«Να ακυρωθεί η μεταβίβαση των “φιλέτων” της παραλιακής στην “Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.”»

Την ακύρωση της μεταβίβασης και αξιοποίησης των φιλέτων της αθηναϊκής «Ριβιέρας», επιφάνειας 3,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, ζητούν με προσφυγή τους στο ΣτΕ δύο δήμοι και 80 κάτοικοι της παραλιακής ζώνης. Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η παραχώρηση των επίμαχων εκτάσεων στην εταιρεία «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.», η οποία έχει στόχο την αξιοποίηση των ακινήτων. Η εταιρεία αυτή έχει ζωή 99 χρόνια και το 100% των μετοχών της είναι ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων, στην προσφυγή τους οι δήμοι και οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ορισμένα από τα ακίνητα προστατεύονται από το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας-Αττικής και απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορική και οικοδομική δραστηριότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι μεταξύ των προστατευμένων περιοχών που έχουν παραχωρηθεί στην επίμαχη εταιρεία είναι οι Αλυκές Αναβύσσου, έκτασης 669.095 τετραγωνικών μέτρων, που έχει χαρακτηριστεί ως υγρότοπος Α΄ προτεραιότητας, ενώ άλλες προστατευόμενες περιοχές που μεταβιβάστηκαν, είναι εντός αρχαιολογικών χώρων, δασικών εκτάσεων και αιγιαλών, που προστατεύονται επιπρόσθετα τόσο από το Σύνταγμα, όσο και από τη νομοθεσία.

Όπως υπογραμμίζεται στις προσφυγές, με την παραχώρηση των φιλέτων στην επίμαχη εταιρεία, η οποία δεν έχει «ως σκοπό την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, το κράτος απεκδύεται της συνταγματικής υποχρέωσης το να δημιουργεί συνθήκες ευθείας παραβίασης του νόμου 4277/2014 για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας-Αττικής». Ακόμη, σημειώνουν ότι παραβιάζονται τα άρθρα 5 και 25 του Συντάγματος, όπως παραβιάζεται και πληθώρα διατάξεων για Αστικού Κώδικα, αλλά και της νομοθεσίας (π.χ. νόμος 2971/2001 που προστατεύει τον αιγιαλό). Τέλος, παραβιάζονται οι διατάξεις που προστατεύουν την ιδιωτική περιουσία, καθώς μεταβιβάστηκαν στην εν λόγω εταιρεία και εκτάσεις που ανήκουν σε δήμους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα