Γεωργία: Άγριος ξυλοδαρμός του ηγέτη της αντιπολίτευσης για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Με αναπηρικό αμαξίδιο εθεάθη ο Levan Khabeishvili - Αφού πρώτα τον απήγαγαν, οι γεωργιανές αρχές τον έκαναν... αγνώριστο
Toυλούμι στο ξύλο έκαναν οι αρχές της Γεωργίας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Levan Khabeishvili, αφού πρώτα τον απήγαγαν στην Τιφλίδα.
Η κυβέρνηση της χώρας τιμώρησε άγρια τον επικεφαλής του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος επειδή συμμετείχε στις χθεσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του αμφιλεγόμενου νόμου για τους ξένους πράκτορες.
Αφού τον ξυλοκόπησαν βάναυσα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δημοσίευσε φωτογραφίες με το παραμορφωμένο πρόσωπό του στο Τwitter, ενώ τα γεωργιανά ΜΜΕ τον απεικονίζουν στις ιστοσελίδες τους να προσέρχεται σήμερα στο κοινοβούλιο με αναπηρικό αμαξίδιο. Το μισό του πρόσωπό του ήταν, εκτός από πρησμένο, καλυμμένο κσι με γάζες.
Pro-Russian forces in Georgia kidnapped and beat an opposition leader and Member of Parliament, Levan Khabeishvili.
The parallels to actions of pro-Russian forces in Ukraine during the Revolution of Dignity are obvious. pic.twitter.com/tjsdbJE4VA
— Michael MacKay (@mhmck) May 1, 2024
Χθες το βράδυ, χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στην μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου της Γεωργίας για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο νόμο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση παραπέμποντας σε ρωσικές τακτικές.
Οι Γεωργιανοί πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους, αφού οι βουλευτές αποφάσισαν να προωθήσουν ένα νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες», το οποίο θεωρείται από την αντιπολίτευση και τις δυτικές χώρες ως αυταρχικό, κομμένα και ραμμένο στα μέτρα του καθεστώτος Πούτιν. Ωστόσο, η κατάσταση εκτραχύνθηκε με πολλούς διαδηλωτές και αστυνομικούς να πιάνονται στα χέρια.
It is shame!!! İt is russian method!
VMH, the chairman of the country's largest opposition party, Levan Khabeishvili was brutally beaten by special forces yesterday. The special forces forced him to say he was a "coward" and they would stop beating him
Currently, the deputy is… pic.twitter.com/CMERbVURBs— Samira Bayramova 🇬🇪 🇪🇺 🇺🇸 (@SamBayramova) May 1, 2024
Οι δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυσαν τα μέτρα καταστολής χρησιμοποιώντας αντλίες νερού, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης εναντίον διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας, επικαλούμενο τον υφυπουργό Aleksandre Darakhvelidze, ανακοίνωσε ότι 63 άτομα συνελήφθησαν και έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων.
This comes amid mass protests in Tbilisi, the capital of Georgia, against an anti-democratic pro-Russia bill that'd destroy Georgia's ability to join the European Union. 83% of the population want to join the EU.
These protests have been going on every day for nearly two weeks. pic.twitter.com/LNr84BdYML— Igor Sushko (@igorsushko) April 29, 2024
Σημειώνεται ότι, η χθεσινή διαδήλωση ήταν άλλη μία από τότε που το κυβερνών κόμμα στη Γεωργία επιχείρησε να περάσει ξανά το νόμο.
Πέρυσι, ως αποτέλεσμα των μαζικών διαδηλώσεων και εκκλήσεων από δυτικές χώρες, ο νόμος αποσύρθηκε. Ωστόσο, αυτή τη φορά, το κυβερνών κόμμα φέρεται να είναι αποφασισμένο να περάσει το νόμο με την αιτιολογία ότι θα διασφαλίσει τη «διαφάνεια της χρηματοδότησης» των ΜΚΟ, της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης.
🇬🇪🇪🇺 9th day of protests against ruzzian Agents Law in Georgia 🫡👏 pic.twitter.com/q5NLyOnwxn
— Intermarium 24 (@intermarium24) April 23, 2024
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» έχει βάλει στόχο να περάσει το νόμο που, όπως λέει, υποχρεώνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να αποκαλύπτουν τις ξένες πηγές χρηματοδότησής τους.
Από την πλευρά της, πάντως, η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, έσπευσε να καταδικάσει την χθεσινή «αδικαιολόγητη, απρόκλητη και δυσανάλογη χρήση βίας» από την αστυνομία που εκτόξευσε, μεταξύ άλλων, δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού εναντίον πλήθους διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο στην Τιφλίδα.
«Η ευθύνη ανήκει μόνο στην κυβέρνηση» για τη βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών, ξεκαθάρισε σε ανάρτησή της την Τετάρτη στο Twitter.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν, ενώ οι βουλευτές εξέταζαν το νομοσχέδιο για τη «διαφάνεια της ξένης επιρροής» που οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκριναν ως παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόζει κατά καιρούς ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν για να καταστείλει ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και να καταπνίξει τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες κάλεσαν εκ νέου τη Γεωργία να εγκαταλείψει το νόμο, προειδοποιώντας ότι είναι ασυμβίβαστος με τον στόχο της χώρας να ενταχθεί στην ευρωπαική οικογένεια.