Κόντρα Τσίπρα – Μανιάτη για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

 Οχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ είπε στην συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ο Αλέξης Τσίπρας προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων σημείωσε πως «θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την προαναγγελία εκποίησης της ΔΕΗ, που προοιωνίζει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη στρατηγικής σημασίας επιχείρηση ενέργειας, όσο όμως και στον καταναλωτή και τους εργαζόμενους» εξηγώντας πως ο όποιος ιδιώτης μόνο στόχο έχει το κέρδος. Προέβλεψε δε ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού.

 Αναφορά έκανε και στον ΑΔΜΗΕ τον οποίο χαρακτήρισε ραχοκοκαλιά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. «Προς όφελος ποίων θα ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα και οι γραμμές μεταφοράς; Θα έχει κανένα όφελος το δημόσιο; Η απάντηση είναι απόλυτη και αρνητική.» τόνισε σημειώνοντας πως, ο δημόσιος προϋπολογισμός δεν θα έχει καμία ελάφρυνση. Η χώρα θα στερηθεί από μια σταθερή και σημαντικού μεγέθους δημόσια επένδυση και το ελληνικό δημόσιο από ένα σταθερό και σίγουρο έσοδο. Τα έσοδα θα πάνε στους μετόχους οι οποίοι θα είναι και οι μόνοι που θα κερδίσουν. Αυτοί που άλλωστε κερδίζουν τόσα χρόνια, αυτοί που μαζί τα έφαγαν. Αυτοί που στην καμπούρα του κράτους και του δημοσίου κερδοσκόπησαν σε βάρος του ελληνικού λαού.

Συμπλήρωσε δε πως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα δίκτυα ανήκουν σε ανεξάρτητες αλλά 100% κρατικές επιχειρήσεις και οι μετοχές τους ανήκουν είτε στο Υπουργείο Οικονομικών, είτε στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

 Αμεση ήταν η απάντηση του αρμόδιου υπουργού κ. Μανιάτη. «Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που η χώρα μας αγωνίζεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να εμφανίζεται ως διώκτης των επενδυτών. Θέλω να επισημάνω ότι αν προσδοκά δια της καταστροφής της χώρας να ανέβει στην εξουσία, τότε θα πρέπει να αναλογιστεί ότι με αυτό τον τρόπο επενδύει στη δυστυχία των Ελλήνων.

Για το συγκεκριμένο θέμα είναι γνωστό ότι η Ευρωπαική Ένωση έχει εκδόσει Κοινοτικές Οδηγίες από το 2009, στο πλαίσιο του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, προκειμένου να επιτυγχύνει την ολοκλήρωση της ευρωπαικής αγοράς ενέργειας στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο. Οι οδηγίες αυτές, μεταξύ άλλων, προβλέπουν τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των συστημάτων Μεταφοράς από την Παραγωγή και την Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τη στήριξη των επενδύσεων στις ενεργειακές διασυνδέσεις» σημείωσε ο κ. Μανιάτης. Συμπλήρωσε δε πως και στην Ευρώπη η συμμετοχή του κράτους είναι από ελάχιστη εώς ανύπαρκτη. 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα