Μέρκελ και Ολάντ κατά της Ευρώπης

ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΜΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥΣ

Μπορεί όλες οι πληροφορίες να αποκλείουν την «υπογραφή» συμφωνίας στην συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ, η κινητικότητα που όμως καταγράφεται έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Γηραιά Ηπειρο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από πολύ καλά ενημερωμένη πηγή στη Γερμανία που επικαλείται ο δημοσιογράφος Γιάννης Κουτσομύτης, η Μέρκελ εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει «τεράστιες προσπάθειες» για να βρεθεί λύση. Υπάρχει όμως μεγάλη δυσαρέσκεια σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρωζώνης για την κίνηση Μέρκελ-Ολάντ να πάρουν την υπόθεση επάνω τους, καθώς θεωρούν πολλοί ότι «αδειάστηκαν» πολιτικά και διαδικαστικά.

Εν τω μεταξύ, η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί απόψε στις Βρυξέλλες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα είναι «μια πρώτη συζήτηση» και δεν θα καταλήξει σε μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Δεν περιμένουμε να υπάρξει αποτέλεσμα απόψε, είναι μια πρώτη συζήτηση», υπογράμμισε.

«Ηρθε η ώρα οι διαπραγματεύσεις να επικεντρωθούν στα ουσιώδη. Τα ουσιώδη είναι κάποια θέματα στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις» μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της (ΕΕ και ΔΝΤ), πρόσθεσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, υπενθυμίζοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό.

Την ίδια ώρα, νέες πληροφορίες για την πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα, δίνει μέσω twitter ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, «οι δανειστές προτείνουν 1% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018».

Παρέμβαση επιχείρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνοντας ότι μια πρώτη ματιά στις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που διατύπωσε η Ελλάδα προς τους διεθνείς δανειστές φανερώνει πως οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αποδέσμευση μετρητών για την Αθήνα θα χρειαστούν ακόμη καιρό.

Υπενθυμίζοντας σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με τα οποία δεν συμμερίζεται την ελληνική αισιοδοξία για μια συμφωνία, ο Σόιμπλε δήλωσε πως η κατάσταση παραμένει απαράλλακτη μετά τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας.

«Δεν έχω πληροφορίες ότι έχει αλλάξει ο,τιδήποτε σημαντικό σε όρους ουσίας», δήλωσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια εκδήλωσης στο Βερολίνο.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ δήλωσε ότι «είναι αυτονόητο πως μια πρόταση των θεσμών θα λαμβάνει υπόψη και επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης», αλλά υπάρχουν κάποιοι «αμετακίνητοι» όροι και στο τέλος «πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός». Ο ίδιος επανέλαβε ότι για την γερμανική κυβέρνηση δεν υπάρχει ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους.

«Κούρεμα και παρόμοια θέματα δεν αποτελούν επιλογή για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

«Σημείο εκκίνησης είναι το τρέχον πρόγραμμα και η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Είπαμε ότι θα δείξουμε ευελιξία, αλλά οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρόντας για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε πως «μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω στην πρόταση, αλλά ούτε και κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε, από την πλευρά των θεσμικών εταίρων» συμπληρώνοντας πως «Θα πάω για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Να του εξηγήσω ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρείς μήνες η ελληνική κυβέρνηση, διαπραγματευόμενη τα δίκαια του ελληνικού λαού προς όφελος μιας ενωμένης Ευρώπης, που σήμερα είναι αναγκαία για τους λαούς όσο ποτέ. Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε τη διαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει. Θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό».

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στις Βρυξέλλες θα ενσωματωθεί στην αποστολή και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ε. Τσακαλώτος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα