Με πυρηνικά όπλα απειλεί η Μόσχα την Κοπεγχάγη

Διαπραγματευτικό μπρα-ντε-φερ που απλώς αντιγράφει πρακτικές άλλων (ψυχροπολεμικών) καιρών ή μία εκτός ορίων κόντρα που απειλεί να ανάψει το φυτίλι του πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη; Ο λόγος για τη συνεχιζόμενη και δυστυχώς αυξανόμενη –διπλωματική για την ώρα– διένεξη της Ρωσίας με τη Δύση, που μοιάζει όμως να ξεφεύγει επικίνδυνα.

Το μέγεθος, δε, του κινδύνου δεν αποτελεί δημοσιογραφική εκτίμηση, αλλά το προσδιόρισε με τον πιο… τρομακτικό τρόπο ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Δανία, Μιχαήλ Βανίν: ότι στην περίπτωση που η Κοπεγχάγη αποφασίσει να λάβει μέρος στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, τότε τα δανέζικα πολεμικά πλοία θα γίνουν στόχος των ρωσικών πυρηνικών όπλων!

Για τους… δύσπιστους, να πούμε ότι οι παραπάνω απειλές περί πυρηνικού ολοκαυτώματος –γιατί περί αυτού πρόκειται– δεν αποτελούν διαρροές. Αντίθετα, ο Μιχαήλ Βάνιν τις διατύπωσε με τον πιο εύγλωττο τρόπο σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος διπλωμάτης προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει ότι «η Δανία θα γίνει μέρος της απειλής κατά της Ρωσίας. Θα είναι λιγότερο φιλειρηνική και οι σχέσεις με τη Ρωσία θα πληγούν», ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία διαθέτει πυραύλους ικανούς να διεισδύσουν στη μελλοντική αντιπυραυλική ασπίδα.

Άμεση ήταν η απάντηση της Κοπεγχάγης στις απειλές της Μόσχας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Δανίας, Μάρτιν Λίντεγκαρντ, να χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή. «Η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά ότι η αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ δεν αφορά την ίδια», δήλωσε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών στην Jyllands-Posten.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αντιμετωπίζεται περίπου ως casus belli από τη πλευρά της Ρωσίας. Ο λόγος; Ενώ το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας αποσκοπεί στην άμυνα της Ευρώπης από ενδεχόμενη πυραυλική απειλή προερχόμενη από το Ιράν, η Μόσχα θεωρεί ότι το σύστημα θα υπονομεύσει την αποτρεπτική δύναμης της Ρωσίας, δίνοντας στη Δύση τη δυνατότητα κατάρριψης ρωσικών πυραύλων.

Όσο, δε, για την εμπλοκή της Δανίας σε αυτήν την ιστορία, το ζήτημα δεν προέκυψε τώρα. Ήδη από τον Αύγουστο του 2014, η Δανοί ανακοίνωσαν ότι θα συμβάλουν στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ με την παροχή υπηρεσιών ραντάρ επί ορισμένων πολεμικών πλοίων τους. Σύμφωνα με την Jyllands-Posten, τα σχέδια εφαρμογής του νατοϊκού προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας δεν περιλαμβάνουν ανάπτυξη πυραύλων στο έδαφος της Δανίας, αλλά ενδεχομένως στη Γροιλανδία κι αυτό μακροπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι η επιβολή των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση κλιμάκωσε την ένταση στις διακρατικές σχέσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το κατόπιν όλων των παραπάνω έχει καταγράψει αυξημένη δραστηριότητα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας στην περιοχή της Σκανδιναβίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα