Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το Reuters και προειδοποιεί

Την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωεκλογές βλέπει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το οποίο την ίδια ώρα σημειώνει πως αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίσει την εξουσία τότε όλα τίθενται σε κίνδυνο. 

Από την Κουμουνδούρου σημειώνουν πως «διεθνείς κύκλοι, ενόψει ευρωεκλογών, σημειώνοντας ότι η ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα θέσει ακόμα και τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη σε κίνδυνο, στήνοντας με αυτόν τον τρόπο ξανά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί την προεκλογική περίοδο του 2012».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι «κανένα στοίχημα δεν θα ισχύει (all bets are off) εάν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τεθεί εν αμφιβόλω».
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η οποιαδήποτε επιπλέον διένεξη μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μια νέα φθορά της κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα καθώς επίκεινται οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ώρα που «οι διεθνείς δανειστές αποκλείουν τώρα μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

“Οι επενδυτές ανησυχούν ακόμη για μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους” δήλωσε ο Aλ. Τζιανσάντι, στέλεχος της τράπεζας ING. Ο ίδιος, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που συγκρίνει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων με το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφώνονταν εάν πλήρωναν τα ίδια επιτόκια με τα χαμηλού κινδύνου γερμανικά ομόλογα, εκτιμά ότι η αγορά βλέπει περίπου μία στις τρεις πιθανότητα χρεοκοπίας.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι δανειστές ανέστειλαν πέρυσι τον έλεγχό τους επειδή δεν υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, αλλά από τότε η Ελλάδα παρουσίασε σημαντική βελτίωση. Το πρωτογενές πλεόνασμά της για το 2013 ξεπέρασε τις προσδοκίες και η οικονομία της συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι ανέμεναν η κυβέρνηση ή οι δανειστές, επιτεύγματα που πρέπει να οδηγήσουν στην εκταμίευση μίας δόσης του δανείου που καθυστερεί από τον Σεπτέμβριο, δήλωσαν οι ίδιοι αναλυτές.

Επιπλέον σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων συνέχισαν να κυμαίνονται σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνες των 30ετών ομολόγων – κάτι που συνήθως συμβαίνει σε πιεσμένες αγορές χρέους, όπου οι επενδυτές τιμολογούν έναν υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ οι επενδυτές έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι για τις πιθανότητες της Ελλάδας να ανακάμψει από μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους στην ιστορία, φοβούνται ακόμη ότι μπορεί να συμβεί ένα «ατύχημα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα