«Λέσχη των πλούσιων χωρών με περιορισμένη αξιοπιστία»

 Πολλές … προβληματικές χώρες καταφεύγουν στο ΔΝΤ βλέποντας το ως «σωσίβιο» για να σωθούν οικονομικά. Ωστόσο, σύμφωνα με αποκαλυπτική έκθεση ενός ανεξάρτητου  ελεγκτή που έκρινε τα έργα και τις ημέρες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά «ένα κλαμπ πλουσίων που συνεχώς λογοκρίνεται» όπως τόνισε.

Παρά το γεγονός ότι πολλά… προβληματικά κράτη προσπέφτουν στα πόδια του ζητώντας οικονομική βοήθεια, δεν αλλάζει τον χαρακτήρα του ΔΝΤ που εξακολουθεί να είναι ένα «κλαμπ πλούσιων χωρών». Αυτό αναφέρει συγκεκριμένα ανεξάρτητος ελεγκτής που έκρινε τα έργα και τις ημέρες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μιλώντας στο Reuters ο ανεξάρτητος ελεγκτής σημειώνει χαρακτηριστικά πως το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρείται ως η «λέσχη των πλούσιων χωρών», κάτι που περιορίζει την αξιοπιστία του για τα κράτη που δέχονται τις συμβουλές του, αναφέρει έκθεση ανεξάρτητου ελεγκτή του Ταμείου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, ασκείται κριτική για το πόσο καλά το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ επιβλέπει και κατευθύνει τον οργανισμό που έχει στις τάξεις του 188 κράτη- μέλη.

Στην έκθεση διαπιστώνονται περιπτώσεις εξόφθαλμης “ασύμμετρης αντιμετώπισης”. Πολλά μέλη του ΔΝΤ πιστεύουν ότι το Ταμείο αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους μετόχους του, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, με μεγαλύτερη επιείκια απ’ό,τι άλλες χώρες.

Διαπιστώνεται επίσης ότι το προσωπικό του ΔΝΤ μερικές φορές αυτολογοκρίνεται, ώστε να αποφύγει επικριτικά μηνύματα για τα ρίσκα που υπάρχουν στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σε αντίθεση με τις μικρότερες και φτωχότερες χώρες.

Η αντίληψη αυτή γιγαντώθηκε όταν το ΔΝΤ δάνεισε δισεκατομμύρια δολάρια στην ευρωζώνη και σε χώρες της που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, με δάνεια δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με τα μεγέθη των συγκεκριμένων οικονομιών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα