Νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Αθήνας προς τους δανειστές

Βλέποντας ότι τα περιθώρια στενεύουν και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε νέα εισήγηση στους πιστωτές με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος στις διαπραγματεύσεις πριν από το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο και μαζί με τους εταίρους να βρουν τη χρυσή τομή που θα οδηγήσει σε μία συμφωνία.

Τι περιελάμβανε η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος της νέας πρότασης πέφτει κυρίως στο δημοσιονομικό κενό, από την κάλυψη του οποίου θα κριθούν ουσιαστικά και τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση. Παράλληλα η ελληνική πλευρά ζητάει να αναλάβει τα ομόλογά της ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και αυτός να αποπληρώσει την ΕΚΤ.

Επιπλέον η Αθήνα ζητάει από την ΕΚΤ να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να αγοράζουν περισσότερο ελληνικό χρέος. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της και να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, ζητάει να έχει πρόσβαση στα 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ του EFSF τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ανενεργά.

«Οχι» από τις Βρυξέλλες

Ωστόσο, η νέα, βελτιωμένη πρόταση της ελληνικής πλευράς προς την Κομισιόν δεν έτυχε καλής υποδοχής. Σύμφωνα με δηλώσεις ενός αξιωματούχου της ΕΕ στο Bloomberg, πρόκειται για ένα «ασαφές αναμάσημα» των προηγούμενων ελληνικών προγραμμάτων και αμφισβητείται κατά πόσο είναι αξιόπιστη. Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε μόνο πως οι τρεις θεσμοί έλαβαν την πρόταση και την εξετάζουν.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα