Κυριάκου ανάβαση και Αλέξη… κατάβαση

ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΚΑMIA ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕΞΕΛΙΞΗ

Η πρεμούρα της κυβέρνησης να ψηφίσει άρον-άρον ασφαλιστικό και φορολογικό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και τροπολογίες επί τω χείρω στη συνέχεια για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, είναι το ζήτημα που εξετάζεται διεξοδικά στη Συγγρού.

Οι περισσότεροι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πεπεισμένοι ότι βρισκόμαστε ενώπιον ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Και όπως επισημαίνουν, αυτό δεν αφορά μόνο το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς στη Γηραιά ήπειρο.

Τα στελέχη της Συγγρού εκτιμούν πως υπάρχει μία σειρά από ορόσημα, τα οποία επηρεάζουν και τη χώρα μας. Και δυστυχώς όπως εκτιμούν, «τα ευρωπαϊκά ζητήματα είναι πολύ πιο καυτά από τα τρυκ του Τσίπρα». Και υπονοούν τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Αυστρία στις 22 Μαΐου, όπου είναι πιθανό να εκλεγεί ακροδεξιός Πρόεδρος, το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία στις 23 Ιουνίου, και οι εκλογές στην Ισπανία στις 26 Ιουνίου. Και όλα αυτά θα συμβούν με φόντο την ανοιχτή αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα, το μπρα-ντε-φερ Ντράγκι – Σόιμπλε, τη συζήτηση για τις θεωρήσεις εισόδου των Τούρκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ό,τι άλλο απρόβλεπτο μπορεί να προκύψει στο επόμενο διάστημα. Με βάση τα παραπάνω, στη Ν.Δ. δεν αποκλείουν τίποτε για τη χώρα μας και θεωρούν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ακόμη και κάλπες μέσα στον Ιούνιο.

Δεν γίνονται αποδεκτά
Όπως επισημάνθηκε στην πρώτη, μετά το Πάσχα, κλειστή σύσκεψη του κ. Μητσοτάκη με το στενό επιτελείο του, το αίτημα για παραίτηση Τσίπρα και εκλογές άμεσα όχι μόνο παραμένει στο τραπέζι, αλλά θα διατυπώνεται με μεγαλύτερη ένταση στις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι τα μέτρα που θα καταθέσει η κυβέρνηση, όπως ξεκαθαρίζουν, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από τη Ν.Δ.

«Όλα αυτά που θα έρθουν, συν τα επιπρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, είναι ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, όχι δική μας», σημειώνουν. Αυτό που πρόκειται να επισημανθεί από τη Συγγρού στις επόμενες ημέρες, είναι πως χρειάζεται ένα νέο μείγμα πολιτικής, στο τρίπτυχο «μείωση φορολογίας, επενδύσεις για θέσεις εργασίας και μεταρρυθμίσεις», ενώ υπενθυμίζουν και το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico Europe, στο οποίο αναφέρεται πως «καθώς η Ευρώπη αργά, αλλά σταθερά, ξεμένει από επιλογές, η τάση θα είναι προς μια αναγέννηση μεταρρυθμιστικής σκέψης και ηγεσίας», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εντάσσεται στους τρεις Ευρωπαίους πολιτικούς (μαζί με τους Ρέντσι και Μακρόν) που θα έχουν ουσιαστική επιρροή στις εξελίξεις στις χώρες τους αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, τα στοιχεία από τις τελευταίες μετρήσεις που βρέθηκαν στο τραπέζι της πρώτης «γαλάζιας» σύσκεψης επιβεβαιώνουν πως η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και μάλιστα με τάσεις αυτοδυναμίας. Και όπως επισημάνθηκε από συνεργάτη του προέδρου της Ν.Δ., «ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει πλέον το αίτημα “φύγετε” της κοινωνίας προς την κυβέρνηση, όπως ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε πέρυσι το “σκίστε τα μνημόνια”».

Οι απαντήσεις
Πάντως στη Νέα Δημοκρατία δηλώνουν έτοιμοι να απαντήσουν στην κυβερνητική προπαγάνδα σε ό,τι αφορά τα στοιχεία τόσο της Eurostat, όσο και τις προβλέψεις της Κομισιόν. Και όπως λένε, θα απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα. Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί «δεν πουλάνε», στη Συγγρού εκτιμούν ότι η υπενθύμιση των συνεπειών που επέφερε η πολιτική Τσίπρα βρίσκει ακροατήριο σε μία σημαντική μάζα πολιτών, το μέγεθος της οποίας είναι σημαντικό για τη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι η όλη τακτική του πρωθυπουργού κατατείνει στην προσπάθεια να εμφανίσει ως μείζονα επιτυχία τη μη νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων τώρα, πίσω από την οποία θα επιχειρήσει να κρύψει τον όγκο των ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων με τα οποία θα επιβαρύνει τους πολίτες. Προφανώς και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κυριαρχήσει επικοινωνιακά, με τον κ. Μητσοτάκη να αναλαμβάνει προσωπικά την αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό.

Τελική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι, μέσα στους επόμενους μήνες, η Ν.Δ. να μην έχει μόνο δημοσκοπικό προβάδισμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να έχει διαμορφώσει σαφή εικόνα κυριαρχίας, τόσο στα μικροαστικά και μεσαία στρώματα, όσο και στους αγρότες και τις λαϊκές συνοικίες, όπου η κρίση έχει κτυπήσει με ένταση και ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει, με τις δηλώσεις περί «ταξικού πρόσημου» στην πολιτική του να διατηρεί σημαντικά ερείσματα.

 

Εντολή για πίεση ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο

Στη Συγγρού δεν δίνουν μεγάλη βάση στα όσα λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ή στις καθημερινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη πως «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία».
Αντίθετα οι περισσότεροι «γαλάζιοι» εκτιμούν πως οι εκλογές δεν θα αργήσουν, καθώς τα αδιέξοδα του Τσίπρα θα τον αναγκάσουν σε απόδραση. Στη Ν.Δ. έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα. Το πρώτο, που εκτιμά ότι όλα δείχνουν εξελίξεις και μάλιστα σύντομα. Το δεύτερο, που θεωρεί ότι όλη η δραματοποίηση εκ μέρους του πρωθυπουργού, οι επιθέσεις στο ΔΝΤ και οι αναφορές σε… Grexit δεν έχουν ως στόχο παρά να δημιουργηθεί η απαιτούμενη πίεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου τα μέτρα να περάσουν χωρίς εντάσεις.

Τόσο μέσω σειράς εκδηλώσεων από τις γραμματείες του κόμματος, υπό τον Λευτέρη Αυγενάκη, και κυρίως μέσα από τις επισκέψεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα, στόχος είναι να εμπεδωθεί ως κυρίαρχο κοινωνικό αίτημα η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και τούτο διότι εκτιμούν πως, ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας περάσει τον κάβο της αξιολόγησης, σύντομα θα καταρρεύσει υπό το βάρος των μέτρων που φέρνει στην ήδη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Παρά το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων ζητούν νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, στη Νέα Δημοκρατία αποκλείουν το ενδεχόμενο να υποκύψουν σε οποιοδήποτε είδους φλερτ του Μαξίμου η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λεβέντης και να προσφέρουν χείρα βοηθείας σε Τσίπρα και Καμμένο.

Βέβαια, δεν αποκλείουν ο Τσίπρας σε μία απέλπιδα προσπάθεια να προβεί σε ευρύ ανασχηματισμό με τη συμμετοχή κάποιου γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ που ήταν υπουργός επί κυβερνήσεων Σημίτη, προκειμένου να προκαλέσουν ρήγμα στις κινήσεις για τη συνένωση του Κέντρου. Θα είναι μία απέλπιδα προσπάθεια, όπως υποστηρίζουν, του Τσίπρα να κρατήσει τους «παραδοσιακούς πράσινους ψηφοφόρους» που τον εμπιστεύθηκαν και τώρα απογοητευμένοι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το καράβι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κ. Μητσοτάκη, αυτή η κυβέρνηση «δεν θα πέσει αμαχητί», όπως νομίζουν κάποιοι υπεραισιόδοξοι, αλλά αντίθετα θα χρειαστεί από την πλευρά τής Ν.Δ. «σοβαρή, ειλικρινής και, κυρίως, αξιόπιστη αντιπρόταση διακυβέρνησης», ώστε να δημιουργηθεί ρεύμα θετικής ψήφου, και όχι μόνον είσπραξη της αρνητικής.

Όπως έχει προσδιοριστεί σχεδόν από την αρχή της προεδρίας του, με τον Κ. Μητσοτάκη η Ν.Δ. «μπορεί να απευθυνθεί στην κρίσιμη μάζα κεντρώων και κεντροδεξιών ψηφοφόρων, που απείχαν στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, και να πείσει ότι είναι η αξιόπιστη δύναμη».

Τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής του επόμενου διαστήματος περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., υπό τη νέα της σύνθεση, τη Μ. Τετάρτη. Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε επαφές με όλους τους κοινωνικούς φορείς και την προώθηση στην κοινωνία του μηνύματος ότι «η περήφανη διαπραγμάτευση ήδη μας κόστισε πέντε φορές παραπάνω σε μέτρα από αυτά που μας ζητούσαν οι πιστωτές μας πριν από την “πρώτη φορά Αριστερά” και ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση δεν πορευόταν με τα ψέματα, τις ιδεοληψίες και τις επιλογές που φορτώνουν με νέους φόρους την οικονομία».

Απόλυτος προεδρικός έλεγχος της νέας Πολιτικής Επιτροπής
Ισχυρό ποσοστό ανανέωσης, περίπου 60%, έχει η νέα Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, όπου την κυριαρχία έχει πλέον η ηγετική ομάδα υπό τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τα 286 μέλη που έχει πλέον η νέα Πολιτική Επιτροπή (150 αιρετά και 136 ex officio) η νέα ηγεσία έχει την πλειοψηφία, στοίχημα που είχε τεθεί εξ αρχής από τον νέο πρόεδρο του κόμματος.
Και αυτό διότι ο έλεγχος της Π.Ε. σημαίνει ότι μπορεί να περάσει κρίσιμες αποφάσεις από το ανώτατο συλλογικό κομματικό όργανο, το οποίο μπορεί μεταξύ άλλων να εξειδικεύσει τη γενική πολιτική του κόμματος, να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, να παρατείνει τη θητεία του προέδρου, να αναβάλει τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.
Το βασικό όμως, λόγω και των σεναρίων που συζητούνται για ευρύτερες πολιτικές διεργασίες και κοινή πορεία ορισμένων κομμάτων και πολιτικών φορέων, είναι ότι η Π.Ε. μπορεί να καλέσει σε συνεργασία με τη Ν.Δ. τις «Συνεργαζόμενες Οργανώσεις». Ο όρος αυτός εισήχθη στο νέο καταστατικό και αφορά και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ένας πολιτικός φορέας, μια κίνηση ή μια οργάνωση να συμπορευθεί με τη Ν.Δ., χωρίς τα μέλη και τα στελέχη της να ενταχθούν οργανωτικά στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Στην πολιτική γεωγραφία, υπάρχει η παραδοχή ότι «όποιος ελέγχει την Πολιτική Επιτροπή, ελέγχει και το κόμμα», και αυτό επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο, όπου η ηγετική ομάδα υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη με τη συνδρομή βεβαίως και της Ντόρας Μπακογιάννη και του μηχανισμού της, εδραιώθηκε η κυριαρχία του νέου προέδρου.
Εξάλλου, όπως λένε έμπειροι κομματικοί παράγοντες, η νίκη στις βουλευτικές εκλογές και η κυριαρχία σε επίπεδο κοινωνίας, περνάνε πρώτα μέσα από την κυριαρχία του εκάστοτε αρχηγού στο κόμμα του και στα αρμόδια όργανα.

Οι νέοι συσχετισμοί
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «ανθρωπογεωγραφία» της νέας Π.Ε., από τους 150 αιρετούς που εξελέγησαν (στο σύνολο των 286 που αποτελούν την Π.Ε. – οι 136 είναι ex-officio), περισσότεροι από 105 είναι επιρροής της ηγετικής ομάδας, με τους 87 από αυτούς να είναι στην ομάδα των ανθρώπων εμπιστοσύνης του νέου προέδρου.
Η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εξέλεξε περίπου 20 άτομα, η πλευρά του Άδωνι Γεωργιάδη 9, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει στη νέα Π.Ε. περίπου 10 άτομα, ενώ 10 μέλη της νέας Π.Ε. είναι επιρροής του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Ανδρέα Παπαμιμίκου. Επιρροή έχει στη νέα Π.Ε. και ο Νίκος Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας και βεβαίως και οι «καραμανλικοί» που δεν κινήθηκαν συγκροτημένα.
Από την ηγετική ομάδα μεταδίδεται ότι είχε δοθεί εντολή να μην υπάρξει καμία παρέμβαση σε συνέδρους και βουλευτές υπέρ των ανθρώπων του Κυρ. Μητσοτάκη. Μάλιστα λένε ότι αυτό αποδεικνύεται από την εκλογή στην πρώτη θέση του Γιώργου Κατσαούνου (ανθρώπου του Δημήτρη Αβραμόπουλου) με 640 σταυρούς και στη δεύτερη με 560 ψήφους του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, ο οποίος έχει τη δική του πορεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% των αιρετών μελών της Πολιτικής Επιτροπής ήταν υποψήφιοι και εξελέγησαν για πρώτη φορά κάνοντας πράξη το αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για ανανέωση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα