«Μένετε Ευρώπη, βάζουμε πλάτη…»

 

Τέθηκαν οι βάσεις για την κατασκευή του αγωγού αερίου κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε και ένα σαφέστατο μήνυμα: Η Ελλάδα είναι σημαντική με την προϋπόθεση ότι παραμένει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Σε προκαταβολή έως 3 δισ. ευρώ από τα μελλοντικά κέρδη του αγωγού αερίου ελπίζει η κυβέρνηση, μετά και την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκαν οι βάσεις για τον Νέο Ευρωπαϊκό Αγωγό όπως βαφτίστηκε και πλέον αναμένονται εξελίξεις στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Μάλιστα, σε κοινή δήλωση για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με τη διακριτική ονομασία «Νέος Ευρωπαϊκός Αγωγός» προέβησαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Π. Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB)» της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ»), στην ελληνική επικράτεια.

Χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του «ΝΕΑ», με τη συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ – ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.», μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.

Επεσήμαναν ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «ΝΕΑ» και θα έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.

Τόνισαν, δε, ότι «Η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού».

Μήνυμα Πούτιν

Οι εξελίξεις στο… ελληνικό δράμα μονοπώλησαν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ρωσίας. Σύμφωνα, με πληροφορίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε στον Αλέξη Τσίπρα πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρει λύση μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας όμως παράθυρο ανοιχτό και για ρωσική βοήθεια. Είχε προηγηθεί δήλωση ανώτατου αξιωματούχου που έθετε τη Ρωσία στη διάθεση της Ε.Ε. και της Ελλάδας, ώστε η Μόσχα να ενισχύσει οικονομικά τη χώρα μας. Το γεγονός ότι και αυτός αναφέρθηκε και στην Ε.Ε. δείχνει πως για τη Μόσχα η Αθήνα είναι σύμμαχος μόνο με την ευρωπαϊκή της ταυτότητα. Πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στη ρωσική προεδρεία δεν δίσταζαν να φωτογραφίσουν ως υπεύθυνη για το αδιέξοδο που έχει προκληθεί τη Γερμανία.

Από τη συζήτηση των δύο ανδρών δεν έλειψε και το θέμα του αγωγού, οπότε και οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκαν στις διαδικασίες και τους χρόνους υλοποίησης του έργου.

Κ2————–

 

Επιχειρηματικό κάλεσμα Τσίπρα

 

Νωρίτερα, έκκληση στην ελληνική επιχειρηματικότητα «να ανοίξει τα πανιά της σε ανοικτές θάλασσες παρά τις φουρτούνες» απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε Έλληνες επιχειρηματίες που μετέχουν στο 19ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Σε μια δύσκολη περίοδο οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορεί να γίνουν πρωτοπόροι στην ανακάλυψη νέων οριζόντων», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Εσείς να μας τραβάτε από το μανίκι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φορουμ της Αγίας Πετρούπολης συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. Συζήτησαν για ενεργειακά θέματα και το θέμα του αγωγού.

Ο πρωθυπουργός, μαζί με τον υπουργό Ενέργειας, κ. Λαφαζάνη, είχαν συνάντηση και με αντιπροσωπεία της διοίκησης της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS.

Στην αντιπροσωπεία των BRICS συμμετείχαν ο πρώτος πρόεδρος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας, Kundapur Vamar Kamath, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και νέος αντιπρόεδρος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS, Paolo Nogueira Batista, ο Ρώσος αναπληρωτής Οικονομικών, Sergei Storchak, καθώς και ο Vladimir Dmitriev, επικεφαλής της VEB-Vnesheconombank, Κρατικής τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών υποθέσεων της Ρωσίας.

Η αντιπροσωπεία των BRICS τόνισε στον πρωθυπουργό το έντονο ενδιαφέρον της για τη συνεργασία της Ελλάδας με τη νέα αναπτυξιακή τράπεζα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα