Ξαναγέλασε το χειλάκι τους

«Οι παραινέσεις μας έπιασαν τόπο κι έτσι ο Σαμαράς με την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ έκανε μια προσπάθεια να ξαναπιάσει το νήμα με τις κοινωνικές ομάδες που εγκατέλειψαν τη Ν.Δ. ή στέκονται κριτικά εναντίον της». Αυτά έλεγε «γαλάζιος» βουλευτής εκφράζοντας την αισιοδοξία του, ότι το κόμμα του εάν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες Σαμαρά θα ανακάμψει το κόμμα.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Είναι γεγονός ότι οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού στο περιθώριο της ΔΕΘ άδραξαν την ευκαιρία κι έκαναν πολλές ενέσεις αισιοδοξίας προς τους βουλευτές της Ν.Δ. και τα κομματικά στελέχη, τα οποία μετέφεραν όλο το προηγούμενο διάστημα την οργή του κόσμου.

 

Έτσι η ατάκα «θα έλθουν πολύ καλύτερες ημέρες για τη Ν.Δ.» ακούστηκαν κατά κόρον. Μάλιστα οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά διαβεβαίωναν, ότι δεν θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός πρόωρες εκλογές, ενώ εξέφραζαν την πεποίθηση, ότι τελικά θα εκλεγεί ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια από την παρούσα Βουλή.

Μπορεί βέβαια το πακέτο των εξαγγελιών να μην ήταν το αναμενόμενο, όμως όλοι κομματικοί πήραν το μήνυμα για το πώς πρέπει να κινηθούν το επόμενο διάστημα.

Δηλαδή ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο το σχεδιασμένο κυβερνητικό πρόγραμμα και θα βαδίσει η χώρα με σταθερά και ασφαλή βήματα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Βασικός στόχος του Αντ. Σαμαρά είναι να οικοδομήσει τοn πολιτικό του προγραμματισμό για την επόμενο περίοδο έως και την προεδρική εκλογή, ενώ στο κέντρο της στρατηγικής του είναι και η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση για ολοκληρωτικό πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη εδώ και καιρό και φάνηκε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο στη ΔΕΘ, όχι μόνο από τα πολιτικά όπλα που χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά ακόμα και τις συχνές ειρωνικές του αναφορές, κινήσεις ασυνήθιστες για πρωθυπουργό όταν αναφέρεται σε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επανασύνδεση

Παράλληλα, η Ν.Δ. θα επιχειρήσει με μεγαλύτερη ένταση, στο πλαίσιο των όσων είπε ο πρωθυπουργός, να πετύχει, αν και δεν είναι καθόλου εύκολο, την επανασύνδεσή της με στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που είναι σε απόσταση από το σημερινό κυβερνητικό σύστημα εξουσίας και διατηρούν επιφυλάξεις για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και την εξασφάλιση νέων κοινωνικών συμμάχων από το χώρο του πολιτικού και κοινωνικού κέντρου.

«Τόσο πολλά θετικά σχόλια δεν είχε ξανακούσει ο Σαμαράς», έλεγε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγων ο οποίος παρακολουθεί κάθε βήμα του Πρωθυπουργού εδώ και πολλά χρόνια.

Ο ίδιος παράγων εξηγούσε ότι η μεταστροφή του κλίματος θα αρχίσει να καταγράφεται σταδιακά στις επόμενες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου.

Πάντως στη Θεσσαλονίκη, παρά την γκρίνια που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα λόγω του φιάσκου του ΕΝΦΙΑ, ήταν φανερή η ικανοποίηση πρωτίστως στα τοπικά κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έδειξαν μια ασυνήθιστη κινητικότητα στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης.

 

Αυτή ακριβώς η αλλαγή κλίματος βεβαίως και δεν αρκεί για να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, επεσήμαναν κορυφαίοι υπουργοί που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό, αλλά συμπλήρωναν ότι «αξία και σημασία έχει ότι από εδώ και πέρα η κυβέρνηση και η Ν.Δ. παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό παιχνίδι και δεν πρέπει να την απολέσουν ως τις εκλογές».

 

Το θετικό για το επιτελείο του πρωθυπουργού ήταν η μεγάλη προσέλευση κόσμου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ενώ μετά από πολύ καιρό στελέχη και κομματικοί παράγοντες δεν είχαν να απολογηθούν για την αδυναμία τους να κινητοποιήσουν κόσμο για την κεντρική εκδήλωση που παρέστη και μίλησε ο Αντ. Σαμαράς.

 

Από εδώ και πέρα λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αρχίζει η αντεπίθεση με έναν πυκνό κύκλο δραστηριοτήτων, στο κέντρο των οποίων ο πρωθυπουργός θέτει τον εαυτό του, ενώ θα προχωρήσουν άμεσα και οι κινήσεις για να υλοποιηθούν άμεσα και να γίνουν πράξη τα όσα εξήγγειλε ο Αντ. Σαμαράς στη ΔΕΘ.

 

«Η αλλαγή του κλίματος είναι στο χέρι μας, αρκεί να μην ξαναχαθούμε στη μαύρη τρύπα της εσωστρέφειας» λένε στην κυβέρνηση και πλέον πρέπει να αποδείξει ότι ο επικοινωνιακός μηχανισμός είναι ικανός και δεν ανακυκλώνεται σε γενικόλογες, ανούσιες, άχρωμες και αδιάφορες τοποθετήσεις.

 

Η αγωνία των βουλευτών μέσω μίας αφελούς επερώτησης

 

Οι βουλευτές της Ν.Δ. εξακολουθούν, βεβαίως, να αγωνιούν για την προσωπική πολιτική επιβίωσή τους και γι’ αυτό με κάθε τρόπο προσπαθούν να δείξουν στους ψηφοφόρους τους ότι αυτοί έχουν τις λιγότερες ευθύνες.

 

Έτσι, 21 βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν με επερώτηση τους την καρατόμηση του Νίκου Καραβίτη. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Ν. Καραβίτης, που ήταν άτυπος σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα έχει αποχωρήσει από το ΥΠ.ΟΙΚ. αμέσως μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου.

Οι 21 βουλευτές άκουσαν τον Αντ. Σαμαρά να λέει στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο ότι «αυτοί που το έκαναν (σ.σ. τα λάθη με τον ΕΝΦΙΑ) ή έδωσαν ήδη ή θα δώσουν λόγο…» και το πήραν τοις μετρητοίς.

 

Με μια πρωτοφανή αφέλεια, δείγμα του πώς κατατίθενται πολλές φορές οι ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο και με μόνο γνώμονα να φανούν αρεστοί στους ψηφοφόρους τους, κατέθεσαν ερώτηση στο νυν υπουργό Οικονομικών, αναζητώντας ουσιαστικά στο πρόσωπο του Ν. Καραβίτη τον αποδιοπομπαίο τράγο για τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα τον αποκαλούν και «αρχιτέκτονα» του συγκεκριμένου φόρου.

 

Οι βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση είναι οι εξής: Ηλίας Βλαχογιάννης, Δάνης Τζαμτζής, Θόδωρος Σολδάτος, Παύλος Βογιατζής, Τιμολέων Κοψαχείλης, Ανδρέας Κουτσούμπας, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Σάββας Αναστασιάδης, Ασημίνα Σκόνδρα, Ανδρέας Μαρίνος, Γεωργία Μπατσαρά, Δημήτρςη Κυριαζίδης, Θανάσης Νταβλούρος, Δημήτρης Χριστογιάννης, Γιάννης Πασχαλίδης, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, Χρίστος Δήμας, Άννα Καραμανλή, Θόδωρος Καράογλου, Θύμιος Καρανάσιος, Ελένη Μακρή Θεοδώρου.

 

Να σημειωθεί ότι Ν. Καραβίτης δεν ήταν ούτε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα, όπως ειπώθηκε. Ήταν βεβαίως δίπλα στον πρώην «τσάρο» σε θέση άτυπου συμβούλου και όντως είχε ανάμειξη και εμπλοκή με τον ΕΝΦΙΑ. Όμως ο ίδιος έφυγε από το υπουργείο από τον περασμένο Ιούνιο, όταν στον ανασχηματισμό εγκατέλειψε τη θέση του υπουργού Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας για να μετακινηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα