Μνήμες Γρηγορόπουλου θα ξυπνήσουν στη Λαμία

Μνήμες από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από το υπηρεσιακό όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, το βράδυ της 6ης Δεκέμβριου του 2008 στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, αναμένεται να ξυπνήσουν την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Απριλίου, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, όπου θα διεξαχθεί, εκτός απροόπτου, η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τις συνθήκες θανάτου του αδικοχαμένου μαθητή.

Όπως και πρωτόδικα έτσι και τώρα η δίκη για την πολύκροτη αυτή υπόθεση, που είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο και είχε αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την εξέγερση της νεολαίας τον Δεκέμβριο του 2008 σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, θα διεξαχθεί εκτός Αθηνών για λόγους ασφαλείας.

Στο εδώλιο θα καθίσουν οι δυο (πρώην) ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και είχε καταδικασθεί σε ισόβια, αλλά και ο άλλοτε συνάδελφός του Βασίλης Σαραλιώτης που κρίθηκε ένοχος για συνέργεια στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή και καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 10 ετών. Ειδικά δε στον Ε. Κορκονέα το δικαστήριο δεν είχε αναγνωρίσει ούτε ένα ελαφρυντικό.
Παρά την καταδίκη τους, ωστόσο, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, οι δυο κατηγορούμενοι αποτάχθηκαν από το σώμα περίπου τρία ολόκληρα χρόνια μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2013. Και αυτό γιατί η συνεδρίαση του αρμόδιου πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου είχε αναβληθεί πέντε φορές στο παρελθόν, ενώ ο Ε. Κορκονέας συνέχιζε να πληρώνεται από το Δημόσιο.
Η δίκη σε πρώτο βαθμό, που είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2010, είχε χαρακτηριστεί ως «ορόσημο» για τα ελληνικά ποινικά χρονικά, με τις δύο πλευρές αυτή της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής να δίνουν «μάχη» στο ακροατήριο. Η μεν υπεράσπιση για να πετύχει όσο γίνεται μια πιο ήπια ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων από δικαστές και ενόρκους η δε πολιτική αγωγή για να υπερασπιστεί την μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξη, που έμελλε να εξελιχθεί σε σύμβολο για τη γενιά του.

Τα κλάματα του Κορκονέα
Απολογούμενοι ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας οι δύο κατηγορούμενοι ειδικοί φρουροί είχε πέσει σε πλήθος αντιφάσεων. Μάλιστα, ο Ε. Κορκονέας για πρώτη φορά στο ακροατήριο και έπειτα από συνεχείς ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου είχε παραδεχθεί πως πυροβόλησε τον 15χρονο Αλέξη κοιτώντας προς το πλήθος και όχι στον αέρα. Μέχρι τότε η υπερασπιστική του γραμμή συμπυκνώνονταν στο επιχείρημα ότι η σφαίρα από το όπλο του εξοστρακίστηκε και καρφώθηκε στο κορμί του παιδιού και ότι ο ίδιος δεν σημάδεψε προς το σώμα του.
Με την έναρξη της απολογίας του ο Ε. Κορκονέας είχε ξεσπάσει σε λυγμούς και είχε βάλει τον εαυτό του στην ίδια μοίρα με αυτή του άτυχου μαθητή. «Τα θύματα είμαστε εγώ και αυτός, το παιδί και εγώ, πεθαίνω κάθε μέρα, κάθε λεπτό, οι οικογένειές μας σίγουρα πονάνε», είπε ο κατηγορούμενος και αναφερόμενος στο μοιραίο βράδυ, υποστήριξε εκ νέου, ότι ενώ ήταν στο περιπολικό με τον συγκατηγορούμενό του, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από περίπου δέκα συγκεντρωμένα άτομα.
«Αισθάνθηκα εγκλωβισμένος από την επίθεση, έβγαλα το πιστόλι και πυροβόλησα, νομίζω, δυο φορές. Δεν θυμάμαι πολλά πράγματα, έχω ακόμα στο μυαλό μου τους έντονους ήχους από σπασίματα και φωνές….», είχε υποστηρίξει.
Από την πλευρά του, ο έτερος κατηγορούμενος Βασίλης Σαραλιώτης, είχε αποποιηθεί κάθε ευθύνη για τον θάνατο του άτυχου μαθητή, ενώ «άδειασε» τον συγκατηγορούμενό του λέγοντας: «Εγώ θεωρώ ότι έπραξα σωστά, κοιμάμαι με τη συνείδησή μου ήσυχη. Λυπάμαι για ό,τι έγινε αλλά δεν είμαι υπεύθυνος. Δεν μπορούσα να το αποτρέψω. Τι έκανε ο συνάδελφός μου είναι δικό του θέμα», υποστήριξε και προσέθεσε: «….Πάνω που του λέω “πάμε”, γυρνάω το κεφάλι ακούω τους πυροβολισμούς. Τα ‘χασα. Θεωρούσα ότι είχαμε χρόνο να φύγουμε. Όταν γύρισα να δω το χέρι του είχε καθοδική πορεία. Το ‘χε στο ύψος του ώμου και το κατέβαζε. Θεωρώ ότι πυροβόλησε ψηλά για εκφοβισμό….».

«Πήγε γυρεύοντας να σκοτώσει»
Ωστόσο, στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης η οποία εκδόθηκε μετά από 84 συνεδριάσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας, η πλειοψηφία των μελών του δικαστηρίου αναφέρει ότι ο Αλέξης έχασε τη ζωή του γιατί ένας αστυνομικός πήγε γυρεύοντας να σκοτώσει. Και αυτός ήταν ο Ε. Κορκονέας που επέστρεψε για να πυροβολήσει και με τη σφαίρα του όπλου του να στερήσει τη ζωή του 15χρονου μαθητή.
Στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης η συμπεριφορά του Επαμεινώνδα Κορκονέα χαρακτηρίζεται «εριστική, ανάρμοστη και προκλητική». Αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του δικαστηρίου στην απόφαση που εξέδωσαν: «Χρησιμοποίησε το όπλο του και πυροβόλησε προς εκτόνωση του θυμού του και στείρα ικανοποίηση της κακώς εννοούμενης υπερηφάνειας του , αν όχι κατά την αυθαίρετη εκτίμηση του ιδίου ανδρικού φιλότιμου». Παράλληλα, τονίζουν πως μια από τις αιτίες που όπλισαν το χέρι του Ε. Κορκονέα ήταν η «ακατάσχετη επιθυμία του να προκαλέσει με κάθε τρόπο άοπλα νεαρά άτομα και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμφορούμενος από την ασφάλεια που του παρείχε η κατοχή του οπλισμού του».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα