Κυβερνητική κρίση στη Γαλλία

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές  εξελίξεις στη Γαλλία, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Αρνό Μοντεμπούρπου ζήτησε νέες οικονομικές πολιτικές και αμφισβήτησε την εμμονή της Γερμανίας με τη λιτότητα.

Ο Γάλλος  πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υπέβαλε την Δευτέρα  την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί την Τρίτη, «στο πλαίσιο της κατεύθυνσης την οποία (ο πρόεδρος) έχει καθορίσει για τη χώρα μας». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης της γαλλικής κυβέρνησης, καταγράφεται πτώση στο ευρώ έναντι του δολαρίου.

Τι είχε δηλώσει ο Αρνό Μοντεμπούρ

«Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη”, δήλωσε ο σοσιαλιστής υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ σε συνέντευξή του στο σαββατιάτικο φύλλο της Le Monde.

« Όταν λέω η Γερμανία μιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την Άγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς”, υποστήριξε.

«Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον σοσιαλιστή ομόλογό μου επί της οικονομίας, ο οποίος σπρώχνει προς την ίδια κατεύθυνση μ’ εμάς. Όμως η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να άγεται και να φέρεται”, επέμεινε ο υπουργός, γνωστός για τις έντονες δηλώσεις του που στο παρελθόν είχαν προκαλέσει πολεμική στους κόλπους της πλειοψηφίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν

Στη φωνή του Μοντεμπούρ πρόσθεσε την δική του ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν, ο οποίος επίσης επέκρινε την οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της Γαλλίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα