Μεταρρυθμίσεις και… συμβιβασμοί uber alles

Οι διμερείς σχέσεις Γερμανίας–Ελλάδας και η πιθανή τεχνοκρατική βοήθεια του Βερολίνου στην Αθήνα θα τεθούν επί τάπητος στην πολυαναμενόμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα. Από τη συζήτηση σαφέστατα δεν θα λείψουν και οι αναφορές στη φοροδιαφυγή των εν Ελλάδι γερμανικών εταιρειών.

Να κατεβάσει η κυβέρνηση τους τόνους της αντιπαράθεσης και κυρίως να αφήσει προσωρινά στο συρτάρι τις απαιτήσεις για γερμανικές αποζημιώσεις και αναγκαστικό δάνειο, θα ζητήσει από τον Έλληνα πρωθυπουργό η Άνγκελα Μέρκελ. Αν και αυτό θα είναι μόνο ένα μέρος από τα όσα θα συζητηθούν μεταξύ των δύο πολιτικών ηγετών, πληροφορίες από το Βερολίνο θέλουν να κυριαρχούν στη συνάντηση των δύο. Και όλα αυτά λίγα εικοσιτετράωρα μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει ελληνογερμανική κόντρα. Υπάρχει πολιτική κόντρα. Δεν πρέπει να προσωποποιούμε τις αντιπαραθέσεις». Όμως η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών προβλέπεται δύσκολη.

Υποθέσεις φοροδιαφυγής γερμανικών εταιρειών
Σε αυτό συμβάλλει και η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να ανοίξει όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής γερμανικών εταιρειών με πρώτη και καλύτερη την HOCHTIEF («Ελευθέριος Βενιζέλος»). Να θυμίσουμε ότι επιπλέον το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ερευνήσει και έχει καταλογίσει πρόστιμα ύψους 600 εκατ. ευρώ στις γερμανικές εταιρείες BMW, OPEL και MERCEDES, ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα της Siemens. Μάλιστα στο μικροσκόπιό της θέτει η Κομισιόν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, ο οποίος υπεγράφη το 2012.
«Η Επιτροπή θα ήθελε να πληροφορήσει τον κ. βουλευτή ότι δεν γνωρίζει αν η Siemens και/ή το ελληνικό κράτος πληρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία συμβιβασμού. Η Επιτροπή αυτή τη στιγμή εξακριβώνει με τις ελληνικές αρχές αν η συμφωνία είναι σύμφωνη με το δίκαιο της Ε.Ε. περί δημοσίων συμβάσεων και κατά πόσον εμπλέκεται τυχόν συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. έργο στην παρούσα συμφωνία», ήταν η απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα φτάσει στο Βερολίνο και με την απειλή κατάσχεσης γερμανικής περιουσίας σε ελληνικά εδάφη, αναμένοντας από την ομόλογό του την αντιπρόταση της είτε σε οικονομικό είτε σε πολιτικό επίπεδο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος όλα δείχνουν πως θα αναζητήσει έναν συμβιβασμό για να καταλαγιάσει την όλο και πιο επιθετική ρητορική μεταξύ των δύο χωρών και να ανακτήσει τον έλεγχο της προσπάθειας να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ειδικά για το τελευταίο έχει έναν ακόμα λόγο: αν και η ελληνική οικονομία αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να υποστηρίζει πως «η θέση της στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής συνεχίζει να έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία».
«Αυτοί που αρέσκονται να πιστεύουν ότι ο Πούτιν βρίσκεται σε απόγνωση και ότι η Ρωσία έχει αρκετά δικά της προβλήματα ώστε να ασχοληθεί με τη φτωχή, μικρή Ελλάδα υποτιμούν το πλήρες στρατηγικό όραμα του Ρώσου ηγέτη», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του «MarketWatch».
«Το Βερολίνο συμπεριφέρθηκε με τους Έλληνες σαν να κρατάει αυτό όλους τους άσους. Ωστόσο, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει έναν δικό του άσο στο μανίκι και είναι έτοιμος να τον βγάλει», καταλήγει.
Σε οικονομικό επίπεδο τώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει πολλά βήματα για να επιτύχει έναν συμβιβασμό, με τον όρο ότι η Ελλάδα θα παίξει με βάση τους κανόνες. Μετά από εβδομάδες διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, η καγκελάριος επιδιώκει τις διαβουλεύσεις τώρα για να επαναφέρει τη συζήτηση σε τροχιά, δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι κάθε αναφορά ότι «θα δώσει τελεσίγραφο στον Τσίπρα είναι καθαρή ανοησία και προπαγανδίζεται από εκείνους που θέλουν να πυροδοτήσουν την αντιπαράθεση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα