Νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, ο μεγιστάνας Πέτρο Ποροσένκο

Με καταμετρημένο το 40% των ψήφων ο ολιγάρχης Πέτρο Ποροσένκο είναι ο νικητής των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία και μάλιστα με ποσοστό που αγγίζει το 54%%. Η κύρια αντίπαλός του, η πρώην πρωθυπουργός Γούλια Τιμοσένκο ξεπερνά μόλις το 13%, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll o Πέτρο Ποροσένκο τόνισε ότι προτεραιότητα του είναι ο τερματισμός της ένοπλης αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, το ταχύτερο δυνατό. Ο ουκρανός μεγιστάνας πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ μιας ευρωπαϊκής πορείας και ότι θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός του 2014.

Ο Πέτρο Ποροσένκο αποκαλείται από τους Ουκρανούς «τσάρος της σοκολάτας» λόγω της σοκολατοποιίας που του ανήκει. Ο 48χρονος δισεκατομμυριούχος είχε στηρίξει οικονομικά την λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» του 2004. Ο τηλεοπτικός του σταθμός, «5ο Κανάλι», καλύπτει λεπτομερώς ήδη από τότε κάθε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου. Πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι ο Πέτρο Ποροσένκο, ίσως ακριβώς επειδή είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, γνωρίζει πως να διαχειρίζεται χρήματα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα