Ντέμης ο αντι-Μιλοβάνοβιτς;

 

Ο Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς αποτελεί παρελθόν – οσονούπω – από την ΑΕΚ, καθώς έβαζε το «εγώ» του πάνω από την ομάδα και αντί να κάνει ήσυχα τη δουλειά του, καυχιόταν για τις επιτυχίες του και επιδίωκε επικοινωνιακά παιχνίδια, εις βάρος του πρότζεκτ του συλλόγου.

Μπορεί να φεύγει με σχετικά άκομψο τρόπο, όμως θα έπρεπε να ξέρει καλύτερα πως δύο ή τρεις πετυχημένες μετεγγραφές, δεν του δίνει το δικαίωμα να δηλώνει ψευδώς ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με παικταράδες (βλέπε Ιμπίσεβιτς) ή ότι πλησιάζουν ποδοσφαιριστές για τους οποίους δεν γνωρίζει τίποτα η διοίκηση.

Το σημαντικό για την ΑΕΚ είναι να καλύψει εκ των έστω το κενό του Μιλοβάνοβιτς μέχρι το τέλος της τρέχουσας μετεγγραφικής περιόδου και να συσκεφτεί για το αν απαιτείται αντικαταστάτης του για το μέλλον. Κι αν χρειάζεται αντικαταστάτης, ποιος μπορεί να είναι αυτός.

Ο Ντέμης έχει το χάρισμα

Ένας άνθρωπος που στο πρόσφατο παρελθόν άφησε θετικότατες εντυπώσεις για το «μάτι» του είναι σίγουρα ο Ντέμης Νικολαΐδης. Λίγοι ίσως να θυμούνται πως ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ δεν λειτουργούσε μόνο ως διοικητικός ηγέτης, αλλά και λίγο ως σκάουτερ. Όντας ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου μέχρι το φινάλε της καριέρας του – την τερμάτισε ως παίκτης της Primera Division και πρωταθλητής Ευρώπης – είχε τη δυνατότητα όχι μόνο να ψηλαφίζει, αλλά να κολυμπά στα βαθιά νερά της ποδοσφαιρικής αγοράς και να μαθαίνει από έγκυρές πηγές τα λαβράκια! Δυστυχώς για τον ίδιο και την ΑΕΚ της εποχής, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να τους φέρει όλους στην ομάδα.

Ας θυμηθούμε μία προς μία τις επιτυχίες του:

Σκόκο αντί για Σίλβα Κλέιτον

Το 2008 ο 25χρονος τότε Σίλβα Κλέιτον, μετά από τέσσερα χρόνια στην Καλαμαριά και στη Λάρισα, έμοιαζε ότι καλύτερο κυκλοφορούσε στην ελληνική αγορά. Η ΑΕΚ με νέο προπονητή τον Γιώργο Δώνη έμοιαζε το ακλόνητο φαβορί για την απόκτησή του μέχρι που… Μέχρι που ο Ντέμης ανακαλύπτει τον Νάτσο Σκόκο και φέρνει στην Ελλάδα τον άγνωστο 23χρονο μεσοεπιθετικό που έγινε σημαία της Ένωσης. Πολλά περισσότερα δεν χρειάζεται να πούμε, ούτε να κάνουμε συγκρίσεις για το τι κατάφερε ο Σκόκο στην ΑΕΚ και ο Κλέιτον στον Παναθηναϊκό.

Ήθελε σαν τρελός τον Ζόνας

Είτε επειδή είχε «μάτι», είτε επειδή είχε… πληροφοριοδότες, ο Ντέμης Νικολαΐδης ήθελε σαν τρελός στην ΑΕΚ τον Ζόνας. Και ως ποδοσφαιριστή της Σάντος και μετά που πήγε στην Γκρέμιο, για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια, αποτελούσε στόχο της ομάδας, αλλά οι Βραζιλιάνοι ζητούσαν πολλά λεφτά. Η κίνηση αυτή δεν έγινε ποτέ, και ο Ζόνας ήρθε τελικά στην Ευρώπη για τη Βαλένθια το 2011. Με την ισπανική ομάδα πέτυχε 51 γκολ σε 156 ματς, για να καταλήξει στην Μπενφίκα όπου σαρώνει εδώ και δύο χρόνια, 67 γκολ σε 82 ματς και αναρίθμητες προσωπικές διακρίσεις (παίκτης της χρονιάς πέρσι, πρώτος σκόρερ φέτος). Εννοείται πως έγινε και διεθνής με την Εθνική Βραζιλίας!

Ανακάλυψε στη Β΄ Αργεντινής τον Ίσμαελ Μπλάνκο

Ποτέ άλλοτε ελληνική ομάδα δεν έχει φέρει παίκτη από β’ κατηγορία και με μάλιστα με γόνατο επιβαρυμένο με χειρουργείο και να αναδειχθεί δύο φορές πρώτος σκόρερ. Το έκανε η ΑΕΚ επί Ντέμη Νικολαΐδη. Ο Ίσμαελ Μπλάνκο αμφισβητήθηκε όταν ήρθε, αλλά από το πρώτο παιχνίδι με τον Ατρόμητο φάνηκε η κλάση του.

Επιμονή για Ταταρουσάνου

Ποιος 22χρονος τερματοφύλακας αποτελούσε την καψούρα του Νικολαΐδη το 2008; Μα φυσικά ο Τσίπριαν Ταταρουσάνου! Ο Ρουμάνος πορτιέρο, ταλέντο τότε, θεωρείται εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων στο Καμπιονάτο σήμερα. Φέτος πραγματοποίησε απίθανη σεζόν με τη Φιορεντίνα και ο πρόεδρος του συλλόγου ζήτησε μεταξύ σοβαρού κι αστείου να γίνει… άγαλμα στη Φλωρεντία. Στα 30 του είναι 39 φορές διεθνής με την Εθνική Ρουμανίας και αναδείχθηκε κορυφαίος Ρουμάνος ποδοσφαιριστής για το 2015.

Τελικά έφερε τον Σεμπάστιαν Σάχα

Μπορεί να μην έφερε στην ΑΕΚ τον Ταταρουσάνου, αλλά του πιστώνεται η μετεγγραφή του Σεμπάστιαν Σάχα. Δεν έχουν άδικο αυτοί που λένε πως είναι ο τελευταίος καλός τερματοφύλακας που ήρθε στην Ένωση και ο Ντέμης τον είχε ανακαλύψει με μόλις 24 εμφανίσεις στην Ευρώπη με τη Ράγιο Βαγιεκάνο και την Μπρέσια.

Μην ξεχνάμε τον Ζούλιο Σέζαρ

Ο 25χρονος Ζούλιο Σέζαρ ήρθε στην ΑΕΚ το 2005 και ήταν το αριστερό εξτρέμ που θα ο μνημονεύει για χρόνια ο κόσμος της ομάδας. Πέτυχε 35 γκολ σε 92 συμμετοχές, είχε άλλες τόσες ασίστ, κερδισμένα φάουλ, εκπληκτικά γκολ, σημαντικά γκολ (το 1-0 επί της Μίλαν) και φυσικά μετείχε στην ΑΕΚ της σεζόν 2007-2008  που ήρθε πρώτη σε συγκομιδή βαθμών.  Ήρθε άγνωστος μεταξύ αγνώστων και έμεινε στην ιστορία!

Προφανώς δεν βάζουμε στη λίστα παίκτες όπως ο Σορεντίνο και ο Τσιρίλο, καθώς ήταν λαβράκια που είχε βρει ο Βλάνταν Ίβιτς, ωστόσο του πιστώνονται καθώς ήταν επί προεδρίας του. Όπως επί προεδρίας του λειτούργησε το εγχώριο σκάουτινγκ και ανακαλύφθηκε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος από το Πεταλίδι Μεσσηνίας! Δεν έλειψαν και οι αστοχίες, καθώς ο Ντέμης έφερε στην ΑΕΚ τον Παντελή Καπετάνο που δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες, αν και πρόλαβε να πετύχει ένα κρίσιμο γκολ στη Σκωτία και στην ουσία να «βγάλει» τα λεφτά του. Επίσης, δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Ένωσης ο Λεωνίδας Καμπάνταης (τουλάχιστον έβαλε 13 γκολ σε 40 ματς).

Οι περιπτώσεις αυτές δεν σημαίνουν ότι μπορεί ο Ντέμης να εμπλακεί με την ΑΕΚ του σήμερα και να έχει τις ίδιες επιτυχίες. Ίσως άλλωστε να μην θέλει να επιστρέψει. Ωστόσο, στην  ΠΑΕ θυμούνται τη διορατικότητά του και ίσως βάλουν το όνομά του στο τραπέζι των συζητήσεων, αν θεωρήσουν ότι απαιτείται αντικαταστάτης του Μιλοβάνοβιτς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα