Μικρομεσαία η ΑΕΚ

Στον όμορφο κόσμο του ποδοσφαίρου πολλά είναι τα περίεργα και τα αλλοπρόσαλλα που διαπιστώνει κανείς όταν… εντρυφήσει στα ενδότερά του. Το να χαρακτηρίζεις όμως μία ομάδα όπως η ΑΕΚ μικρομεσαία και να την κατατάσσεις στην κατηγορία των ομάδων που συγκεντρώνουν κάθε Κυριακή 1.000 με 1.500 φιλάθλους, είναι κάτι που θέλει όχι απλώς φαντασία, αλλά νοσηρή φαντασία.

Ας πάμε, όμως, στα πραγματικά γεγονότα: Κατά τη συνεδρίαση της 1/4/2015, αποφασίστηκαν τα εξής:

1ον) Η επέκταση της κεντρικής διαχείρισης κατά τη διετία 2017-2019

2ον) Η κατανομή εσόδων από τα τηλεοπτικά έσοδα της Nova σε τρεις  Κατηγορίες

Την επέκταση δεν υπέγραψαν οι ΠΑΟΚ και ΠΑΟ, αλλά επειδή το θέμα έχει μεγάλη ουρά, θα το πιάσουμε προσεχώς, αφού οι παράμετροι και οι λεπτομέρειες κυριολεκτικά… ζεματάνε.

Οι κατηγορίες στις οποίες θα κατανεμηθούν τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα είναι οι εξής:

α)ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ

β)ΠΑΣ Γιάννινα, Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Αστέρας Τρίπολης, Ξάνθη…

γ) Πανιώνιος, Κέρκυρα, Βέροια, Καλλονή, Πλατανιάς, Λεβαδειακός …

Και εδώ ξεκινούν τα… όργανα.

Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ στη Γ΄ Εθνική και η μετέπειτα άνοδός της στη Super League είναι κάτι που μόνο από στενοκέφαλους θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υποβίβαση της εμπορικής της αξίας. Τόσο η NOVA (στη Γ΄ Εθνική) όσο και ο OTE TV (στη Football League) έκαναν συμβόλαια μαζί της, αφού 1.500.000 περίπου ΑΕΚτζήδες φίλαθλοι ήθελαν να βλέπουν την ομάδα τους, και 10.000-15.000 πήγαιναν στο ΟΑΚΑ για να δουν την ομάδα τους από κοντά.

Η απόφαση δεν στηρίζεται πουθενά, γιατί η εμπορική αξία μιας ΠΑΕ δεν μετριέται μόνο με τις αγωνιστικές μεταπτώσεις της.

Η Γκλάσγκοου Ρέιντζερς της Σκωτίας υποβιβάστηκε στην ερασιτεχνική κατηγορία, λόγω χρεών, και το γήπεδό της γεμίζει όταν παίζει. Το ίδιο και η ΑΕΚ. Ρεκόρ εισιτηρίων στη Γ΄ και Β΄ Εθνική.

Παίζουν με τη φωτιά

Όπως είναι φυσικό, η αντίδραση της ΑΕΚ αναμένεται έντονη. Αποκλείεται ο Μελισσανίδης να δεχθεί έναν παραγκωνισμό αυτού του είδους. Θα αντιδράσει με πιθανότερη συνέχεια να μην αποδεχθεί την απόφαση της Super League, για μειωμένα έσοδα, και να αποχωρήσει από την κεντρική διαχείριση, ζητώντας την τύχη του αλλού, δηλαδή στον OTE TV ή –πράγμα δύσκολο– σε ανοιχτό τηλεοπτικό κανάλι.

Κεντρική διαχείριση και Οικονομάκ(ει)ες μπαρούφες

 Κατά τη νομική γνώμη του νομικού «εγκέφαλου» της Super League, δικηγόρου Γιάννη Οικονομάκη, η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη να μπει, θέλει – δεν θέλει, στην κεντρική διαχείριση, γιατί το προβλέπει ο… ΚΑΠ.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, δεδομένου ότι ο νόμος 2725/99, άρθρο 84, ρυθμίζει το θέμα με διάταξη, σύμφωνα με την οποία μια ΠΑΕ μπορεί να πουλήσει μόνη της τα τηλεοπτικά δικαιώματά της ή να μπει στην κεντρική διαχείριση.

Ο παραπάνω νόμος υπερισχύει κάθε κανονισμού και κάθε συμφωνίας μεταξύ Super League και τηλεοπτικού σταθμού, αφού κάθε σύμβαση προσχώρησης υποχρεωτικής μορφής δεν είναι δυνατόν να υπερισχύει ενός νόμου.

Οι Οικονομάκ(ει)ες γνωμοδοτήσεις έχουν κατά καιρούς δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη Λίγκα, αλλά μυαλό δεν βάζουν οι διοικούντες.

Υπενθυμίζουμε τις δύο αλληλοσυγκρουόμενες συμβάσεις της Super League με ΟΠΑΠ και NOVA, όπου το ένα άρθρο της μιας σύμβασης (NOVA) έπαιζε… ξύλο με κάποιο άλλο (ΟΠΑΠ). Στην περίπτωση δε του ΟΦΗ, όπου στον αγώνα με τον Ατρόμητο δεν του επετράπη να παίξει και του αφαίρεσαν 4 βαθμούς (με γνωμοδότηση του κ. Οικονομάκη), ενώ στον αγώνα με τα Γιάννινα για τον ίδιο ακριβώς λόγο (πάλι με γνωμοδότηση του κ. Οικονομάκη) τον πίεζαν να αγωνισθεί(!!!), πράγμα που οι Κρητικοί δεν δέχθηκαν.

Ας τον κρατήσουν λοιπόν στη Super League και να χαίρονται τις γνωμοδοτήσεις του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα