Μια 30άδα γιατροί στους ανακριτές για υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά είδη

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 30 άτομα αναμένεται να περάσουν τα επόμενα 24ωρα την πόρτα των ανακριτών κατά της Διαφθοράς, Σπ. Γεωργουλέα και Χρ. Μάρκου, προκειμένου να απολογηθούν για την υπόθεση με τα υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά της εταιρείας «De Puy». Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται 10 γιατροί από διάφορα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, στελέχη εταιρειών παροχής συμβουλών, αλλά και στελέχη της εταιρείας «De Puy». Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει σειρά κακουργηματικών πράξεων κατά περίσταση για απάτη, συνεργεία και ηθική αυτουργία στην απάτη, δωροδοκία (αδικήματα με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου), καθώς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι παραπάνω αξιόποινες πράξεις φέρονται να έχουν τελεστεί την επταετία 2000–2006 και αν στην υπερκοστολόγηση των ιατρικών ειδών συνυπολογιστούν τα… πεσκέσια που φέρονται να καταβλήθηκαν τοις μετρητοίς στους κατηγορουμένους γιατρούς, η προκληθείσα οικονομική ζημία ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Από τη διασταύρωση των στοιχείων υπολογίζεται ότι τα ορθοπεδικά είδη διατίθεντο υπερκοστολογημένα από την «De Puy» κατά 35%, ενώ βάσει των τιμολογίων που βρέθηκαν στο στόχαστρο των αρχών η μίζα ανέρχεται σε 20%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εμπλεκόμενες εταιρείες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν λίστες που τιτλοφορούνταν «best doctors», με συγκεκριμένα ονόματα γιατρών και αριθμούς πωλήσεων. Στη συνέχεια οι αρχές έλεγξαν ένα προς ένα τα τιμολόγια των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων που βρίσκονταν ψηλά στη λίστα, ενώ κατά τον έλεγχό τους αλλά και τον εσωτερικό έλεγχο της «De Puy», βρέθηκαν e-mails μεταξύ γιατρών και υπευθύνων των ελεγχόμενων εταιρειών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα