Κόκκινος συναγερμός στο Μπερναμπέου!

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν μία από τις πιο ταραχώδεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Η «Πόλη του Φωτός», το κοσμοπολίτικο Παρίσι, μία φαντασμαγορική μητρόπολη, συνώνυμη της δημοκρατίας και της ελευθερίας, «χτυπήθηκε» από τους φονταμενταλιστές μουσουλμάνους τρομοκράτες, με αποτέλεσμα να μετράμε ακόμη θύματα. Το «χτύπημα» αυτό εμπεριείχε ένα μήνυμα κατά του δυτικού τρόπου ζωής, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο κόσμος του ποδοσφαίρου.

Οι τζιχαντιστές σκότωσαν όσους περισσότερους μπορούσαν στον συναυλιακό χώρο και έστειλαν και το μήνυμα ότι θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο και στο γήπεδο, κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα. Σε ένα γήπεδο που συγκέντρωσε 70.000 ανθρώπους. Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι σκόπευαν να προβούν σε μακελειό και στο Αννόβερο κατά τη διάρκεια του φιλικού Γερμανία-Ολλανδία, ενός αγώνα που τελικά ματαιώθηκε για λόγους ασφαλείας, όπως και το Βέλγιο-Ισπανία.

Υπήρξαν, μάλιστα, σκέψεις να αναβληθεί ολόκληρη η αγωνιστική δραστηριότητα στη Γερμανία, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Κανονικά θα διεξαχθεί και η αγωνιστική στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα. Στο καλεντάρι της Primera Division, όμως, συμπεριλαμβάνεται το παιχνίδι που συγκεντρώνει τα βλέμματα όλου του πλανήτη. Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα! Εκατομμύρια βλέμματα θα είναι στραμμένα σε αυτή την αναμέτρηση και 80.000 ψυχές θα βρίσκονται εντός, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Κι όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά το τρομοκρατικό «χτύπημα» και μήνυμα κατά του δυτικού πολιτισμού!

Προφανώς και τα μέτρα ασφαλείας δεν θα έχουν προηγούμενο. Και είναι η πρώτη φορά που τα μέτρα δεν θα παρθούν υπό τον φόβο των επεισοδίων μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, αλλά λόγω εξωτερικής απειλής. Σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα, ολόκληρη η αστυνομία της Μαδρίτης (με ενισχύσεις από γειτονικές πόλεις) θα είναι σε επιφυλακή (είναι εδώ και πέντε μέρες). Θα πετούν ελικόπτερα και θα υπάρχει κλοιός τεράστιας ακτίνας γύρω από το γήπεδο. Κάθε διερχόμενος του κλοιού θα περάσει από τρεις ή τέσσερις ελέγχους πριν μπει στο γήπεδο (εξονυχιστικούς σωματικούς ελέγχους, αλλά και με ηλεκτρονικά μέσα). Θα ελέγχονται τα φαγώσιμα και δεν θα επιτρέπονται τα υγρά εντός του γηπέδου, ούτε οι αναπτήρες και τα σπίρτα. Θα γίνεται έλεγχος και στα κινητά τηλέφωνα, ενώ θα υπάρχουν ειδικοί εμπειρογνώμονες σε κάθε θύρα για να ψάχνουν για τυχόν πυροκροτητές!

Στραμμένα προς το Μπερναμπέου θα είναι και συγκεκριμένοι δορυφόροι, ενώ υπήρξαν σκέψεις σχετικά με την παρακολούθηση τηλεφωνικών γραμμών κατά τη διάρκεια της ημέρας ή παγώματος του σήματος των κινητών τηλεφώνων λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα και μέχρι να απομακρυνθεί ο κόσμος από το γήπεδο. Προφανώς, όλες αυτές οι ενέργειες αντικρούουν τις προσωπικές ελευθερίες των ανθρώπων, αλλά, εδώ που τα λέμε, κάποιοι από αυτούς ίσως και να τις θέλουν.

Προφανώς, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η ζωή των ανθρώπων κατ’ αυτόν τον τρόπο ή κάθε φορά που διεξάγεται ένας ποδοσφαιρικός αγώνας να υπάρχει τέτοια επιφυλακή, διότι αυτό συνιστά νίκη εκείνων που επιδιώκουν να σκορπίσουν φόβο στον πλανήτη. Ωστόσο, για την ώρα αυτή είναι η πραγματικότητα και το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού των δύο κορυφαίων ομάδων του πλανήτη θα διεξαχθεί κατ’ αυτόν τον θλιβερό για την ανθρωπότητα τρόπο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα