«Ναι» επί της αρχής

Με αγωνία αναμένουν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα στην Συγγρού. Με βάση την πληροφόρηση που έχουν από την πλευρά της Κομισιόν και όχι από την ελληνική κυβέρνηση στη ΝΔ εκτιμούν ότι έστω και στο παρά πέντε θα αποφευχθεί η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ. Όμως τα μέτρα θα είναι πολύ χειρότερα από ότι το email Χαρδούβελη.
Έτσι σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία και έρθει στη Βουλή προς κύρωση η ΝΔ θα στηρίξει έστω επί της αρχής τη νέα συμφωνία, διασφαλίζοντας την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αυτό, τουλάχιστον, το μήνυμα στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς σε συνομιλητές του, είτε είναι τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, είτε δημοσιογράφοι, είτε ακόμη και οι κ.κ. Παυλόπουλος, Καραμανλής, Σημίτης με τους οποίους συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Βέβαια στη ΝΔ σε αποκλείουν η συμφωνία να περάσει με τις ψήφους της αντιπολίτευσης και όχι με της συμπολίτευσης, οπότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών.
Πάντως ανεξάρτητα από την συμφωνία που θα επιτύχει ο Αλέξης Τσίπρας ο Σαμαράς επιμένει στο ευρωπαϊκό μέτωπο. Ήδη οι συνεργάτες του παρακολουθούν την κινητικότητα στην κεντροαριστερά, καθώς έχει ενδιαφέρον τί θα πράξει η νέα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, αλλά και ο Αλέκος Παπαδόπουλος, με ισχυρά ερείσματα στον κεντρώο – μετριοπαθή χώρο, που ανακοίνωσε την πρόθεσή του για ίδρυση κόμματος. Επί του παρόντος, ισχυρό «όχι» στις σχετικές κινήσεις διατυπώνεται από την πλευρά του Ποταμιού και του Στ. Θεοδωράκη, ενώ αντίστοιχες ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και μεταξύ στελεχών της κεντροαριστεράς και γαλάζιων βουλευτών που σήμερα δεν έχουν θεσμικό ρόλο στο κόμμα αλλά, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν.
Σκληρή γραμμή
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΝΔ επιλέγει την σκληρή γραμμή για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς της επιχειρεί να συμπήξει φιλοευρωπαϊκό μέτωπο, όχι εκλογικό, αλλά σε κοινωνικό επίπεδο, μέσα από κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες της ΝΔ με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.
Την υιοθέτηση σκληρής γραμμής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσουν μια σειρά στελέχη που συμμετέχουν και στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο, όπως οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μάκης Βορίδης, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Όλγα Κεφαλογιάννη, αλλά και άλλοι βουλευτές όπως ο Βασίλης Κικίλιας, ο Κωστής Χατζηδάκης κ.ά.
Η κεντρική γραμμή είναι «επίθεση σε όλα τα μέτωπα» και δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος στηρίζουν και επικροτούν τις αυθόρμητες κινητοποιήσεις των πολιτών, ανεξαρτήτως κομμάτων, του ευρωπαϊκού μετώπου με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη».
Κεντρικός στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να ενδυναμώσει το φιλοευρωπαϊκό κίνημα, το οποίο κατά τον ίδιο είναι υπεράνω κομμάτων και προφανώς και της ΝΔ, και ετοιμάζεται να συναντηθεί και με προσωπικότητες του πολιτισμού και της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και της αγοράς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα