Νέα Δημοκρατία: Καμία συναίνεση στα παιχνίδια του Μαξίμου

Με το επιχείρημα ότι οι σημερινές συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες του 2008, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την όποια χαραμάδα συμφωνίας με την κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας τον Σκοπίων. Μία στάση που ικανοποίησε το παραδοσιακό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας και «έδειξε» τις επόμενες κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Η αλλαγή στάσης των τελευταίων ημερών, ιδίως μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Γι’ αυτό φρόντισε και το Μέγαρο Μαξίμου, που με απανωτές τοποθετήσεις και ανακαλώντας βίντεο από το παρελθόν «υπενθύμισε» στην Πειραιώς ότι δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η Ν.Δ. έλεγε «ναι» στη σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση. «Όχι μαθήματα από αυτούς που υπονόμευαν τότε τον δικό μας διαπραγματευτικό αγώνα» (σ.σ. το 2008 στο Βουκουρέστι), απάντησε κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος ο κ. Μητσοτάκης, «κλείνοντας το μάτι» στον Κώστα Καραμανλή που τον παρακολουθούσε ευρισκόμενος στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, από την οδό Πειραιώς λένε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έβαλε τέλος στις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού να δημιουργήσει πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματος. Όλο το πρόβλημα βρίσκεται στην πλευρά του κ. Τσίπρα. Η Ν.Δ. προχωρά απολύτως ενωμένη». Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η κλιμάκωση των επιθέσεων κατά της κυβέρνησης, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σημειώνει μεταξύ άλλων: «Για να κρατήσουν κάποιοι την καρέκλα είναι αποφασισμένοι να απεμπολήσουν εθνικά συμφέροντα».

Την ίδια ώρα, συνεκτιμήθηκε και η μαζική και αυθόρμητη προσέλευση πολιτών (σ.σ. δεν αφορά τα ακραία στοιχεία που όντως έδωσαν το «παρών» και κινητοποιήθηκαν) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σπεύδει να αναγνωρίσει τη λαϊκή κινητοποίηση. «H εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία», τοποθετήθηκε επί του θέματος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι γεγονός πως οι πατριωτικές αναφορές του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής προκάλεσαν παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ χαρακτηριστικό του κλίματος που είχε διαμορφωθεί στην Πειραιώς είναι ότι ο πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης θυμήθηκε τον παππού του Κυριάκο –ανιψιό του Ελευθερίου Βενιζέλου– ο οποίος ήταν επικεφαλής Κρητών εθελοντών στους Βαλκανικούς Πολέμους και πολέμησε στις μάχες της Σιάτιστας και του Μπιζανίου.

Το νέο συλλαλητήριο

Άλλο η σκλήρυνση της στάσης, άλλο η «γαλάζια» συμμετοχή στα συλλαλητήρια, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνει δικαίωμα επιλογής σε κάθε περίπτωση, όμως ζητά από τους βουλευτές της Ν.Δ. να εμφανίζονται σοβαροί και σε καμία περίπτωση ως «μακεδονομάχοι». Μάλιστα, όπως μάθαμε από πολύ έγκυρη πηγή, όταν έκλεισαν οι πόρτες έκανε ξεχωριστές συστάσεις για αυτοσυγκράτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η πλειοδοσία πατριωτισμού δεν μας κάνει περισσότερο πατριώτες», είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά το νέο συλλαλητήριο, αυτό της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου, η «γαλάζια» συμμετοχή θα είναι μεγάλη και δυναμική. Οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος έχουν ήδη κινητοποιηθεί και η πρόθεση αρκετών βουλευτών –και όχι μόνο των προερχόμενων από τη βόρεια Ελλάδα– είναι να συμμετάσχουν.

Τέλος, παρά τη φημολογία που αναπτύχθηκε αρχικά από ανεπίσημες πηγές της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για κατ’ ιδίαν ενημέρωση. Ωστόσο, όπως σχολιάζουν από την Πειραιώς, το «ναι» απαντήθηκε για θεσμικούς λόγους, καθώς, όπως σημειώνουν, «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και ακολούθως θα αναχωρήσει για το προγραμματισμένο ταξίδι του στα Αραβικά Εμιράτα.

Δεν ανησυχούν για τις (όποιες) κινήσεις του στρατηγού Φράγκου

Στο μικροσκόπιο των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας έχουν μπει τα σενάρια για δημιουργία ενός ακόμη πολιτικού κόμματος στα… δεξιά της «γαλάζιας» παράταξης. Η ηγετική εμφάνιση του στρατηγού ε.α. Φραγκούλη Φράγκου αυτομάτως τον έβαλε στο κάδρο των υποψηφίων ηγετών μίας τέτοιας κίνησης, παρόλο που ο ίδιος σε συνομιλητές του ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να ηγηθεί κίνησης (σ.σ. τουλάχιστον όχι αυτή την περίοδο).

Από την Πειραιώς σχολιάζουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς πρόκειται για σενάρια που ανά τακτά χρονικά διαστήματα επανέρχονται στη δημοσιότητα. «Η όποια κορύφωσή τους θα είναι ευκαιριακή και θα σβήσει μόλις φύγει από την επικαιρότητα το Σκοπιανό», σημειώνει στην «Α» συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και πετάει το μπαλάκι στο γήπεδο της οικονομίας. Όπως εξηγεί, «εκεί θα κριθεί το πολιτικό “παιχνίδι”, καθώς εκεί οι πολίτες δοκιμάζονται σκληρά, αλλά και στα ζητήματα της καθημερινότητας (Παιδεία, Υγεία, ασφάλεια κ.λπ.)».

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει χώρος στα δεξιά της Ν.Δ. Νομίζω ότι ο καθένας όμως είναι ελεύθερος να κινηθεί και να δοκιμαστεί. Εμείς είμαστε η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, έχουμε δώσει δείγμα γραφής, με υπεύθυνη εθνική θέση», σχολιάζει επί του θέματος η Μαρία Σπυράκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα