Μπρος γκρεμός και πίσω… συμφωνία!

 

Σαββατοκύριακο έντονων πολιτικών διεργασιών ξεκινά από σήμερα το πρωί, με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Αγία Πετρούπολη. Ο πρωθυπουργός πήρε αυτό που ήθελε –μια Σύνοδο Κορυφής αποκλειστικά για την Ελλάδα– και τη Δευτέρα θα κληθεί να δώσει τα πάντα για να σταματήσει η αιμορραγία της χώρας.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με ανακοίνωσή του το πρωί της Παρασκευής, το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρει ότι η σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στον δρόμο για συμφωνία.

«Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης και εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν».

Και η ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσίπρα καταλήγει: «Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της Ε.Ε., αλλά και της δημοκρατίας, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ».

Στην ανακοίνωση, όμως, δεν γίνεται καμία αναφορά στο τι θα πρέπει να δεχθεί η Αθήνα, ώστε να πετύχει μια κάποια συμφωνία που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η λύση που υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Όλα συνηγορούν υπέρ μιας βελτιωμένης πρότασης από την πλευρά των δανειστών, που ίσως να διατηρεί τη ΔΕΗ στο 13% ή ακόμα και να αφήνει εκτός των συζητήσεων το θέμα του ΕΚΑΣ. Όλα τα υπόλοιπα, όμως, ζητήματα παραμένουν στο τραπέζι, με τους δανειστές να έχουν κάνει σαφές πως δεν συζητούν καμία ελληνική πρόταση παρά μόνο τα συμπεράσματα των Eurogroup και τις θέσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας.

Κύκλοι των Βρυξελλών την ίδια ώρα υποστηρίζουν πως στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευθεί έναντι σκληρών μέτρων, με στόχο να της δοθεί μια ουσιαστική ευκαιρία στο τέλος του χρόνου, οπότε και θα πέσει στο τραπέζι το θέμα του χρέους που τόσο απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ζητήσει από την Ελλάδα οι πιστωτές της, κυρίως μειώσεις των δαπανών για συντάξεις και αυξήσεις στον ΦΠΑ: «Αυτά δεν είναι δημοφιλή μέτρα, δεν θα είναι εύκολο να ληφθούν, και το μεγάλο ερώτημα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να τα λάβει», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας: «Και αν δεν είναι έτοιμοι να το κάνουν, τότε αναλαμβάνουν έναν μεγάλο κίνδυνο για το μέλλον της Ελλάδας».

Ακόμα πιο σκληρή είναι η στάση του Βερολίνου, που επιχειρεί με κάθε τρόπο να ακυρώσει την ελληνική κυβέρνηση. Σε δηλώσεις του ο διευθυντής της γερμανικής καγκελαρίας, Πέτερ Αλτμάιερ, σημείωσε πως το Bερολίνο θα διαπραγματευτεί με την Αθήνα «μέχρι την τελευταία στιγμή», αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας για την ελληνική κρίση χρέους είναι δυνατή.

«Θα διαπραγματευτούμε μέχρι την τελευταία στιγμή», δήλωσε ο Αλτμάιερ, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει «οι άνθρωποι στην Ελλάδα να βρεθούν σε δυσχερή θέση επειδή η κυβέρνησή τους δεν κατανόησε εγκαίρως ότι ο χρόνος τελειώνει».

Ο στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν η Ευρωζώνη να παραμείνει ενωμένη, αλλά επεσήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να παρουσιάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται σε συμφωνία και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως «η Ελλάδα… θα συμπεριφερθεί τελικά όπως συμπεριφέρθηκαν στο παρελθόν άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία». Το σαφέστατο μήνυμα είναι πως η Αθήνα θα πρέπει να υπογράψει ό,τι της ζητηθεί για να τη συνδέσουν εκ νέου με το… οξυγόνο.

 

Σε κοινή γραμμή οι δανειστές

Στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, οι πολιτικοί ηγέτες αναμένεται να εμφανιστούν ως μια ομάδα με κοινή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα. Προς αυτό συνηγορούν όλες οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών των διαπραγματεύσεων.

«Διαπιστώσαμε μετά λύπης πως έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και υποστήριξε ότι πολύ λίγα από τα ελληνικά μέτρα κρίθηκαν αξιόπιστα και σοβαρά, ενώ προειδοποίησε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ μικρά εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που απαιτούνται για να σφραγιστεί η συμφωνία.

Ο επίτροπος για τα Οικονομικά, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε: «Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Φτάνουμε στο τέλος του παιχνιδιού».

Η Κριστίν Λαγκάρντ, αφού επανέλαβε κι εκείνη ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες οι ελληνικές αρχές θα έρθουν με απτές προτάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν πληρώσει η χώρα το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου θα είναι χρεοκοπία.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι τα χρήματα που διαθέτει ο μηχανισμός θα διατεθούν στην Ελλάδα μόνο αν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου. Στο Βερολίνο, ενώ η κα Μέρκελ δηλώνει ότι εργάζεται για να υπάρξει λύση αλλά παραπέμπει πάντα στους «Θεσμούς», ο κ. Σόιμπλε δήλωνε στη γερμανική Βουλή ότι προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο του Grexit.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Μια συμφωνία τη Δευτέρα δεν θα είναι τίποτε παραπάνω από την αρχή μιας ακόμα πιο δύσκολης πορείας για τη χώρα. Και αυτό διότι θα αποφασιστούν τα μέτρα (ή μεταρρυθμίσεις) που οφείλει η χώρα να λάβει, έτσι ώστε στο τέλος του χρόνου να επανεξεταστούν όλα από την αρχή και να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», στο οποίο σημειώνεται ότι να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία την τελευταία στιγμή προσπαθούν οι εταίροι με τελική πρόταση που θα περιλαμβάνει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου του τρέχοντος προγράμματος.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα 10,9 δισ. του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν οι δόσεις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, ο Μάριο Ντράγκι, σε συνεννόηση με τους δανειστές έχουν συμφωνήσει στη συγκεκριμένη πρόταση, με την Ελλάδα –σε αντάλλαγμα της επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος– να είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν από τους πιστωτές.

Μία ακόμη «προσφορά» προς την ελληνική πλευρά θα προέλθει από την ΕΚΤ, η διοίκηση της οποίας εμφανίζεται πρόθυμη να αυξήσει κατά δύο δισ. ευρώ το επίπεδο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα βοηθήσει αρκετά την ελληνική κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα θα υπάρξει αποχώρηση του ΔΝΤ, με δεδομένο ότι το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να στηρίξει προγράμματα χωρών για τις οποίες η δική του οικονομική ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν βιώσιμο χρέος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αποχώρηση του ΔΝΤ, πιθανώς να προκαλέσει αντιδράσεις στην Γερμανία, η οποία επιθυμεί την παρουσία του ταμείου, ενώ την επέκταση θα ακολουθήσει και τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ύψους έως 50 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ, θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης, μόνο αν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το σενάριο της εφημερίδας επιβεβαιώνεται και από την Κύπρο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Αναστασιάδης πριν μιλήσει με τον κ. Τσίπρα είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, με τους οποίους και συζήτησε τη λύση της παράτασης –μια λύση που στηρίζει και η Κύπρος– προκειμένου να αρθεί το υφιστάμενο αδιέξοδο και να υπάρξει χρόνος για τη συνέχιση των συζητήσεων. Η Ελλάδα, όμως, θα έπρεπε να προσφέρει κάτι χειροπιαστό στην πλευρά των εταίρων.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Παυλόπουλου την Τρίτη, ο κ. Παυλόπουλος είχε ζητήσει διαμεσολάβηση προς τη γερμανική πλευρά για το θέμα του ασφαλιστικού.

Ο κ. Αναστασιάδης μετέφερε στον κ. Τσίπρα την πρόταση για παράταση με την παρότρυνση να τη δεχτεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τη σκεφτεί, αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκόμισε την αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας είναι διστακτικός στο ενδεχόμενο παράτασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις που είχε ο Αναστασιάδης έγινε σαφές ότι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων δεν ευνοεί την Ελλάδα, καθώς διαμορφώνεται μια ομάδα κρατών που δεν θέλει παραχωρήσεις προς την Αθήνα.

Το σενάριο αυτό αποτελεί το plan B των Ευρωπαίων, καθώς επί της ουσίας συμφωνία αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό φαίνεται να υποστηρίζει και ο Αμερικανός επενδυτής Μοχάμεντ Ελ Εριάν, υπογραμμίζοντας πως η αποτυχία της Ελλάδας στο Eurogroup της Πέμπτης καθιστά άκρως σημαντική τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Σε ανάρτηση που έκανε σε κοινωνικά δίκτυα ο Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, τονίζει τη σημαντικότητα της Συνόδου και το αναλύει με το ότι η Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών θα καταλήξει είτε σε μία ελληνική συμφωνία, είτε στη διαμόρφωση ενός ενιαίου Plan B.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα