Ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς της η Γεννηματά

«Η Φώφη θα είναι η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας», λένε οι παλαιοί φίλοι του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, που τώρα έχουν συνταχθεί στο πλευρό της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Όπως μάλιστα τονίζουν στους συνομιλητές τους, «οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες», επιμένοντας πως το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα καθημερινά φθίνει.

 

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

 

Επί της ουσίας, η παλιά «γεννηματική» γενιά του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τα λεγόμενα Σημίτη ότι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του, εκτιμά ότι το Κίνημα θα παλιννοστήσει και θα διεκδικήσει την εξουσία, ως επικεφαλής μίας ευρείας κεντροαριστερής παράταξης υπό την ομπρέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οι ίδιοι θεωρούν πως λόγω των πολιτικών εξελίξεων πολλοί εκ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που «πλανεύτηκαν από τα παχιά λόγια του Τσίπρα θα επιστρέψουν στο κόμμα».

Για να γίνει, όμως, αυτό, πρέπει το ΠΑΣΟΚ να κλείσει τα… βερεσέδια του με την ιστορία (του). Να αποδείξει ότι οι εποχές των πρασινοφρουρών και του νεποτισμού έχουν παρέλθει. Ταυτόχρονα, πρέπει να πείσει την κοινωνία ότι έχει εκσυγχρονιστεί πραγματικά και είναι πλέον ένας μοντέρνος πολιτικός οργανισμός, ο οποίος έχει ιδέες και ρεαλιστικές λύσεις. Πολλοί ήταν αυτοί που απόρησαν με την ένταση με την οποία ζητά τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την πορεία του χρέους από το 2001 μέχρι σήμερα και από την είσοδο στην ΟΝΕ έως και το 3ο μνημόνιο που φέρει την υπογραφή Τσίπρα. Όμως, όπως εξηγούν οι συνεργάτες της Φ. Γεννηματά, «η πρόεδρος αποφάσισε πως πρέπει να αρχίσει να κλείνει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν». Όχι μόνο με τους πρώην του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνολικότερα με το πολιτικό σύστημα. Εν αρχή είναι με τις ημέρες του Κώστα Σημίτη και την «κληρονομιά» των μεγάλων έργων και των Ολυμπιακών Αγώνων. Και ακολουθούν οι περίοδοι:

# Του Κώστα Καραμανλή, στον οποίο οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ εντοπίζουν το πρόβλημα διόγκωσης του χρέους

# Του Γιώργου Παπανδρέου με το ανέμελο «λεφτά υπάρχουν»

# Του Ευάγγελου Βενιζέλου με το success story της συγκυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά

# Του Αλέξη Τσίπρα με το δήθεν σκίσιμο των μνημονίων.

Δίπλα στα περίφημο swap Σημίτη, οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ θέλουν να βάλουν τα 120 δισ. ευρώ που δανείστηκε η κυβέρνηση Καραμανλή. Απέναντι στα cds του Αντρίκου, όπως έμειναν στη συλλογική μνήμη, την απώλεια 35 δισ. ευρώ από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Όλα και για όλους στο φως», είπε η Φώφη Γεννηματά και το εννοεί, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες της. Ειδικά από τη στιγμή που η ίδια θεωρεί ότι μπορεί να έχει μέλλον το εγχείρημα που ξεκίνησε με τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού φορέα.

Σε αυτή τη ρότα θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως ξεκαθάρισε και στην ομιλία της στην ανοιχτή συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ πριν από περίπου 10 ημέρες. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το κόμμα της δεν συζητάει την είσοδο σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα παρά μόνο με τις εξής προϋποθέσεις: Πρώτον, τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που συμφωνούν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και, δεύτερον, την προώθηση «προγραμματικής συμφωνίας με προοδευτικό πρόσημο για ένα εθνικό σχέδιο για την ασφαλή έξοδο από την κρίση».

Το ΠΑΣΟΚ, αντέτεινε η κα Γεννηματά, επιθυμεί να κινηθεί με αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμο ρόλο και στρατηγική που είναι η επανασύσταση από τη βάση του προοδευτικού χώρου. Προανήγγειλε, μάλιστα, «νέα ανοίγματα» του ΠΑΣΟΚ με σκοπό να διευρυνθεί ο «ζωτικός χώρος» της Κεντροαριστεράς. Παράλληλα με τη νέα πρόσκληση που θα απευθύνει προς το Ποτάμι, η κα Γεννηματά θα επιδιώξει να αναδείξει τις στενές σχέσεις ΤσίπραΚαραμανλή, ώστε να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο μαλακό υπογάστριό του – δηλαδή στους «πράσινους» ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν στην Κουμουνδούρου.

 

Και ο Σημίτης

Και μπορεί η Φ. Γεννηματά να προχωρά όλες αυτές τις κινήσεις, όμως γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον καθένα ότι το ΠΑΣΟΚ όπως ήταν αποκλείεται να επανέλθει. Απλά μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ιστορικό ρόλο στη νέα Κεντροαριστερά. Σε αυτό βρήκε ένα σύμμαχο. Και δεν είναι άλλος από τον πρώην πρόεδρο του Κινήματος και επί 8 χρόνια πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του με την ευκαιρία του αυτογραφικού βιβλίου του «Δρόμοι ζωής», τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο του και θα έπρεπε να αναγεννηθεί, πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κινήματος της κεντροαριστεράς, με επεξεργασμένο προγραμματικό λόγο και σαφές στίγμα».

Πάντως ο κ. Σημίτης αναγνώρισε ότι «πολλά δεν έγιναν» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ασφαλιστικό, ένα από τα μεγάλα αγκάθια που αντιμετωπίζει και η σημερινή κυβέρνηση. Επίσης, παραδέχεται ως λάθος τη διαδικασία των «αντισταθμιστικών». «Είχα τότε δυσανασχετήσει, αλλά οι αρμόδιοι στο υπουργείο Άμυνας επέμεναν ότι έτσι γίνεται διεθνώς. Εκ των υστέρων κατάλαβα –μαζί με όλη την ελληνική κοινωνία– ότι αυτός ήταν ένας μηχανισμός προσπορισμού πλούτου σε ορισμένους. Λάθος μου τότε που δεν επέμεινα», ανέφερε.

Με βάση και τα όσα παραδέχθηκε ο Κ. Σημίτης, το ΠΑΣΟΚ, όντας βαριά «πληγωμένο» από την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, επείγεται να πάρει πίσω κάτι από το χαμένο του ηθικό πλεονέκτημα. «Ή, έστω, να ξαναμοιράσει την τράπουλα των ευθυνών για την κρίση χρέους που συνταράσσει της χώρα», όπως λένε οι συνεργάτες της κας Γεννηματά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα