Κριτική με… άσφαιρα πυρά

Τρόπους να επιστρέψει στην ομαλότητα αναζητεί η ηγετική ομάδα της ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς με προφανή στόχο να απομακρύνει την εσωστρέφεια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Πώς θα γίνει αυτό; Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει. Όμως οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η ηρεμία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω και επίπλαστη έχει άμεση σχέση με την πορεία της κυβέρνησης.
Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και επέλθει συμφωνία με την τρόικα, που μετονομάστηκε σε θεσμούς, τότε οι εξελίξεις μπορεί να τρέξουν πολύ γρήγορα στο εσωτερικό της ΝΔ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε σε συνθήκες μείζονος κρίσης στη χώρα να συζητά τα εσωτερικά του θέματα. Αυτό όμως που προκύπτει από τις παρασκηνιακές επαφές είναι ότι η ΝΔ έχει δυο βασικές τάσεις: η μια και ισχυρή, είναι αυτή των προεδρικών που ομνύουν πολιτική πίστη στον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά και η άλλη είναι των αντιφρονούντων και δελφίνων που δεν είναι ομογενοποιημένη και είναι σαφές ότι υπάρχουν υποομάδες.
Αυτό φαίνεται και από την διαφορετική στρατηγική που αναπτύσσουν οι κυριότεροι δελφίνοι, δηλαδή η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Οι ομαδίτσες των αντιπροεδρικών όπως προκύπτει από τις κινήσεις τους, ελάχιστα μπορούν να καυχηθούν για τη σύμπνοια ή για τη σταθερότητά τους. Πολλά θα κριθούν από το αν πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα σε βασικά στελέχη αυτών των υποομάδων και κυρίως εάν θα συμφωνήσουν ποιος θα ηγηθεί. Πάντως ο Αντ. Σαμαράς τους διεμβολίζει με τις κινήσεις του, βάζοντας στο νέο οργανόγραμμα πολλά πρόσωπα που ήταν εκτός της προεδρικής φρουράς, διασπώντας κατ’ ουσίαν τους αντιφρονούντες: Ενδεικτικές οι περιπτώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που ορίστηκε πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που τοποθετήθηκε προ ημερών γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και προγράμματος.
Άσφαιρα πυρά

Ουσιαστικά η διαμορφούμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση» ως τώρα αρκείται στο να διαμαρτύρεται και να ρίχνει άσφαιρα πυρά, ενώ ο Αντ. Σαμαράς προωθεί την αναδιοργάνωση του κόμματος. Η υφιστάμενη εσωκομματική αντιπολίτευση με τη μορφή που έχει, αποφεύγει την ευθεία αναμέτρηση με τον Αντ. Σαμαρά: Απέφυγε στην Κ.Ο. να καταθέσει κείμενο με 26 υπογραφές για να αμφισβητήσει τον πρόεδρο του κόμματος. Στην Πολιτική Επιτροπή, όχι μόνο δεν κατεβλήθη προσπάθεια να κατατεθεί ένα πολιτικό κείμενο, αλλά οι περισσότεροι δεν έλαβαν το λόγο και προτίμησαν να αποχωρήσουν μετά από κάποια στιγμή, πλην της Ντ. Μπακογιάννη.
Γιατί αποφεύγεται η συλλογή υπογραφών κάτω από ένα κείμενο – πρόταση μομφής εναντίον του Αντ. Σαμαρά είναι το ερώτημα πολλών. Και η απάντηση κορυφαίου προσώπου που κινείται πίσω από τις κουρτίνες της “γαλάζιας” εξουσίας είναι απλή: οι συνωμοσίες είναι όπως ήταν η υποτίμηση της δραχμής, ετοιμάζονται εν κρυπτώ και πραγματοποιούνται χωρίς προηγούμενη αναγγελία. Πιο πρακτικά, ουδείς φαίνεται να εξασφαλίζει έναν τόσο μεγάλο αριθμό βουλευτών που να έχουν τη διάθεση να δεσμευτούν δημόσια υπέρ του ενός ή του άλλου. Οι βασικοί παίκτες έχουν ριχτεί σε μια κούρσα επαφών και συναντήσεων με στόχο να διευρύνουν τον κύκλο των υποστηρικτών τους, αλλά ως τώρα ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν τη διάθεση να τους δώσουν δεσμευτικές απαντήσεις.
O Aντ. Σαμαράς δεν ανησυχεί και θεωρεί ότι όταν η κατάσταση είναι τόσο ρευστή στη χώρα, λόγω των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές, όποιος συντηρεί κλίμα εσωστρέφειας στη ΝΔ χάνει πόντους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα