Σε μπελάδες μπήκε Γαλλίδα δασκάλα, που έδειξε πίνακα με γυμνές γυναίκες σε μουσουλμάνους μαθητές

«Η Ντιάνα και ο Ακταίωνας», του Ιταλού ζωγράφου, Τζουζέπε Τσέσαρι, έγινε η αιτία που η εκπαιδευτικός φοβάται για τη ζωή της

Νέος γύρος ανησυχίας ξέσπασε στην εκπαιδευτική κοινότητα της Γαλλίας με μια δασκάλα να φοβάται για τη ζωή της, αφού έδειξε σε μαθητές της έναν αναγεννησιακό πίνακα του 17ου αιώνα που απεικονίζει γυμνές γυναίκες, προκαλώντας παράπονα από μουσουλμάνους γονείς.

Το προσωπικό στο σχολείο Jacques Cartier στο Issou, δυτικά του Παρισιού, αρνήθηκε να εργαστεί τη Δευτέρα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη δασκάλα που έδειξε τον πίνακα: «Η Ντιάνα και ο Ακταίωνας», του Ιταλού ζωγράφου Τζουζέπε Τσέσαρι, στην τάξη την Πέμπτη.

Ο πίνακας απεικονίζει μια ιστορία της ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας στην οποία ο κυνηγός Ακταίωνας εισβάλλει σε έναν χώρο όπου η θεά Ντιάνα και οι νύμφες της κάνουν μπάνιο. Δείχνει μια γυμνή Ντιάνα και τέσσερις γυμνές γυναίκες συντρόφους και βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Ο υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ επισκέφθηκε αυτοπροσώπως το σχολείο τη Δευτέρα και αργότερα δήλωσε ότι οι μαθητές που έκαναν ψευδείς ισχυρισμούς για τον δάσκαλο σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα τιμωρούνται πειθαρχικά. Οι αναρτήσεις κατηγορούσαν τον εκπαιδευτικό για ρατσιστικά σχόλια.

Η κρίση έρχεται μετά την καταδίκη την Παρασκευή από γαλλικό δικαστήριο έξι εφήβων για το ρόλο τους στον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί το 2020 έξω από το γυμνάσιό του κοντά στο Παρίσι, αφού βοήθησαν στην ταυτοποίησή του με έναν ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή.

Ο Πατί, ένας 47χρονος καθηγητής ιστορίας και γεωγραφίας, μαχαιρώθηκε και αποκεφαλίστηκε στο προάστιο Conflans-Sainte-Honorine του Παρισιού τον Οκτώβριο του 2020, μόλις μερικά χιλιόμετρα από το Issou.

Οι δάσκαλοι εκεί ανησυχούν τώρα ότι θα μπορούσαν να δεχτούν κι αυτοί επίθεση, αναφέρουν οι Times.

Την Πέμπτη, «κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος γαλλικών, ένας συνάδελφος έδειξε έναν πίνακα του 17ου αιώνα που έδειχνε γυμνές γυναίκες», δήλωσε η γενική γραμματέας της ένωσης καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Snes-FSU.

Το όνομα της δασκάλας και ψευδείς ισχυρισμοί ότι είχε κάνει ρατσιστικά σχόλια σε μουσουλμάνους μαθητές κυκλοφόρησαν στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφεραν τα δημοσιεύματα, αυξάνοντας τους φόβους ότι θα μπορούσε να στοχοποιηθεί.

Το σχολείο φέρεται να κατέγραψε 10 περιστατικά διακρίσεων ή ρατσισμού κατά τη φετινή σχολική περίοδο, σύμφωνα με τον γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα BFM TV.

Αναφερόμενη στον σάλο που έχει προκληθεί, η γραμματέας της ένωσης των καθηγητών δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό: «Γνωρίζουμε καλά ότι τέτοιες μέθοδοι μπορούν να οδηγήσουν σε τραγωδία… Το είδαμε στη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί. Οι συνάδελφοί μας αισθάνονται ότι απειλούνται και βρίσκονται σε κίνδυνο».

Ο πίνακας φέρεται να παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος τέχνης για μαθητές ηλικίας 12 και 13 ετών.

«Κάποιοι μαθητές απέστρεψαν το βλέμμα τους, αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι, δήλωσαν σοκαρισμένοι», δήλωσε η συνδικαλιστική εκπρόσωπος των καθηγητών, προσθέτοντας ότι «κάποιοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι η δασκάλα έκανε ρατσιστικά σχόλια» κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην τάξη.

Ο γονέας ενός μαθητή έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον διευθυντή του σχολείου, λέγοντας ότι ο γιος του εμποδίστηκε να μιλήσει κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης και ότι θα υποβάλει καταγγελία, είπε.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε στους γονείς την Παρασκευή, οι καθηγητές δήλωσαν ότι ασκούν το δικαίωμά τους να μείνουν μακριά από τις αίθουσες διδασκαλίας λόγω της «ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης» στο λύκειο. Οι καθηγητές του σχολείου είχαν παραπονεθεί για ένα «πολύ υποβαθμισμένο κλίμα» καθώς και για «έλλειψη υποστήριξης» από τη διοίκηση παρά τις «πολλές προειδοποιήσεις».

Περιέγραψαν την «αισθητή δυσφορία» και την «αύξηση των κρουσμάτων βίας» ως την καθημερινή τους πραγματικότητα. Οι καθηγητές είπαν ότι οι μαθητές είχαν παραδεχτεί ότι επινόησαν πράγματα σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ότι ήταν πολύ αργά για να καταπνίξουν την οργή. «Έχουμε να κάνουμε με εκδικητικούς γονείς που προτιμούν να πιστεύουν τα παιδιά τους παρά εμάς», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Οι καθηγητές του σχολείου δήλωσαν ότι η συμπεριφορά είχε επιδεινωθεί ακόμη και πριν από τον καβγά. «Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σαφώς σε κίνδυνο. Μας υποστηρίζουν οι άμεσοι προϊστάμενοί μας, αλλά όχι από ψηλότερα», δήλωσε ένας δάσκαλος στους Times. «Πρόκειται για μια πραγματική έκκληση για βοήθεια».

Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα κινηθεί πειθαρχικά «κατά των μαθητών που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση και οι οποίοι έχουν επίσης παραδεχτεί τα γεγονότα». «Μια ομάδα θα αναπτυχθεί επίσης στο σχολείο για να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι «αξίες της Δημοκρατίας», είπε.

Οι εντάσεις έρχονται μετά από μια σειρά επιθέσεων κατά εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια. Το 2020, ο Σαμουέλ Πατί δολοφονήθηκε μετά τη διάδοση μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είχε δείξει στην τάξη του σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ από το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Και τον Οκτώβριο, ένας άλλος ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον πρώην καθηγητή του Ντομινίκ Μπερνάρ στη βόρεια πόλη Arras.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα