Μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες

Εκτός του πονοκέφαλου που δημιουργεί η κυβερνητική στάση στις διαπραγματεύσεις, αλλά και το σκηνικό ρήξης που «ψήνει» το Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει και τα εσωκομματικά προβλήματα που έχουν διογκωθεί τα τελευταία 24ωρα. Έτσι μετά το διάγγελμα Αβραμόπουλου από τις Βρυξέλλες ήρθε και η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στον πρωθυπουργό. Μία κίνηση που εκ μέρους των συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν προσπάθεια να υπερκεράσει την ιεραρχία.
Έτσι η ρελάνς του Σαμαρά ήταν να συναντηθεί με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος διατηρεί ισχυρή παρεμβατική δύναμη στο εσωτερικό του κόμματος και απολαμβάνει θετικής εικόνας στην ευρύτερη κοινωνία. Με τη συνάντηση αυτή ο Σαμαράς έστειλε ένα σαφές μήνυμα διατήρησης των κεκτημένων και των πρωτοβουλιών από πλευράς κεντροδεξιάς.
Η διαρροή, άλλωστε, της Συγγρού, στον απόηχο της συνάντησης Σαμαρά – Καραμανλή περί της ανάγκης εγρήγορσης του κόμματος, ειδικά καθώς αποτελεί τον πυλώνα της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, φέρεται να αποτυπώνει την κοινή θέση των δύο ανδρών και ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να έχει ο κ. Σαμαράς ως άμεση απάντηση στις προκλήσεις εντός και εκτός κόμματος.
Όπως εξηγούν συνεργάτες του, η συνάντηση Σαμαρά – Καραμανλή στέλνει μηνύματα σε μία σειρά αποδέκτες:
• Στην κυβέρνηση για τη στάση της έναντι της συμφωνίας και του διακυβεύματος της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ειδικά δε στην κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος επένδυσε, όλο το προηγούμενο διάστημα, στην καλή διάθεση του κ. Καραμανλή έναντι του προσώπου του, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις του τελευταίου ότι η συμφωνία δεν πρέπει να αργήσει άλλο
• Στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς ο κ. Καραμανλής αποδεχόμενος τη συνάντηση, σε αυτή τη συγκυρία, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη βούλησή του αφενός για ουδετερότητα, αφετέρου δε για πάγωμα όλων των εσωκομματικών εντάσεων μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το μείζον εθνικό θέμα. Το ενδιαφέρον του Κώστα Καραμανλή εστιάζεται στην πορεία της χώρας εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.
• Στην κοινή γνώμη της κεντροδεξιάς, η οποία λαμβάνει το μήνυμα της συμπόρευσης νυν και πρώην Προέδρου.
Ταυτόχρονα ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί την Πέμπτη το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να του εκφράσει τις ανησυχίες του για το σκηνικό ρήξης που στήνει η κυβέρνηση με τους εταίρους. Επίσης από τους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ διαρρέεται, ότι ετοιμάζει κι άλλη κίνηση, που θα προκαλέσει έκπληξη, όχι μόνο στο κομματικό ακροατήριο.
Αναταραχή
Στο εσωκομματικό πεδίο, πάντως, υπήρξε αναταραχή και ο λόγος δεν είναι άλλος από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με την επιλογή της να ζητήσει συνάντηση από τον κ. Τσίπρα προκάλεσε την οργή όχι μόνον στην ηγεσία αλλά και σε σειρά στελεχών, και όχι μόνον αυτών που θεωρούνται δελφίνοι ή έστω «δελφινάκια».
Η κ. Μπακογιάννη έσπευσε να παίξει το χαρτί της συναίνεσης – μετριοπάθειας απέναντι στην σκληρή γραμμή της ηγεσίας της ΝΔ και παράλληλα να στείλει ηγετικό μήνυμα εντός και εκτός κόμματος. Ερωτηθείσα σε τηλεοπτική εκπομπή γιατί δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως είναι γνωστό ότι «δεν συζητάμε με τον Αντώνη Σαμαρά εδώ και καιρό».
Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι -αντιθέτως- ο Κώστας Καραμανλής ήταν ενήμερος. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν μιλά με τον Κώστα Καραμανλή και εάν εκείνος γνώριζε ότι θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, η βουλευτής της ΝΔ απάντησε: «Μιλάω με τον Καραμανλή. Νομίζω ότι ήξερε… Δεν τον ενημέρωσα εγώ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα