Με… τρίαινα ο Βαρουφάκης στο Eurogroup

Η… διαβολοβδομάδα για την ελληνική κυβέρνηση ξεκινάει ουσιαστικά την Τετάρτη όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα πάει στη συνεδρίαση του Eurogroup. Το πώς προετοιμάζεται και κυρίως ποια όπλα θα κουβαλάει στη φαρέτρα του το ομολόγησε ο ίδιος ο «τσάρος» λέγοντας τα εξής χαρακτηριστικά λόγια:

«Θα προσέλθω στο Eurogroup με τις εξής σκέψεις: ότι εκπροσωπώ όλους τους Έλληνες, όχι μόνο το 40% που μας ψήφισε. Θα έχω κατά νου τις συγκινητικές προτροπές πολιτών να μην κάνω πίσω, αλλά και σεβόμενος τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις και την ανάγκη να βρεθεί λύση. Θα θυμάμαι τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά κυρίως τη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι τον yesman δεν τον εκτιμά ούτε αυτός στον οποίο λέει συνέχεια “ναι”. Δεν θα είμαι ούτε “yes man”, ούτε “noman”».

Όσα, ωστόσο, δεν αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης τα έφεραν στο φως το πρακτορείο Reuters και άλλες δημοσιογραφικές πηγές που είδαν το φως της δημοσιότητας το μεσημέρι της Δευτέρας. Ξεκινώντας από το Reuters, να πούμε ότι το παγκοσμίου φήμης ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές που… κατοικοεδρεύουν στο ΥΠ.ΟΙΚ., ισχυρίζεται ότι η Αθήνα προσέρχεται στο έκτακτο Eurogroup με τρεις «κόκκινες γραμμές»; Ποιες είναι αυτές; Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Reuters ο Γ. Βαρουφάκης θα παρουσιάσει στους ομολόγους του ένα σχέδιο τριών ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΩΝ αξόνων οι οποίοι αφορούν: α) Την αναδιάρθρωση του χρέους, β) τη μείωση των προωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% και γ) τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με άλλεσ πηγές, η Ελλάδα φέρεται να ζητά να της καταβληθεί το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ ποσό που αφορά τα κέρδη που αποκόμισε της ΕΚΤ επί ημερών Τρισέ και τα οποία προήλθαν από την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Εξάλλου, η Αθήνα εμφανίζεται να αιτείται τη διεύρυνση του όριου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ από τα 15 δισεκατομμύρια που προβλέπονται σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα φέρεται να ζητά την ύπαρξη μίας ενδιάμεσης συμφωνίας και ένα μεταβατικό διάστημα που θα έχει ηεμρομηνία λήξης την 1η Ιουνίου, επικαλούμενη και των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Ισπανία τον Μάιο, προσβλέοποντας προφανώς σε νίκη των Podemos. Κατά την ίδια πηγή, η Αθήνα δεν εξεπλάγη από το κλείσιμο της κάνουλας της χρηματοδότησης που αποφάσισε η ΕΚΤ, ενώ η γενικότερη –αισιόδοξη- εκτίμηση είναι πως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα επιτρέψουν ένα GREXIT.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα