Νέο «πυρηνικό» χαστούκι στη ΡΑΕ

 Άλλο ένα «ξεβράκωμα» της διαιτησίας της ΡΑΕ στην υπόθεση ΔΕΗ-Αλουμίνιον μας προέκυψε, αυτή τη φορά από το εξωτερικό και δη από τη Γαλλία.

Με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ που σχεδιάζει η ΡΑΕ και τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από σχεδόν όλες τις πλευρές επί του σχεδίου που παρουσίασε, ανατρέξαμε στο πώς εφαρμόστηκε το μοντέλο αυτό πριν από τρία χρόνια στη Γαλλία, που αποτελεί και τη χώρα έμπνευσής του.

Ως γνωστόν, το ρεύμα που παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς θεωρείται (και είναι) παγκοσμίως το φθηνότερο, αυτό ήταν μάλιστα και το πρόβλημα με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, όπου η κρατική εταιρεία EdF ήταν η μόνη που διέθετε πυρηνικά εργοστάσια, κάτι αντίστοιχο με την περίπτωση της ΔΕΗ και τους λιγνιτικούς σταθμούς.

Για να απελευθερωθεί λοιπόν η αγορά στη Γαλλία, η EdF αναγκάστηκε μέσω του ΝΟΜΕ να παραχωρήσει στους ανταγωνιστές ένα μέρος της φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγε από πυρηνικά, κάτι που ζητείται να γίνει αντιστοίχως και στη χώρα μας με τη ΔΕΗ και μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει από λιγνίτη.

Το σημαντικό σημείο στην υπόθεση, που για άλλη μια φορά μάς έκανε να αναλογιστούμε το μέγεθος του σκανδάλου της στημένης διαιτησίας ΡΑΕ στην υπόθεση ΔΕΗ – Αλουμίνιον, ήταν η τιμή των 42 ευρώ/MWh που ορίστηκε στη Γαλλία για την ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικούς σταθμούς.

Μάλιστα, η τιμή αυτή δεν καθορίστηκε από την Edf αλλά από τον τότε Γάλλο υπουργό Ενέργειας Ερίκ Μπεσόν, αφού προηγήθηκε σχετική μελέτη από ειδική επιστημονική επιτροπή, και εν συνεχεία επικυρώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην περίπτωση, λοιπόν, της διαιτησίας τής ΡΑΕ, η τιμή ενέργειας που καθορίστηκε από τους δύο διαιτητές, τον κουμπάρο και το μέλος της ΡΑΕ με το ασυμβίβαστο, ήταν 36,6 ευρώ/MWh, δηλαδή κατά τους φωστήρες αυτούς η λιγνιτική ενέργεια στην Ελλάδα είναι 13% φθηνότερη(!!!) απ’ ό,τι η πυρηνική στη Γαλλία, χώρα η οποία έχει τη φθηνότερη ενέργεια στην Ευρώπη λόγω πυρηνικών. Με άλλα λόγια, οι δύο διαιτητές-φωστήρες στην Ελλάδα έλυσαν το παγκόσμιο πρόβλημα της εξεύρεσης φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το θέμα δυστυχώς βέβαια δεν είναι για γέλια αλλά για κλάματα, αφού όπως επιβεβαιώνεται από άλλη μια πλευρά, ένα κύκλωμα επιόρκων μέσα και έξω από τη ΡΑΕ, μέσω της παράνομης διαιτητικής διαδικασίας, χάρισε στην Αλουμίνιον πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ.

Ίσως γι’ αυτό και η ΡΑΕ αυτοσχεδίασε στην υπόθεση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η οποία ειρήσθω εν παρόδω αποδεικνύεται σε άλλο ένα «Βατερλώ» της. Γιατί δεν ήθελε απ’ ευθείας συγκρίσεις με τη Γαλλία, γεγονός που θα ξεγύμνωνε την «επιστημονική» δουλειά που έγινε στην περίπτωση της διαιτησίας. Αναμένουμε, όπως έχουμε ξαναπεί, την αντίδραση της Δικαιοσύνης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα