Λύσεις στα καυτά ζητήματα

Η οριστική συμφωνία με την τρόικα, ο καταμερισμός του πλεονάσματος σε ομάδες που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως και η εξομάλυνση των «γαλάζιων» διαφορών στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι τα τρία ζητήματα που καίγεται να κλείσει ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο θα οδηγηθεί η κυβέρνηση στην τελική ευθεία των εκλογών ελπίζοντας σε θετικά αποτελέσματα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται μέχρι την Δευτέρα στην Αθήνα και ο στόχος είναι μέχρι τις 10 Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ώστε και οι δόσεις να εκταμιευτούν κανονικά και εν συνεχεία να μας αδειάσουν τη γωνιά και να μην τους ξαναδούμε στην Αθήνα, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Η κυβέρνηση επιθυμεί σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, σχετικά «ήπιες» μεταρρυθμίσεις προ εκλογών, ώστε να διατηρηθούν οι ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη θέλει να παραπέμψει για τον Ιούνιο και την νέα διαπραγμάτευση τα… δύσκολα.

Πληροφορίες από κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η τρόικα πιέζει για πιο ριζικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά για τη λίστα του ΟΟΣΑ, φόρους υπέρ τρίτων, τράπεζες, και δημόσιο. Κυβέρνηση και δανειστές φέρεται να έχουν έρθει πιο κοντά αλλά η μεγάλη μάχη αναμένεται πλέον στην Αθήνα.

Για μετά τις εκλογές

Η «μάχη» αναφέρουν αρμόδια στελέχη στο διαρθρωτικό πεδίο θα διαδραματιστεί και στις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση θέλει να αφήσει για μετά τις εκλογές εξηγώντας στους δανειστές ότι δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή. Μεταξύ αυτών κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και προκαλούν πιέσεις (πχ αλλαγές στο γάλα, φάρμακα) και θέλουν να τις περάσουν σταδιακά, Ομαδικές απολύσεις, Εμπορικές Μισθώσεις, χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης κινητικότητας, και υποχρεωτικών απολύσεων.

Με Αβραμόπουλο

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και συζήτησαν τόσο για τις κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις, τα επιδόματα και η διάθεση μέρους του πλεονάσματος στους στρατιωτικούς αλλά και οι επερχόμενες εκλογές. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις της Ν.Δ. στην πορεία προς την εκλογική αναμέτρηση στην αυτοδιοίκηση και στις ευρωκλογές, εν μέσω αντάρτικων σε μεγάλους δήμους αλλά και σε κρίσιμες περιφέρειες.

Δυναμικά στο παιχνίδι μπαίνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος που γνωρίζει πολύ καλά την αυτοδιοίκηση και μπορεί να απορροφήσει κραδασμούς καθώς απευθύνεται στο πιο μετριοπαθές και κεντρώο κομμάτι της κοινωνίας. Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Αβραμόπουλο καθώς είναι η δεύτερη συνάντηση σε διάστημα λίγων ημερών για τα κρίσιμα θέματα τόσο της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και της προεκλογικής στρατηγικής. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και οι τρόποι ώστε να συσπειρωθεί η βάση του κόμματος στους υποψήφιους που στηρίζει η Ν.Δ.. Παράλληλα καυτό θέμα αποτελεί και η επιλογή των υποψηφίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς με τη σταυροδοσία αλλάζουν τα δεδομένα.

Μετά από αυτή τη συνάντηση με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε τις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο κ. Αβραμόπουλος σε αυτοδιοικητικό επίπεδο αλλά και για τις ευρωκλογές.

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα