κ. Στεργιώτης ισχυρίζεται ότι «οι κανονιστικού χαρακτήρα απαιτήσεις της ΕΕΕΠ σε βάθος χρόνου δεν είναι, ούτε θα μπορούσαν να είναι, στατικές και αμετάβλητες». Κι εδώ κάτι δεν εξηγεί καλά ο κ. Στεργιώτης, καθώς οι κανονιστικού χαρακτήρα απαιτήσεις της ΕΕΕΠ δεν είχαν την ευκαιρία να ισχύσουν, αφού ουδέποτε μπήκαν σε λειτουργία τα VLTs. Δηλαδή, μας λέει ότι άλλαξε διατάξεις που ουδέποτε είχαν εφαρμοστεί.
Ειδικά για το θέμα της υστέρησης των προϋπολογισμένων δημοσίων εσόδων εξαιτίας της αυστηροποίησης του κανονισμού της ΕΕΕΠ για τα VLTs, ο κ. Στεργώτης είπε: «Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΕΕΠ είναι αμείλικτα και βρίσκονται ήδη στη διάθεση της Πολιτείας, αλλά και της Δικαιοσύνης εφόσον αυτό απαιτηθεί ή κριθεί σκόπιμο. Θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι από την παραχώρηση των παιγνιομηχανημάτων VLTs στην ΟΠΑΠ Α.Ε. το 2011 μέχρι και την ανάληψη της θητείας μου στα τέλη Μαΐου 2015 έχουν μεσολαβήσει 3,5 περίπου έτη, χωρίς η ΟΠΑΠ Α.Ε. να έχει καταγράψει ουσιαστική πρόοδο στο συγκεκριμένο εγχείρημα, κατάσταση για την οποία ουδεμία ευθύνη φέρουν η Πολιτεία ή/και η ΕΕΕΠ».
Λέει, λοιπόν, ο κ. Στεργιώτης ότι επί 3,5 χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο πρότζεκτ των VLTs, όταν στο επίμαχο διάστημα είχε κατατεθεί ο κανονισμός για τα παιγνιομηχανήματα από τον προηγούμενο επικεφαλής της ΕΕΕΠ κ. Ευγένιο Γιαννακόπουλο, είχαν παραγγελθεί τα μηχανήματα, είχε βγει η προκήρυξη για τους πράκτορες και τον Ιούνιο θα έμπαιναν σε λειτουργία. Η ΕΕΕΠ άλλαξε τον κανονισμό, αλλά δεν έχει καμία ευθύνη.
Εκεί, βέβαια, που ο κ. Στεργιώτης εξέπληξε με την κυνικότητά του είναι όταν ερωτώμενος για τα έσοδα που χάνουν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ και εάν η ΕΕΕΠ έχει δικαιοδοσία για την προστασία τους, απάντησε ως εξής:
«Κατ’ αρχήν, να καταστήσω σαφές ότι ουδέποτε υποβλήθηκαν προς έγκριση στην ΕΕΕΠ σχέδια συμβάσεων. Περαιτέρω και για όλους τους λόγους που σας προανέφερα, ουδεμία καθυστέρηση προκάλεσε η ΕΕΕΠ και ουδεμία ευθύνη έχει για τη μονομερή απόφαση της διοίκησης ΟΠΑΠ Α.Ε. να αναστείλει το συγκεκριμένο εγχείρημα, η οποία σημειωτέον αφορά μια καθαρά επιχειρηματική απόφαση που λήφθηκε την 1/7/2015, μετά την επιβολή των capital controls. Το αν η επιχειρηματική και η δημοσιογραφική λογική συνδέει την απόφαση αυτή με τους όρους που τίθενται από την ΕΕΕΠ για την ασφαλή για το κοινωνικό σύνολο εκμετάλλευση των παιγνίων και ειδικά αυτών που διεξάγονται μέσω των παιγνιομηχανημάτων VLTs δεν με αφορά».
Δηλαδή, τι ισχυρίζεται ο κ. Στεργιώτης; Ότι οι προϋποθέσεις για την προκήρυξη του πρότζεκ των παιγνιομηχανημάτων είχαν εγκριθεί και η ΕΕΕΠ δεν το ήξερε; Και αν είναι έτσι, γιατί η ΕΕΕΠ δεν αντέδρασε;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα