Ξεκίνημα της πανστρατιάς

Λόγω της ρευστότητας της πολιτικής κατάστασης τα κόμματα για πρώτη φορά στην ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέχονται τους αντάρτες. Δεν προχωρούν σε διαγραφές, αλλά απλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να στηρίξουν τους επίσημους υποψηφίους και παράλληλα πιέζουν τους αντάρτες να κάνουν πίσω.

Σε αυτή την στρατηγική θα κινηθεί και το Μαξίμου μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, ελπίζοντας ότι τελικά τα αποτελέσματα θα φανούν όταν ανοίξουν οι κάλπες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος τους που εκλέγοντας στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο να ενδυναμώσει την υποψηφιότητα του Γιάννη Ιωαννίδη.

Εξάλλου δεν είναι μόνο η υποψηφιότητα του Ιωαννίδη, αλλά και η ευκαιρία ο πρωθυπουργός να κάνει και το ανάλογο μασάζ, να ακούσει τα παράπονα και να διαβεβαιώσει ότι θα λυθούν διάφορα ζητήματα. Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να περάσει το μήνυμα της πανστρατιάς για την Κεντρική Μακεδονία και να στηριχθεί από όλους και χωρίς επιφυλάξεις ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι βουλευτές Ευθύμιος Καρανάσιος, Γιώργος Γεωργαντάς, Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Μενέλαος Βλάχβεης, Γιώργος Καρασμάνης, Ιορδάνης Τζαμτζής, Διονύσης Σταμενίτης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Γεωργία Μπατσαρά, Αποστόλης Βεσυρόπουλος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Κώστας Κουκοδήμος, Άννα Μάνη, Δημήτρης Χριστογιάννης, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Γιώργος Ορφανός. Το παρόν στην σύσκεψη έδωσε και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Πάντως την ίδια ώρα το Μαξίμου αποφεύγει τους βαρείς χαρακτηρισμούς για τους αντάρτες, καθώς με αυτό τον τρόπο θεωρεί, ότι μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Το Μαξίμου έχει προγραμματίσει κι άλλες τέτοιες συσκέψεις με βουλευτές άλλων περιφερειών, προκειμένου να ενισχύσει τους υποψηφίους της σε όλη την Ελλάδα.

Για την τρόικα

Δοθείσης της ευκαιρίας ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του, ότι αποκλείεται να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αντίθετα με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Η Τρόικα ζητούσε δημοσιονομικά μέτρα για το 2014 υποστηρίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα είναι βιώσιμο αφού δεν προέρχεται από μόνιμες πηγές εσόδων. Η ελληνική κυβέρνηση επέμενε ότι αφού πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα θα πετύχει και τον επόμενο στόχο. Σύμφωνα με τον συμβιβασμό που επετεύχθη η ελληνική κυβέρνηση δε θα πάρει σε αυτή τη φάση μέτρα, αν όμως υπάρξει απόκλιση στην πορεία τότε θα πάρει. Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα να επιστρέφει το πλεόνασμα με παροχές στην κοινωνία.

Η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται το επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης που θα αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους σε συνδυασμό με το χρηματοδοτικό κενό και τα δημοσιονομικά του 2014-2016. Οι ενδείξεις από Βερολίνο και Βρυξέλλες δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές. Υπό την πίεση των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών κομμάτων της Γερμανία και των Βόρειων κρατών το Βερολίνο δε δείχνει έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα μία λύση για το χρέος πριν τις ευρωεκλογές κατά τρόπο που να μπορέσει να το αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση.

 

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα