Μια πόλη στο πόδι, μια Ευρώπη στα καρφιά

Μια πόλη στο πόδι! Αυτή η έκφραση αναπαριστά τη σημερινή εικόνα της Βαρκελώνης που σείστηκε από τις κινητοποιήσεις χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συλλογικοτήτων που μάχονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας αλλά και εργατικών συνδικάτων για γενική απεργία.

Ο ακριβής αριθμός των διαδηλωτών δεν είναι δυνατόν να διακριβωθεί ωστόσο από την καταλανική αστυνομία δηλώθηκε ότι μόνο στη Βαρκελώνη περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην κεντρική πορεία.

Είναι προφανές ότι το κύμα των εξεγερμένων Καταλανών φούσκωσε από τις βιαιότητες της αστυνομίας κι αυτό με τη σειρά του φούσκωσε τα πανιά του προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος δηλώνει από το βράδυ της Δευτέρας ότι οι συμπατριώτες του Καταλανοί έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν το δικό τους κράτος,

Μάλιστα τις προσεχείς ημέρες η καταλανική κυβέρνηση αναμένεται να φέρει την εντολή του 90% υπέρ της απόσχισης (7,8% είπαν όχι και 2% ψήφισαν λευκό) στο καταλανικό κοινοβούλιο και βάσει του Νόμου για το Δημοψήφισμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της χώρας.

Βρυχάται της Ε.Ε.
Την πλήρη αφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών όλο το προηγούμενο διάστημα για τα τεκταινόμενα στην Ισπανία ήρθε να αντικαταστήσει ο… βρυχηθμός της Κομισίον –μέσω του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά– ότι «σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα, το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμο».

«Για την Επιτροπή και για τον πρόεδρο Γιούνκερ, όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένως, πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία» είπε ο Μ. Σχοινάς και πρόσθεσε:
«Επαναλαμβάνουμε ότι νομικά η θέση αυτής της Επιτροπής αλλά και των προκατόχων της είναι ότι, εάν ένα δημοψήφισμα που έχει οργανωθεί σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα κατέληγε σε κάποια εδαφική αποχώρηση, τα εδάφη αυτά θα βρίσκονταν εκτός Ε.Ε.».

Επί του πρακτέου οι Βρυξέλλες θέλησαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στη Βαρκελώνη ότι οποιαδήποτε μονομερής κίνηση από πλευράς της, θα εκληφθεί ως… αποκλήρωση από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα