“Κρύβεται στα νερά του Αξιού η κυβέρνηση”

Τους ευρωπαϊκούς λαούς κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, απέναντι στους πρόσφυγες, ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκε με στελέχη και μέλη της Κοινότητας Νέων του Κινήματος, το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού περιηγήθηκε στο Κέντρο, μπήκε στις σκηνές των προσφύγων και συζήτησε μαζί τους για όλα αυτά που έζησαν αλλά και για αυτά που περιμένουν. Το μόνιμα επαναλαμβανόμενο ερώτημα των προσφύγων από την Συρία είναι πότε θα ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να κατευθυνθούν στην Γερμανία. Οι περισσότεροι είναι ήδη ένα μήνα στην Ελλάδα και πλήρωσαν από 600 μέχρι 1.000 δολάρια ο καθένας στους διακινητές για να τους περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε για άλλη μια φορά την ανοργανωσιά και το χάος που επικρατεί μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών, εξήρε όμως την δράση μεμονωμένων προσώπων από πολλές υπηρεσίες και από τις ΜΚΟ που παρέχουν βοήθεια στους χιλιάδες των προσφύγων και των μεταναστών. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Προς το παρόν βέβαια τις ευθύνες τις έχουν αναλάβει η Μαρία, ο Κώστας, ο Σάκης, η Νανά- οι εθελοντές. Δυστυχώς νομίζω ότι το πρόβλημα της έλλειψης συντονισμού όλων των υπηρεσιών από το κράτος παραμένει».

Τον επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Δημήτρης Αρετάκης και η Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού από τις Κοινότητες Νέων του κινήματος, ο Σπύρος Πέγκας, αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού και ο Γιώργος Τσαούσης συντονιστής του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο ραδιόφωνο

 

«Μονομερή ενέργεια», χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης τη συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας που προβλέπει την παρουσία Ιταλών αστυνομικών θα κάνουν περιπολίες στην Αλβανοελληνική μεθόριο.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «δεν κινδυνεύουμε από τους Ιταλούς αστυνομικούς που θα έρθουν στα σύνορά μας» πρόσθεσε όμως ότι «είναι μια προσβολή των δικών μας δυνατοτήτων. Υποτίθεται ότι η Ιταλία έχει ζήσει το προσφυγικό πρόβλημα, έχει μια κυβέρνηση που είναι θετική σε μια αριστερή λογική, ο Ρέντσι θεωρήθηκε σύμμαχος του κ. Τσίπρα αλλά ούτε αυτούς καταφέραμε να έχουμε στο πλευρό μας.

«Προτιμούν οι Ιταλοί να συνεργάζονται με τους Αλβανούς, παρά να συνεργάζονται με τους Έλληνες. Τι άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την πολιτική του κ. Τσίπρα στο εξωτερικό;
» Εδώ και ένα χρόνο το λέω: δεν αντιμετωπίζει καμία χώρα ένα τέτοιο πρόβλημα αν δεν υπάρχει ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο. Χρειάζεται ένας ισχυρός υπερυπουργός ο οποίος θα προσπαθούσε να συντονίσει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τις δυνάμεις της χώρας». Αναφερόμενος στο προσφυγικό εξήγησε ότι δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός.  Σχολιάζοντας την πιθανότητα άσκησης βέτο, στο πλαίσιο της Συνόδου της ΕΕ, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πρόκειται για «δίκοπο μαχαίρι».

 

Ανακοίνωση

 

Στο μεταξύ με επίσημη ανακοίνωση το Ποτάμι επιτίθεται στην κυβέρνηση για το προσφυγικό. Αναλυτικά τονίζει: “Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα. Και πρέπει να καταλάβει ότι είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάψει να κρύβεται στα νερά του Αξιού. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην Ειδομένη με κυβερνητική απόφαση. Οι συνέπειες αυτής της απόφασης δεν μπορούν να ξεπλένονται στα νερά των χειμάρρων. Ήταν (και είναι) θέμα χρόνου να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Ειδομένη, όσο η κυβέρνηση αφήνει χιλιάδες πρόσφυγες στο έλεος του καιρού, των υγειονομικά ακραίων συνθηκών και των διάφορων πρακτορίσκων. Τα κυβερνητικά κοντέινερ όχι μόνο δεν είναι λύση αλλά θα αποτελέσουν τη νομιμοποίηση αυτής της αθλιότητας. Ο καταυλισμός στην Ειδομένη είναι ντροπή για κάθε σύγχρονο κράτος. Επιπλέον, τείνει να μετατραπεί σε εστία ανεξέλεγκτων καταστάσεων και στα σύνορά μας και στην εικόνα της χώρας διεθνώς. Η κυβέρνηση πρέπει να αντικαταστήσει την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» με στόχους και κριτήρια σαφή σε όλους. Δυστυχώς την ενδιαφέρει περισσότερο να κερδίζει τηλεοπτικό χρόνο στα εγχώρια μέσα αντί για πολιτικό χρόνο ώστε να σταθεί και να διεκδικήσει με αξιοπιστία στη διεθνή σκηνή έναν οδικό χάρτη για τους εγκλωβισμένους. Ας αφήσει τους λεονταρισμούς με τα Σκόπια πριν ρεζιλευτεί για μία ακόμη φορά”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα