Ξεσκονίζουν τις κάλπες για τις 25 Ιανουαρίου

Ναι μεν, αλλά. Κάπως έτσι μπορεί να αποτυπωθεί το κλίμα που διαμορφώνεται στο ρευστό πολιτικό σκηνικό μετά την 2η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Οι θετικές ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα αυξήθηκαν σε 168, αλλά μέχρι τους 180 υπάρχει μεγάλη απόσταση και οι περισσότεροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν οι πρόωρες εθνικές εκλογές στο τέλος του Ιανουαρίου, ή στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, και η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά μετά την ολοκλήρωση της 2ης ψηφοφορίας αυτό δείχνει. Ο πρωθυπουργός ναι μεν θέλει να ελπίζει πως θα εκλεγεί ο Στ. Δήμας, όμως έστειλε το μήνυμα για τα διλήμματα που θα χρησιμοποιήσει στη σύντομη προεκλογική περίοδο. «Παρά τις όποιες διαφορές μας και παρά τη λάσπη, και άλλοι βουλευτές ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα. Ευελπιστώ στην τρίτη να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο, την εθνική περιπέτεια. Εκεί δεν θα υπάρχει παρών, θα υπάρχει ονοματεπώνυμο. Ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιον των ευθυνών του. Εκεί θα αναλάβει τις ευθύνες του και την ευθύνη της ψήφου του ως προς τις συνέπειες που θα φέρει η ψήφος αυτή ως προς τη σταθερότητα στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το μότο για τη σταθερότητα της χώρας θα επιμείνει το Μαξίμου μέχρι και τη Δευτέρα το μεσημέρι, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να πείσει κι άλλους βουλευτές να αλλάξουν άποψη.

Όμως τα αποθέματα του Μαξίμου τελειώνουν. Ο Βασίλης Καπερνάρος, ο Βύρων Πολύδωρας, η Νίκη Φούντα, ο Θωμάς Ψύρρας και ίσως και ο Νίκος Τσούκαλης είναι κάποιοι από τους βουλευτές, οι οποίοι μπορεί να αλλάξουν γνώμη. Ίσως και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά από τους ΑΝ.ΕΛ. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα δυσκολεύουν και ο μαγικός αριθμός 180 πολύ δύσκολο να ακουστεί την ερχόμενη Δευτέρα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Αυτό εξάλλου παραδέχονται και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι ναι μεν έδειχναν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της 2ης ψηφοφορίας, αλλά όταν χρειάστηκε να κάνουν προβλέψεις υποστήριζαν ότι «είναι δύσκολη η εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία».

Τι μπορεί να αλλάξει σε λίγα 24ωρα, δεδομένης και της χαλαρότητας λόγω Χριστουγέννων; Κατ’ αρχάς, από το Μαξίμου διαμήνυαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες πρωτοβουλίες. Ειδικά όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι υπέρμαχος των καθαρών λύσεων. Γι’ αυτό και συνεργάτες του πρωθυπουργού απέκλειαν το ενδεχόμενο να συσταθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό. Κι επί της ουσίας είναι μία απάντηση σε διάφορα σενάρια που ήθελαν πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να προχωρούν σε αυτή την πρόταση, ώστε να απεγκλωβιστούν κι άλλοι βουλευτές και να εκλεγεί τελικά ο Στ. Δήμας.

 

Πιέσεις

Οπότε, μέχρι και τη Δευτέρα, αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις προς βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι ναι μεν πειθάρχησαν στις αποφάσεις των κομμάτων τους, αλλά σε προσωπικές τους συζητήσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για πρόωρες εκλογές. Όπως μάλιστα επισημάνθηκε και από κυβερνητική πηγή, «τώρα που οι βουλευτές λόγω των εορτών βρεθούν στις περιφέρειές τους, συζητήσουν με τους συντοπίτες τους και ακούσουν τους εμπόρους, που μιλούν για παγωμένη κλίμα στην αγορά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας θα το ξανασκεφθούν».

Και η αλήθεια είναι πως η πίεση από πλευράς των εμπόρων είναι σημαντική, καθώς τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής της αγοράς κάθε άλλο παρά είναι ενθαρρυντικά. Όπως μάλιστα έχει τονίζει πολλάκις τα τελευταία 24ωρα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, «ο κόσμος αποφεύγει τις αγορές, γιατί είναι παγωμένος φοβούμενος τις πρόωρες εθνικές εκλογές».

 

Τι λέει ο ξένος Τύπος

Η Προεδρική εκλογή και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα είναι το αγαπημένο θέμα των ξένων ΜΜΕ. Και τα περισσότερα καταλήγουν ότι η κυβέρνηση κινείται σε τεντωμένο σχοινί.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι ο Στ. Δήμας, ο μοναδικός υποψήφιος για την Προεδρία, δεν αναμενόταν να κερδίσει σήμερα τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας, και ότι οι 168 ψήφοι που συγκέντρωσε ήταν ευρέως αντίστοιχες των προσδοκιών. «Ωστόσο, αφήνει το αποτέλεσμα του τρίτου και καθοριστικού γύρου στις 29 Δεκεμβρίου, όπου ο Αν. Σαμαράς χρειάζεται 180 ψήφους, σε λεπτή ισορροπία».
Η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι ο Αν. Σαμαράς δεν κατόρθωσε να δει τον υποψήφιό του για την Προεδρία να εκλέγεται, αλλά κατάφερε να προσελκύσει οκτώ επιπλέον ψήφους σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Τώρα, για τον τρίτο γύρο της διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, «θα χρειαστεί να βασιστεί σε ψήφους ανεξάρτητων βουλευτών καθώς και σε αποστάτες από τα μικρότερα κόμματα, για να φθάσει τον αριθμό των 180 ψήφων στις 29 Δεκεμβρίου».
Το «Bloomberg» επισημαίνει ότι οι εκκλήσεις του Αν. Σαμαρά για συναίνεση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν κατάφεραν να προσελκύσουν αρκετούς βουλευτές της αντιπολίτευσης ώστε να ψηφίσουν τον Στ. Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η προοπτική πρόωρων εκλογών έχει τρομάξει τις αγορές, ξυπνώντας μνήμες της κρίσης του 2012, όταν τέθηκε σε κίνδυνο η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της Νέας Δημοκρατίας του Αν. Σαμαρά», αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τρίτη, τροφοδοτώντας ανησυχίες ότι η χώρα προσεγγίζει γρήγορα σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες πιθανότατα θα φέρουν στην εξουσία το αντιμνημονιακό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει το «Associated Press». Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι φόβοι για παρατεταμένη αστάθεια στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ασκώντας πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας (σ.σ. μετοχές, κρατικά ομόλογα).

Τι προβλέπεται για την 3η ψηφοφορία και τις πρόωρες εκλογές

Η 3η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, και πλέον απαιτούνται 180 ψήφοι. Η ψηφοφορία και πάλι είναι ονομαστική και φανερή, και γίνεται χωρίς καμία συζήτηση. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές και δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Σύνταγμα προβλέπει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών εντός 30 ημερών από τη θυροκόλληση του διατάγματος της διάλυσης της Βουλής.

Μόλις συγκληθεί η νέα Βουλή και συγκροτηθεί σε Σώμα, η πρώτη πράξη που θα κάνει θα είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην ψηφοφορία αυτή απαιτούνται επίσης 180 βουλευτές. Εάν ούτε και σε αυτήν την 4η ψηφοφορία το Σώμα δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο, θα γίνει και πέμπτη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται 151 βουλευτές, δηλαδή η πλειοψηφία επί του συνόλου. Και αν ούτε τότε δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακολουθεί έκτη ψηφοφορία, η οποία διαφέρει από τις προηγούμενες, καθώς δεν μπορούν να υπάρχουν νέες υποψηφιότητες, αλλά αναγκαία λαμβάνουν μέρος οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι της πέμπτης ψηφοφορίας. Επίσης, το Σύνταγμα προβλέπει εκλογή Προέδρου με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα